Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada Slatine

OPG Dmitrović – novi prvak ”Staroškolskog”!
31.08.2018.
I mladi nogometaši Slatine sudjelovali u proslavi Dana grada
01.09.2018.

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada Slatine

U povodu obilježavanja Dana grada Slatine i 721. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uoči same svečane sjednice vijence su položili i zapalili svijeće kod Spomenika poginulim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade izaslanstva braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Vlade i Sabora RH, Ministarstva branitelja, Virovitičko-podravske županije, Policijske uprave VPŽ i Grada Slatine.

Svečanoj sjednici uz domaćine: predsjednika slatinskog Gradskog vijeća Daria Vrbaslije i gradskih vijećnika, te gradonačelnika Denisa Ostrošića sa suradnicima nazočili su Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Vesna Bedeković, potpredsjednik hrvatskog Sabra Božo Petrov, saborski zastupnici Ana-Marija Petin, Davor Bernardić, Tomislav Žagar, Tomislav Panenić i Marko Sladoljev, zatim izaslanika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, njegov pomoćnik Nenad Križić, počasni građanin Grada Slatine Vladimir Šeks, župan Virovitičko- podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima Darkom Žužakom i Igorom Pavkovićem, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko- podravske županije Miran Janečić predstavnici prijateljskih gradova Sentlorinca i Svete Nedelje, te Csurga, Virovitice i Orahovice, predstavnici susjednih općina i općine Višnjan, kao i predstavnici društvenog, gospodarskog i vjerskog života grada Slatine i županije…

Srdačne pozdrave gradonačelniku Denisu Ostrošiću, predsjedniku Gradskog vijeća Dariu Vrbasliji, vijećnicima i svim Slatinčanima uputila je pismenim putem predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uz želju za uspjehom u svim projektima za napredak i daljnji razvoj grada.

Nakon videozapisa o Glazbenoj školi Milka Kelemena Slatina, predsjednik Vijeća Dario Vrbaslija predstavio je povijest grada te istaknuo:
Svjesni smo da je trenutna situacija teška, da se susrećemo s brojnim nedaćama jer naš grad nakon rata nije uspio iskoristiti potencijal koji je prije njega imao te da smo daleko od velikih i značajnih prometnica… Više nismo grad bogate industrije kao što je to bilo prije Domovinskog rata, ali smo zato grad još bogatije povijesti, kulture i baštine. Grad smo ljudi koji su svojim radom, trudom i mukom, sposobnostima, zalaganjem i znanjem pronosili ponosno ime Slatine Domovinom i svijetom. Brendirali su tako, vjerojatno nesvjesno, Slatinu na poseban način.
Brojni su naši sugrađani zadužili ovaj grad. Upravo zbog njih, naša je zadaća čuvati Slatinu u njenom prirodnom okruženju, u zagrljaju Papuka i Drave, na temeljima Marinianisa, uz povijest zapisanu u zrnu žita, čokotu loze i deblu sequoie, trudeći se, ponovno radi njih, sve snage usmjeriti u razvoj industrije, izgradnju prometnica te privlačenje investitora koji će, uz sve druge sadržaje, kulturna i prirodna bogatstva koja imamo i čuvamo, ponuditi ono što je za kvalitetan život iznimno važno, prijeko potrebna radna mjesta.“
– zaključio je Vrbaslija.

