U Sigetvaru svečano obilježena 453. obljetnica Sigetske bitke

Ultramaratonci istrčali 86 kilometara od Kladara do Stare Jošave
09/09/2019
Grad Slatina prodao građevinsku parcelu u Poduzetničkoj zoni Turbina 2
10/09/2019

U Sigetvaru svečano obilježena 453. obljetnica Sigetske bitke

Mađarski grad Sigetvar udaljen 30 kilometara od hrvatske granice, poznat je kao lokacija Sigetske bitke i mjesto junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog te smrti glasovitog turskog sultana Sulejmana Zakonodavca, poznatijeg kao Sulejman Veličanstveni.

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić gostovao je jučer u prijateljskom gradu Sigetvaru gdje je nazočio svečanosti povodom Dana Zrinskih i obilježavanja 453. obljetnice Sigetske bitke, te iskazao osobito poštovanje prvenstveno Nikoli Šubiću Zrinskom koji je sa „šačicom“ svojih ljudi uspio zaustaviti osmansko nadiranje i tako obraniti Beč. Nikola Šubić Zrinski, kao i cijela obitelj Zrinskih u konačnici, imaju svoje posebno mjesto i osobit značaj ne samo u regiji nego i cijeloj Europi. Tako je francuski kardinal Armand Jean du Plessis Richelieu čak tvrdio da je Nikola Šubić Zrinski svojim vodstvom i hrabrom obranom u bitci kod Sigeta protiv Osmanskog carstva “spasio civilizaciju”, današnju zapadnu Europu.

Svečanost je započela komemoracijom u Parku mađarsko-turskog prijateljstva, a potom su izaslanstva u pratnji Zrinske garde iz Čakovca i članova Turopoljskog banderija, odala počast svim žrtvama bitke, polaganjem vijenaca ispred spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom i sultanu Sulejmanu Veličanstvenom.
Hrvatsku delegaciju tom su prigodom predstavljali hrvatski veleposlanik u Budimpešti Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

Nakon mimohoda povijesnih postrojbi, zajedničkim polaganjem vijenca hrvatske i mađarske delegacije, još je jednom odana počast ispred spomenika Nikole Šubića Zrinskog kod Doma kulture u središtu Sigetvara uz intoniranje hrvatske domoljubne pjesme U boj, u boj.

Nakon protokolarnih aktivnosti uslijedio je prijem u Gradskoj upravi gdje je goste iz Hrvatske primio gradonačelnik Sigetvara Peter Vass.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content