U OŠ Eugena Kumičića Slatina uspješno provedena vježba evakuacije i spašavanja „Požarna opasnost 2019.“

17. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine održat će se u petak 31. svibnja
27.05.2019.
Vretenci poručuju „Udomi, ne kupuj!“
29.05.2019.
17. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine održat će se u petak 31. svibnja
27.05.2019.
Vretenci poručuju „Udomi, ne kupuj!“
29.05.2019.

U OŠ Eugena Kumičića Slatina uspješno provedena vježba evakuacije i spašavanja „Požarna opasnost 2019.“

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina danas je održana vježba evakuacije i spašavanja „Požarna opasnost 2019.“ koja je započela telefonskom dojavom ravnateljice OŠ Eugena Kumičića Slatina, Božice Majhen, Županijskom centru 112 o izbijanju požara u školi, a nakon što je ukratko dobila upute dežurnog operatera Centra, pod zvukom školskog zvona, koji je upozoravao na opasnost, učenici su u pratnji svojih učitelja smireno i bez panike evakuirani iz školske zgrade koja je bila potpuno zadimljena.

Nakon dojave Županijskog centra 112, na mjesto požara u rekordnom su vremenu pod zvukom sirena stigli djelatnici Policijske postaje Slatina koji su osigurali područje oko škole, kao i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Slatina, djelatnici Hitne medicinske službe, Županijskog centra 112, Crvenog križa Slatina, Hrvatske gorske službe spašavanja, Civilne zaštite Virovitičko-podravske županije i grada Slatine, te Grada Slatine koji su zajedničkim djelovanjem prionuli gašenju požara i spašavanju učenika i učitelja koji su u školi ostali „zarobljeni vatrom“.

Vatrogasci su prvo izvukli „ozlijeđenog“ učenika, kojega su preuzeli djelatnici Hitne medicinske službe, pružili mu prvu pomoć te ga vozilom odvezli na daljnju obradu, a nakon što mu je stanje stabilizirano vratili na mjesto događaja gdje su uz njega bili djelatnici i volonteri Crvenog križa Slatina koji su na licu mjesta u svom šatoru pružali pomoć i ostalim učenicima spašenim iz zgrade zahvaćene simuliranim požarom.

Nakon što su vatrogasci započeli s gašenjem požara ocijenili su da je spašavanje nekolicine učenika, učitelja i ravnateljice škole „zarobljenih vatrom“ na katu, jedino moguće kroz prozore. Brzom su intervencijom postavili zračni jastuk te je započelo spašavanje iskakanjem, a dio njih je spašen podizanjem vatrogasnih auto-ljestvi s košarom. Nakon što su spušteni na sigurno područje, preuzeli su ih djelatnici i volonteri slatinskog Crvenog križa te im pružili adekvatnu pomoć budući su se nadisali dima.

Požar je ugašen ali je prozivkom učenika ustanovljeno da jedna učenica nedostaje. Brzom intervencijom HGSS-a, gdje su Stjepan Gal i njegov licencirani potražni pas, Graničarski škotski ovčar (Border Koli) imena Adi ušli u prostor škole te je Adi na zapovijed u vrlo kratkom vremenu pronašao učenicu i lavežom obavijestio svog vlasnika gdje se nalazi, a evakuacijom i ove učenice vježba je završena.

Vježbom evakuacije i spašavanja ”Požarna opasnost 2019.” koordinirao je viši savjetnik u službi Civilne zaštite MUP-a u Virovitici Željko Poljak, koji je provedenu vježbu ocijenio uspješnom. Uz njega i zapovjednika JVP Slatina Stjepana Venusa koji je vodio cjelokupnu vatrogasnu intervenciju, vježbu su nadgledali zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus, voditelj Županijskog centra 112 Zdenko Čapo, pročelnik DUZS-a Područnog ureda Virovitica Josip Job, ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić, zamjenik slatinskog gradonačelnika Bojan Plantak u svojstvu načelnika stožera Civilne zaštite grada Slatine i pročelnik gradske Stručne službe Krunoslav Šarabok kao zapovjednik postrojbe Civilne zaštite grada Slatine.

Nakon uspješno provedene vježbe, vatrogasci JVP Slatina, učenicima i učiteljima OŠ Eugena Kumičića Slatina, demonstrirali su rad s aparatom za gašenje požara, što je bilo jako zanimljivo brojnim učenicima koji su se i sami mogli okušati u rukovanju vatrogasnim aparatom i gašenju kontrolirane vatre uz nadzor profesionalaca.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content