U svom je obraćanju gradonačelnik Denis Ostrošić govorio o brojnim projektima za razvoj grada, koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani, odnosno u tijeku realizacije ili u pripremi.
Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u investicijskom pogledu, ova je godina za Grad Slatinu najznačajnija do sada jer su se otvorili fondovi za investicijske projekte malih i srednjih gradova, a što je Grad Slatina dočekao spremno nizom prijava među kojima bih istaknuo potpisivanje tri velika ugovora o dodjeli europskih sredstava za financiranje projekata komunalne i društvene infrastrukture, te dobivanje dviju odluka o prihvatljivosti energetske obnove zgrada javnog sektora i kao krunu dobivanje Odluke o uključivanju Grada Slatine u Projekt integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova. Ovo je godina pripreme i osiguranja sredstava najvećih investicija do sada kojima je nositelj Grad Slatina.“ – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te dodao:
Izuzevši projekte Grad Slatina je nastavio s procesom brendiranja Slatine kao Grada prvog hrvatskog pjenušca, a organizirao je ili sudjelovao na brojnim sajmovima i manifestacijama a to su: „Kako su radili naši stari“, „Dani Milka Kelemena“, „Prosinac u Slatini“, klizanje u „Božićnom parku“, zajednički nastup na Viroexpo 2018. u Virovitici, „Slatinski proljetni sajam“ – Sajam cvijeća i Sajam slastica, 5. slatinski obrtnički sajam, 1. SAF – Street Art Fest – festival uličnih umjetnosti, Slatinsko etoLJeto…
Bogatstvo ovoga grada su prije svega ljudi, i njihova predanost onom što svakodnevno čine i njihova ljubav i energija koju ulažu da u svojim radnim i opće životnim okolinama ostvare visoku požrtvovnost , dosegnu zavidne rezultate i učine ponekad i više od očekivanog.“

Nazočni su ukratko Slatinu mogli upoznati i kroz video zapis o Slatini u realizaciji Felbar medije.

Čelnicima i građanima Slatine Dan grada je potom čestitao Virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je tom prigodom podsjetio na neke projekte koje je Županija provela i koje planira na slatinskom području.
Zahvalio se čelnicima jedinica lokalne samouprave na odličnoj suradnji sa županijom, te izrazio zadovoljstvo što su svi načelnici i gradonačelnici podržali inicijativu da se u županiji formira Uprava šuma, jer Virovitičko-podravska je jedina županija u Hrvatskoj koja nema svoju upravu, a ima veliko bogatstvo šuma. Župan je obećao potporu svim projektima koji imaju realne i opravdane ciljeve.

Čestitku je uputio i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je izrazio zadovoljstvo što su svi oni projekti koji su pripremani u gradu Slatini naišli na razumijevanje u Vladi.
„Drago mi je što je Grad Slatina zadovoljan suradnjom s Vladom Republike Hrvatske i što Grad Slatina ima odličnu suradnju s Virovitičko-podravskom županijom, tu pokazujemo da bez obzira na različite političke opcije ili različita politička razmišljanja možemo imati isti jezik i možemo učiniti sve da građani Slatine ipak bolje i kvalitetnije žive.“ – rekao je Tolušić te i ovom prigodom izrazio svoju potporu daljnjem radu Grada Slatine naglašavajući svoju pomoć u razgovorima, ne samo s Ministarstvom poljoprivrede, već i svim ostalim resornim ministarstvima i institucijama Vlade RH.

Sjednicu su nastupima uljepšali Ivan Rončević, učenik 4. razreda harmonike Glazbene škole Milka Kelemena Slatina i Leonarda Dušak studentica 1. godine osječke glazbene akademije.

Gradonačelnik Denis Ostrošić i predsjednik Vijeća Dario Vrbaslija uručili su zahvalnice i plakete dobitnicima ovogodišnjih javnih priznanja Grada Slatine, a u ime nagrađenih zahvalio se dobitnik ovogodišnje zlatne plakete župnik Župe bl. Ivana Merza Slatina, prečasni Nikola Jušić.

