Trubač Jan Mojzeš iz Slatine je prvak Hrvatske
08.04.2014.
Slatinski poduzetnicima predstavljen projekt E-poslovanje
09.04.2014.
Trubač Jan Mojzeš iz Slatine je prvak Hrvatske
08.04.2014.
Slatinski poduzetnicima predstavljen projekt E-poslovanje
09.04.2014.

Stručni posjet Parizu u sklopu projekta SLATINA

U sklopu projekta SLATINA – Osnaživanje odraslih osoba na tržištu rada Pučko otvoreno učilište Slatina kao nositelj projekta u suradnji s projektnim partnerima Pučkim otvorenim učilištem Obris iz Požege, Marinadom d.o.o., Zvečevom d.d., Gradom Slatinom i Gradom Požegom, boravilo je četiri dana u Parizu.

Projekt koji će trajati godinu dana, a sada je gotovo na svojoj polovini provedbe, odobren je u sklopu komponente IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala, grant shema Izgradnja kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih, a cilj mu je osnažiti sektor obrazovanja odraslih educiranjem nastavnog osoblja, razvojem i implementacijom programa obrazovanja odraslih za prehrambene tehnologe te osiguravanjem kvalitetne radne snage za potrebe industrije. Ukupna vrijednost projekta je 123.252,57 eura, od čega Europska unija sufinancira 90,78%, tj. 111.888,68 eura iz Europskog socijalnog fonda.

U skladu s planiranom projektnom aktivnošću nakon teorijske i praktične nastave za vanjske suradnike prošloga je tjedna, od 1.do 4.travnja 2014.,održan stručni posjet u Francusku gdje se 10 članova projektnoga tima i predstavnika partnera učilo na primjerima dobre prakse EU. Posjetili su vinariju SURENESS u Saint-Martinu, najveću vinariju u okolici Pariza, gdje su obišli vinograd, slušali povijest vinogradarstva u Francuskoj, načine proizvodnje vina, obišli cijeli proizvodni pogon te kušali vrhunska francuska vina.

Sljedeći je posjet bio sirani FROMAGERIE GANOT nedaleko Pariza gdje su sudionici studijskog posjeta posjetili muzej sira, slušali prezentacije o proizvodnji sira, posjetili podrumske prostore u kojima sir zrije te po završetku službenog predstavljanja sirane i njenog rada degustirali francuske brie sireve koji se itekako razlikuju od hrvatskih sireva po svome okusu, izgledu i mirisu.
Posljednji je posjet održan u školi Lycee Horticole in Montreuil koja se uz svoju srednjoškolsku djelatnost bavi i obrazovanjem odraslih, kao i nositelj projekta POU Slatina i prvi partner POU Obris. Poseban im je naglasak na hortikularnu arhitekturu te su posjetitelji prošli kroz školske vrtove prepune cvijeća, voćaka, živicom uređenih prolaza i malih jezera, kroz koje su ih proveli profesori i predavači te ravnateljica škole. Svi su se doista trudili stručno predstaviti rad škole i svoja iskustva u radu s odraslima i prekvalifikacijama za hortikulturna zanimanja. (Sadržaj tiskanog materijala isključiva je odgovornost Pučkog otvorenog učilišta Slatina)

Skip to content