Slatina postala grad prijatelj djece – plaketa uručena na svečanosti povodom Dana grada

Rekonstruirana cesta do slatinskog prigradskog naselja Golenić svečano puštena u promet
02/09/2019
4. rujna Memorijalna hodnja od Mikleuša do Četekovca
03/09/2019

Slatina postala grad prijatelj djece – plaketa uručena na svečanosti povodom Dana grada

Grad Slatina svojim je radom i zalaganjem te brigom za najmlađe, zaslužio titulu „Grad Slatina – prijatelj djece“, a plaketa ove prestižne titule uručena je predstavnicima Grada Slatine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana grada Slatine i 722. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine.

Naime, Savez društava Naša djeca Hrvatske pokrenuo je 1999. akciju široke društvene i stručne aktivnosti pod nazivom Gradovi i općine prijatelji djece.
Akciju vodi Središnji Koordinacijski odbor, kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz suradnju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pod pokroviteljstvom UNICEF-a za Hrvatsku.
Grad Slatina priključio se Akciji 2017. godine te imenovao Koordinacijski odbor, kao neposredno radno tijelo koje vodi akciju u gradu.

O Akciji je na svečanoj sjednici govorila predsjednica Društva „Naša djeca“ Slatina i predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Slatina – prijatelj djece“, Snježana Pačarić, koja je naglasila kako grad ili općina, da bi stekla status Grad/Općina prijatelj djece, mora provoditi programske i planske aktivnosti te primjenjivati Konvenciju UN-a o pravima djeteta.

Za ostvarenje statusa bilo je potrebno ostvariti zahtjeve u ukupno deset programskih područja, izraditi godišnje programe i planove za ostvarivanje Akcije, osigurati namjenska sredstva za razvoj, zaštitu i odgoj djece, pružiti podršku i potporu udrugama koje imaju programe za djecu i uključivanje djece, uključiti djecu u pripremu odluka koje se na njih odnose, osigurati preduvjete da djeca žive u sigurnom i zdravom gradu, osigurati zdravlje djece, pružiti djeci odgoj i obrazovanje, osigurati socijalnu skrb za djecu, pružiti djeci kulturne i sportske sadržaje, osmisliti za djecu slobodno vrijeme i rekreaciju te pružiti pomoć i podršku roditeljima u skrbi i odgoju djece.

Ujedno se zahvalila svim institucijama, školama i vrtićima, udrugama i građanima pojedincima, svim članovima Koordinacijskog odbora, gradonačelniku i zamjenicima, svim članovima Gradskog vijeća grada Slatine te stručnim službama grada Slatine na trudu u realizaciji zahtjeva Akcije koje su zajedničkim snagama i u suradnji ostvarili, te uputila čestitke gradonačelniku Denisu Ostrošiću, predsjedniku Gradskog vijeća grada Slatine Dariju Vrbasliji, predsjednici Dječjeg gradskog vijeća Grada Slatine Anđeli Vašiček kao i svim građanima Slatine na dobivanju ovog počasnog statusa, a svoj djeci i njihovim roditeljima poručila kako je Akcija pokrenuta zbog njih kako bi mogli rasti u sretnoj Slatini usmjerenoj ka brizi o djeci i obiteljima.

Na ovoj prestižnoj tituli svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarivanju dječjih prava u prethodne dvije godine zahvalila se i zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić koja je kao članica Koordinacijskog odbora uključena u cijelu Akciju.

– Zajednički smo malim djelima pokrenuli lavinu velikih, a titula Grada prijatelja djece zaista je kruna našeg grada i pokazuje brigu svih nas ne samo za dječju budućnost već i sadašnjost. To je ujedno i obveza da činimo daljnje korake koji će djeci pružiti sve ono zbog čega će im djetinjstvo biti bezbrižno i sretno.
Ispunili smo i ostvarili rezultate u 123 kriterija raspoređenih u 10 kategorija, a izdvojit ću  samo neke od njih kao što je smanjenje cijena vrtića, oslobađanje plaćanja vrtića za treće i svako iduće dijete iz iste obitelji, poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtiću, zapošljavanje logopeda, obnova i izgradnja dječjih igrališta… Djelovali smo i postigli napredak na području zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, slobodnog vremena… i pokazali sustavnu brigu o životima, pravima i potrebama djece
, – rekla je dogradonačelnica Mrzljak Jovanić, te dodala kako dobivanjem ove titule nisu ostvareni krajnji ciljevi Akcije te da će se kontinuirano nastaviti raditi na povećanju standarda dobrog socijalnog, gospodarskog, zdravog, ekološkog, obrazovnog i kulturnog mjesta za život djece našeg grada i prigradskih naselja dugoročno stvarajući poticajno okruženje za njihov rast i razvoj.

Pohvale Gradu Slatini s nekoliko prigodnih riječi uputila je izaslanica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i predstavnica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije Gradovi/općine – prijatelji djece, Jadranka Lakuš koja je ujedno i članica Izvršnog odbora Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i predsjednica Društva „Naša djeca“ Koprivnica, te gradonačelniku Denisu Ostrošiću uručila plaketu „Grad Slatina – prijatelj djece“ i Odluku Središnjeg koordinacijskog odbora kojom je Gradu Slatini dodijeljen počasni status „Grad Slatina – prijatelj djece“.

Potom se gradonačelnik Ostrošić zahvalio u ime Grada Slatine izrazivši ponos na sve svoje građane koji su zajedničkim snagama doprinijeli dobivanju ovog počasnog statusa, te obećao da će Grad i nadalje voditi brigu o djecu te potrebama djece i njihovih obitelji u gradu i prigradskim naseljima.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content