1Grad Slatina je nositelj športskih aktivnosti jer u samom gradu djeluje 21 športska udruga, a ostale 4 djeluju u prigradskim naseljima.Od 21 športske udruge možemo izdvojiti nekolicinu njih koje su svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem promovirale naš grad na županijskoj, državnoj i međudržavnoj razini.

Tu možemo izdvojiti NK»Slatina» kao najstariji športski klub u gradu, koji radi i djeluje uz kratke prekide, zbog ratnih događanja, od 1919. godine. U tom razdoblju nogometni klub je promijenio nekoliko naziva, a od 1968. godine nosi ime NK»Slatina». U nizu uspješnih rezultata NK»Slatina» možemo izdvojiti plasman i dugogodišnje natjecanje u III hrvatskoj nogometnoj ligi.

2Isto tako vrlo značajnu ulogu u promociji grada ima i muški rukometni klub RK»Slatina» osnovan 1954. godine. U preko 50. godina rada i djelovanja ostvario je niz značajnih rezultata a najvrjedniji je plasman u II saveznu rukometnu ligu 1976. godine.
Jedan od najpoznatijih slatinskih rukometaša svakako je Goran Perkovac, bivši kapetan reprezentacije Hrvatske i osvajač zlatne olimpijske medalje u Atlanti 1996. godine.
Tijekom 1955. godine u Slatini se osniva i ženski rukometni klub koji se s više ili manje uspjeha natječe u Ligi Slavonije i Baranje. U 20. godina rada (prestao s radom 1975. godine) odgojio je nekoliko vrsnih rukometašica od kojih se naročito isticala Ana Knežević osvajačica srebrnih medalja na Svjetskim prvenstvima u Njemačkoj 1965. i Nizozemskoj 1971. godine.
Dvadesetak godina kasnije osnovana su dva ženska rukometna kluba,1996. godine osnovan je ženski rukometni klub «RK»Marulka» koji se natječe u III hrvatskoj ligi i 2000. godine ŽRK»Dragovoljac» koji se također natječe u III hrvatskoj rukometnoj ligi.

3Jedini prvoligaški klub u gradu je Hrvački klub »Slatina» koji je osnovan 1972. godine. Klub je kroz svoju povijest imao niz zapaženih rezultata na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Unazad nekoliko godina HK «Slatina» nalazi se u samom vrhu hrvatskog hrvanja i više puta je proglašavan najuspješnijim kubom grada Slatine i Županije Virovitičko-podravske. Klub je odgojio nekoliko reprezentativaca u mlađim uzrasnim kategorijama i seniorskoj kategoriji.