Antun Jozing predstavio knjigu u GKČ Slatini
13.11.2014.
Anita Tenžera govorila o EU fondovima
14.11.2014.

Slatinski gimnazijalci na mjestima vukovarske tragedije

U četvrtak 13. studenog, završni razredi opće gimnazije Srednje škole Marka Marulića obišli su ključna mjesta borbe i stradanja Vukovara, grada heroja. Prva postaja bila je vukovarska vojarna u kojoj se danas nalazi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, kroz čiji stalni postav nas je provela Marija Turkalj, navodeći neke manje poznate detalje svakodnevnog života i domišljatosti vukovarskih branitelja. Ona sama bila je zadivljena ponašanjem naših učenika: „Tako ih puno ima, a tako su tihi“.

U sličnom raspoloženju u Vukovarskoj bolnici 1991. o strahotama ratnih zbivanja i stradanju civila i branitelja govorio nam je gospodin Vedran i sam sudionik tih događanja. Kratkom šetnjom od bolnice, pored obnovljenog dvorca Eltz, do bijelog križa na ušću Vuke u Dunav prošli smo ulicom J. J. Strossmayera kojom je nakon pada Vukovara, 18. studenoga 1991. godine prošla kolona civila koje su zarobile srpske paravojne postrojbe i Jugoslavenska narodna armija. Iako većim dijelom obnovljene, neke zgrade i dalje nose ožiljke stradavanja grada uslijed granatiranja.

Posjet Spomen domu Ovčari i masovnoj grobnici, u kojoj su otkriveni posmrtni ostaci 200 žrtava odvedenih iz vukovarske bolnice nakon pada grada, posebno su se dojmili naših učenika. Predstavnici razreda zapalili su svijeće i poklonili se žrtvama. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata između ostalog saznali smo detalje o 938 bijelih križeva koji svaki simbolizira jednu žrtvu ekshumiranu na tom mjestu. Posljednju postaja u obilasku Grada heroja bila je Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Vratili su se s puno novih saznanja o ulozi Vukovara i Vukovaraca u obrani domovine i puni dojmova o žrtvi jednoga grada i njegovih stanovnika u stvaranju slobodne Hrvatske. Posjet se odvijao u sklopu terenske nastave povijesti, geografije te politike i gospodarstva, a prijevoz autobusom financirao je slatinski ogranak HVIDRA-e. Voditelji su bili profesori Matija Gosler, Mirjana Drenski i Zorislav Jelenčić. (md, zj)

no images were found

Skip to content