Ovogodišnji laureati su:

Odlukom Gradskog vijeća Zahvalnicom Grada Slatine nagrađeni su:

 1. Poliklinika dr. Nedić, za uspješno poslovanje te izniman doprinos razvoju zdravstva na području Grada Slatine.
 2. Ivan Vučinac, za dugogodišnji samoprijegoran profesionalni i volonterski rad u zdravstvu.
 3. Ivan Halas, vlasnik tvrtke Stari podrum d.o.o., za uspješno poslovanje, doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva te promidžbu Grada Slatine.
 4. Sandra Jadek, vlasnica obrta „Sandrini kolači“ Slatina, za uspješno poslovanje te doprinos promidžbi Grada Slatine.
 5. Novica Kocić, za doprinos razvitku hrvačkog športa, promicanje športa među mladima te uspjehe ostvarene na natjecanjima.
 6. Stjepan Gal, za poseban doprinos razvitku taekwondoa u Gradu Slatini.
 7. Marija Cindrić, za izniman doprinos unapređenju knjižnične djelatnosti te nemjerljiv doprinos radu Čitateljskog kluba.
 8. Renata Grahovac, za predani volonterski rad s djecom i za djecu Grada Slatine.
 9. Darko Venus, za dugogodišnji samoprijegoran profesionalni i volonterski rad na unapređenju likovnog stvaralaštva, doprinos kulturnom razvitku te promidžbi Grada Slatine.
 10. Dragan Lacković, predsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, za predan i uspješan rad u Udruzi te zalaganje u zaštiti digniteta Domovinskog rata.
 11. Damir Parc, za predano i aktivno sudjelovanje u društvenim aktivnostima na području Mjesnog odbora Kozice.
 12. Elena Bićanić, za iznimne uspjehe u športskim natjecanjima, natjecanjima u znanju te doprinos promidžbi Grada Slatine.
 13. Miroslav Main, za iznimne školske uspjehe, osvajanje prestižnih nagrada te doprinos promidžbi Grada Slatine.
 14. Tvrtka TURBO-COMMERCE d.o.o., za uspješno poslovanje i doprinos razvoju gospodarstva na području Grada Slatine.

Odlukom Gradskog vijeća Srebrnom plaketom Grada Slatine nagrađeni su:

 • Antun Repić, za dugogodišnje nesebično sudjelovanje u društvenom životu te izniman doprinos promicanju lovstva na području Grada Slatine.

Gospodin Antun Repić rođen je 4. svibnja 1941. godine u Markovcu Našičkom, a od 1943. godine živi u Slatini gdje se od najranije dobi uključio u aktivan život grada Slatine kroz razne sportske i društvene aktivnosti. Od 1956. godine uključio se u rad izviđača, kao i tadašnjeg planinarskog društva, od 58.-me je sudjelovao u radu rukometnog kluba Slatina, a aktivno je sudjelovao i u radu Crvenog križa.
Gospodin Repić ugledni je slatinski ugostitelj čiji je rad iznimno zapažen na promicanju ruralnog turizma i lovstva na slatinskom području.
Jednom riječju on je Dobri duh Slatine.

 • Vesna Palcer Turk, za dugogodišnji rad u području društvenih djelatnosti te za doprinos očuvanju kulturne baštine.

Gospođa Vesna Palcer Turk članica je Matice hrvatske više od 20 godina tijekom kojih je svojim radom i zalaganjem dala veliki doprinos čuvanju kulturne baštine našega grada i svemu što Ogranak Matice hrvatske u Slatini njeguje te na taj način pridonijela ugledu grada kako na lokalnoj, tako i na državnoj, odnosno međunarodnoj razini predstavljajući grad Slatinu kroz rad Ogranka i izvan granica RH.

Svojim radom i željom da Slatina postane grad lijepe glazbe, pridonijela je sudjelujući pri organizaciji početka rada Područnog odjeljenja glazbene škole u Slatini, kao i međunarodne glazbene manifestacije Dani Milka Kelemena.
Ove je godine umirovljena nakon uspješno odrađenog radnog vijeka u slatinskoj Gradskoj upravi.

 • Robert Turkalj, za nesebičnu medijsku promociju značajnu za ugled i promidžbu Grada Slatine te za istaknut volonterski rad u mnogim udrugama.

