Sredstvima projekta Pomoć „nevidljivim“ građanima UOSI Slatina kupila novi kombi

Sjednica Gradskog vijeća u ponedjeljak 24. kolovoza
18.08.2015.
Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2015. godinu
18.08.2015.
Sjednica Gradskog vijeća u ponedjeljak 24. kolovoza
18.08.2015.
Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2015. godinu
18.08.2015.

Sredstvima projekta Pomoć „nevidljivim“ građanima UOSI Slatina kupila novi kombi

Prije točno godinu dana započeo je projekt Pomoć “nevidljivim” građanima (Help for „invisible“ citizens) vrijedan 220.573,96 eura što ga s 90 posto financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Preostala sredstva potrebna za provedbu projekta osigurali su Ured za udruge Vlade RH-a i UOSI Slatina. Kako bi se osigurao jedan od ciljeva projekta – mobilnost – za potrebe prijevoza korisnika – osoba u kolicima i teže pokretnih osoba iz projekta je nabavljeno prilagođeno kombi vozilo vrijedno 23.000 eura.
Podsjetimo, partneri u projektu su LAG Marinianis i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina.
Projekt Pomoć “nevidljivim” građanima usmjeren je razvoju zajednice pružanjem socijalnih usluga koje će poboljšati kvalitetu života osobama s invaliditetom i starim i nemoćnim osobama, smanjiti njihovu isključenost i marginalizaciju, omogućiti mirno, sigurno življenje i starenje u vlastitu domu, dignitet u bolesti i invalidnosti, ali i smanjenju nezaposlenosti osoba iz teže zapošljive skupine. I ovaj projekt slatinske Udruge osoba s invaliditetom dio je politike socijalnog uključivanja osoba provođenjem usluga pomoći u kući u cilju poboljšanja kvalitete života u vlastitu domu, prevenciji institucionalizacije i smanjenju siromaštva.
Opći i specifični ciljevi projekta su poboljšati kvalitetu života i socijalnu uključenost osoba s invaliditetom i starijih i nemoćnih osoba u gradu Slatini i općinama Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćinu pružanjem “user friendly” usluga (prilagođenih korisniku) u zajednici, kako bi se olakšao samostalan život, senzibilizirala lokalna zajednica za problematiku osoba s invaliditetom, poboljšala mobilnost korisnika i smanjila nezaposlenost.
U provedbi projekta Pomoć “nevidljivim” građanima kojim tijekom 15 mjeseci više od 80 korisnika ima osiguranu kontinuiranu uslugu pomoći u kući zaposleno je sedam žena na poslovima njege i pomoći u kući i tri muškarca za poslove na okućnici korisnika iz teže zapošljive skupine (osobe starije od 45 godina).
Pružanjem pomoći u kući prema katologu usluga želi se osnažiti korisnike da dodatnim vlastitim angažmanom uz organiziranu podršku mogu samostalno živjeti u svome domu i okruženju bez potrebe smještaja u ustanove ili udomiteljstva.
Najvažnije aktivnosti u projektu obuhvaćaju edukacije pružatelja usluga i korisnika, pružanje socijalnih usluga u domu i okućnici korisnika, osiguravanje mobilnosti te savjetovanje i medijaciju. Redoviti sastanci stručnog tima i zaposlenika, evaluacijski sastanci i terenski nadzor projekta kao i edukacije zaposlenika usmjereni su praćenju projekta i poboljšanju kvalitete u pružanju usluga korisnicima koji su ga u dosadašnjoj provedbi ocijenili iznimno uspješnim. (www.icv.hr, js, Foto:Ž.Felbar)

Skip to content