Slatinska Knjižnica poprima zadnje konture uređenjem novog proširenog interijera

Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH
16.08.2018.
Stipendije Grada Slatine
17.08.2018.

Slatinska Knjižnica poprima zadnje konture uređenjem novog proširenog interijera

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina u suradnji s Gradom Slatinom, a uz pomoć tvrtke ARHIS d.o.o. za projektiranje, građenje i nadzor, pokrenula je opsežni projekt adaptacije i proširenja postojećeg prostora, a radove izvodi tvrtka Građenje Marković d.o.o.
Proširenje Knjižnice ostvarit će se spajanjem s prostorom koji mnogi građani izgovaraju s nostalgijom, tvz. Mliječnim restoranom, a donedavnim spremišnim prostorom Zavičajnog muzeja, odnosno u zgradi ispod Pučkog otvorenog učilišta i slatinskog kina, a realizacijom ovog projekta, Knjižnica će dosadašnji prostor od 274 kvadratna metra gotovo udvostručiti budući će dobiti novih 250 kvadrata.

Cijeli projekt vrijedan je gotovo milijun kuna, a trenutačno se izvode radovi koji će stajati približno 600.000 kuna. Prva sredstva za proširenje i adaptaciju knjižnice odobrilo je Ministarstvo kulture RH, 400.000,00 kuna kroz Program javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, a dio novca, približno 80.000,00 kuna, osigurat će i Grad Slatina kao osnivač ustanove.

Adaptacijom i proširenjem prostora, Knjižnica će povećati dječji odjel, građani će dobiti također povećanu čitaonicu za dnevni tisak, multimedijanu dvoranu za održavanje književnih susreta i drugih manifestacija, a koju bi mogli koristiti pojedinci, društva, udruge i ustanove za predstavljanje svojih kulturno-edukativnih sadržaja.
Isto tako uz sanaciju postojećeg u tijeku je i izgradnja sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom.

Bilo je zaista krajnje vrijeme da se krene  s proširenjem knjižničnog prostora jer bogati i aktualni knjižni fond od preko 54000 svezaka knjiga smješten je na svakom slobodnom prostoru, pa čak i u dva reda na policama koje se savijaju od težine.
Mislim da je opstojnost knjižnica neupitna jer uvijek postoji određeni broj članova zajednice koji bi bez knjižnice bili isključeni iz mogućnosti pristupa znanju, knjižnoj građi i informatičkoj tehnologiji.
Jednakost pristupa, važna uloga u provođenju slobodnog vremena, cjeloživotno učenje, doprinos demokratskom životu te povezivanje s drugim kulturnim ustanovama čine narodne knjižnice potrebnima.“ – ističe ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Ana Knežević, te dodaje:
Knjižničari ne smiju sjediti i čekati svoje korisnike. Uz redovnu i aktualnu posudbu građe na svim medijima, potrebno je širom otvoriti vrata, ali i virtualno srušiti zidove, provoditi kulturno edukativne sadržaje za sve skupine korisnika poput čitateljskih klubova, tematskih radionica za djecu što knjižničarke u Slatini redovno provode.“

Adaptacija i proširenje knjižnice odvijaju se prema planiranoj dinamici te se očekuje da će gotovo dvostruko veća knjižnica biti otvorena za Dan grada Slatine, 1. rujna.

       Tijekom obilaska radova na proširenju i adaptaciji Gradske knjižnice i čitaonice gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić naglasio je kako će se Projekt, nakon završetka radova u ovoj prvoj fazi, nastaviti i u narednom razdoblju kada je između ostaloga u planu osmišljavanje spremišnog prostora za knjige.

Za vrijeme trajanja radova u drugom dijelu prostora, pregrađenom i zaštićenom od prašine i buke, odvija se nesmetana posudba građe i kulturno-edukativne aktivnosti za sve dobne skupine korisnika, gdje je gradonačelnik Ostrošić razgledao najnovije radove polaznika radionica u sklopu ljetnog programa koji je slatinska Knjižnica osmislila pod nazivom „Ljeto u knjižnici“. (www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content