Gospodin Robert Turkalj direktor je Slatinskog informativnog centra i jedna je od rijetkih osoba koja godinama sudjeluje u praktički svim segmentima slatinskog javnog života. Spremnost da se odazove svakom pozivu u svako doba dana i noći za dobrobit grada, čak i na uštrb vlastitog privatnog života, postala je već urbana legenda naše male zajednice.
Niti jedna, bilo velika ili mala priredba, koncert, tribina, u organizaciji Grada, gradskih institucija, slatinskih udruga, klubova ili vlastitoj ne mogu proći bez ovog sveprisutnog radoholičara.
Član je brojnih udruga i klubova na slatinskom području u kojima je uglavnom na rukovodećim funkcijama više godina, poput Foto i video kluba Slatina, slatinskog KUD-a DIKA, udruge Društva informatičara slatinskog kraja, udruge Ličana Vila Velebita, a trenutno je dopredsjednik HURIN-a na nacionalnoj razini. Nemoguće je nabrojati sve njegove aktivnosti, stoga ću za kraj spomenuti samo jednu, a to je umjetnička fotografija kojom diljem svijeta priča najljepšu priču o svom i našem gradu.

 • Kuglački klub „Slatina“, za 60. – godišnji kontinuirani rad te promidžbu Grada Slatine.

Kuglački klub Slatina osnovan je 1958. godine pod nazivom Sloga, te je kroz sve ove godine s ponosom predstavljao svoj grad diljem Hrvatske i inozemstva. Društvene i športske vrijednosti uvijek su bile misao vodilja generacijama i generacijama slatinskih kuglača.
Nakon Domovinskog rata 1996. godine skupina entuzijasta i zaljubljenika u ovaj šport predvođena Vladimirom Jagićem, Vladimirom Domićem i Milošem Brkićem reaktiviraju rad na promicanju kuglanja u Slatini te pod sadašnjim imenom 30.-tak aktivnih kuglača dominantno nastupa u Županijskoj ligi VPŽ.
Najveći uspjeh u bogatoj 60-togodišnjoj povijesti kluba je svakako plasman u 3. hrvatsku ligu zona Osijek.
Inače Kuglački klub Slatina pokretač je i organizator brojnih kuglačkih događanja i memorijalnih turnira u prigodama obilježavanja značajnih obljetnica. Današnja generacija slatinskih kuglača predvođena predsjednikom Željkom Vaškom svoju ljubav prema ovom športu želi prenijeti i na mlađe generacije Slatinčana predanim i aktivnim radom.

Odlukom Gradskog vijeća Zlatnom plaketom Grada Slatine nagrađen je:

 • Nikola Jušić, župnik Župe bl. Ivana Merza Slatina, za nesebičan rad, trud i izniman doprinos u izgradnji Crkve blaženog Ivana Merza u Slatini te župne zajednice.

Prečasni Nikola Jušić, kanonik Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi, rođen je 6. prosinca 1953. godine na području Pleternice u mjestu Buk.
Službovao je u više župa naše biskupije, a k nama dolazi iz župe Kaptol. Prečasni Nikola Jušić župnik je Župe bl. Ivan Merza od kolovoza 2012.- te godine, te od tada svojim nesebičnim radom, trudom i sobnom žrtvom podiže Crkvu bl. Ivana Merza iz temelja. Time je Grad Slatina obogaćen impozantnom modernom sakralnom građevinom koja gradu daje novu vizuru dok unutrašnjost Crkve svojom ljepotom jednostavnosti daje osjećaj posebne duhovnosti. No osjećaju dobrodošlice, svakom vjerniku i građaninu ponajviše pridonosi otvorenost, ljubav, blizina i jednostavnost prečasnog Jušića, strogog no prije svega pravednog, čovjeka iz naroda i za narod što je veliki broj Slatinčana prepoznao i sa zahvalnošću prihvatio.
Od nadahnutih propovjedi do poučnih izreka a ponekad i pošalica župnik Jušić je ušao u srca brojnih Slatinčana.

(www.radioslatina.hr)


no images were found

Skip to content