U sklopu 2. sajma županija održan je okrugli stol na kojemu su sudjelovali predstavnici Virovitičko-podravske županije

Dani Milka Kelemena započinju 3. listopada
19.09.2013.
Otvoren 2. sajam županija na kojem sudjeluju gospodarstvenici s područja VPŽ
19.09.2013.

U sklopu 2. sajma županija održan je okrugli stol na kojemu su sudjelovali predstavnici Virovitičko-podravske županije

Na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 22. rujna održava se drugi po redu Sajam županija čiji je i ove godine slogan – SVI zaJEDNO – HRVATSKO NAJ! Tema ovogodišnjeg Sajma je Hrvatski proizvod na tržištu Europske unije. U sklopu Sajma održan je i okrugli stol na kojemu su uz predstavnike Vlade RH sudjelovali predstavnici i župani svih hrvatskih županija. Teme okruglog stola bile su pozicionairanje hrvatskog proizvoda na tržištu Europske unije te ruralni i regionalni razvoj. Na početku okruglog stola sve nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, istaknuvši važnost održavanja okruglih stolova zbog jačanja suradnje hrvatskih županija te organizacije i zajedničkog nastupa na tržištu Europske unije. Okruglom stolu nazočili su, uz župana Tolušića, zamjenica župana Sanja Bošnjak i pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Tugomir Majdak.

„Hrvatske županije žele biti uključene u operativne programe za Europsku uniju kako bi svojim iskustvom s terena i informacijama koje dobivaju iz prve ruke bile stručna podrška ministarstvu. Vi ste vjerojatno došli na ovo mjesto županijskom cestom, jutros ste vodili svoju djecu u županijsku školu, ako ste bolesni išli ste u županijski dom zdravlja, a ako vadite građevinsku dozvolu ili legalizirate objekt, to radite u županijskim institucijama. Županije imaju bitan položaj, on možda nije vidljiv, ali razmislite koliko se stvari kroz županije i njihove institucije odrađuje“, izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko – podravski župan Tomislav Tolušić, naglasivši kako Hrvatskoj trebaju i županije i županijske razvojne agencije jer u suprotnom Hrvatska neće izvući ništa iz pristupnih fondova Europske unije.

„Želimo i molimo ministarstvo za veću suradnju s županijama pri donošenju strateških dokumenata. Odgovorno tvrdim ukoliko županije u ovom trenutku stanu provoditi projekte kroz razvojne agencije iz EU fondova, država će propasti jer nema tko to raditi u osim županija i županijskih razvojnih agencija. Županije imaju bitan položaj, on ne mora biti vidljiv, ali naglašavam koliko se stvari kroz županije i njene institucije odrađuje. Hrvatskoj trebaju 20, odnosno 21 županija, ako uključimo i Grad Zagreb. Možemo biti efikasniji i ekonomičniji u iva krizna vremena, ali zato nam je potrebna suštinska decentralizacija Hrvatske. Ono što sada doživljavamo je daljnja centralizacija, npr. kroz Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Agenciju za poljoprivredno zemljište“, zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko–podravski župan Tomislav Tolušić. (vpz.hr)

Skip to content