U industrijskoj zoni Trnovača u Slatini otvoreno kogeneracijsko postrojenje

„Župe i župne crkve slatinskoga dekanata“, predstavljena knjiga autora Petra Žarkovića
06.06.2019.
POU Slatina upriličilo svečanu podjelu uvjerenja polaznicima „Male poljoprivredne škole“
08.06.2019.

U industrijskoj zoni Trnovača u Slatini otvoreno kogeneracijsko postrojenje

Jučer je u Slatini svečano otvoreno kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu vrijedno 24 milijuna eura, smješteno u poduzetničkoj zoni Trnovača, kojim će se povećati energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije.

Pogon će proizvoditi električnu i toplinsku energiju, gdje električni kapacitet iznosi 5MW, dok je toplinski kapacitet čak 12 MW te će postrojenje proizvoditi pored 40GWh struje godišnje i 96 GWh toplinske energije.

U postrojenju je zaposleno novih 13 djelatnika, a njegov višestruki značaj za ovo područje iskazat će se opskrbom 500 kućanstava zelenom, visokoučinkovitom energijom iz šumske biomase, te poboljšanjem konkurentnosti slatinskih tvrtki na tržištu, koje će unaprijediti svoje poslovanje i smanjiti troškove proizvodnje, poput slatinske Marinade i tvrtke God koje su potpisale ugovore o isporuci toplinske energije. Isto tako Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupnji proizvedene električne energije za idućih 14 godina.

Projekt je započeo još 2016. godine u sklopu programa održivog razvoja Republike Hrvatske i Europske unije, investitor je tvrtka Resalta, a nakon manje od dvije godine, pogon je otvoren.

Na svečanom otvorenju energane u nazočnosti brojnih partnera ovoga projekta i uglednih gostiju, kogeneracijsko postrojenje predstavili su generalni direktor tvrtke Resalta Luka Komazec, direktor obnovljivih izvora energije Resalte Marko Podlesek, direktorica razvoja projekta Gorenje projekta Anamarija Bračić, te glavni inženjer projekta Siniša Janjušević, uz koje su nakon riječi dobrodošlice i podrške projektu, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, simboličnim presijecanjem vrpce i službeno otvorili ovo vrijedno postrojenje kako za grad Slatinu tako i cijelu županiju kao začetak brojnih investicija na ovim prostorima.

Da energana u Slatini ima najbolju raspoloživu tehnološku opremu s najvišom razinom energetske učinkovitosti i najnižim emisijama plinova koji uzrokuju staklenički efekt i onečišćuju prirodu, gosti su se uvjerili obilaskom postrojenja, koje je prema riječima gradonačelnika Ostrošića jedan od važnih koraka k razvoju slatinskih poduzetničkih zona. Resaltin direktor za obnovljive izvore energije Marko Podlesek tom je prigodom najavio i nove investicije u postrojenja na biomasu i obnovljive izvore energije što je prirodan korak za tvrtku čiji je poslovni model usmjeren na uštedu energije i ulaganje u projekte čiste energije.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content