„Škola za život“ u SŠ Marka Marulića Slatina

Održana 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
25.09.2018.
Večeras u Hrvatskom domu predavanje i koncert Nakazawe i Gilming
27.09.2018.
Održana 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
25.09.2018.
Večeras u Hrvatskom domu predavanje i koncert Nakazawe i Gilming
27.09.2018.

„Škola za život“ u SŠ Marka Marulića Slatina

dav

Početkom nove školske godine u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina započeo je eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“ koji će pohađati 99 učenika prvih razreda kroz pet usmjerenja.

Tim povodom danas je gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića u nazočnosti pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka s programom „Škola za život“ upoznao ravnatelj škole, Darko Špoljarić.

Srednja škola Marka Marulića Slatina jedna je od 26 srednjih škola u Republici Hrvatskoj i jedna od tri s područja Virovitičko-podravske županije izabrana u ovaj program u koji je izravno uključeno 28 od ukupno 50 profesora škole.
Izabrana su i dva koordinatora koji će komunicirati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, odnosno s timom za provedbu eksperimentalnog programa „Škola za život“, za komunikacijski dio zadužen je prof. Vladimir Borbaš, a za tehnički prof. Josip Mikolašević.

Nova znanja učenici će stjecati na inovativan način uz pregršt modernih nastavnih sredstava uz pomoć svojih nastavnika koji su se mjesecima marljivo pripremali za provođenje eksperimentalnog kurikuluma.
Učenici su dobili nove udžbenike primjerene programu, a tableti će stići do kraja ovoga tjedna tako da će se od ponedjeljka moći krenuti s planiranim programom u okviru kojega će se učenici upoznati s radom na tabletima i novim softverima za rad u nastavi. Prvi korak napravljen je umrežavanjem škole uvođenjem e-dnevnika. Također su u pojedinim učionicama postavljene pametne ploče, a prema riječima ravnatelja Špoljarića planira se njihovo postavljanje u svim učionicama što je još jedan korak prema suvremenoj nastavi.
Srednja škola Marka Marulića Slatina u sklopu ovog programa uz tablete dobila je mogućnost nabave opreme u vrijednosti 200.000 kuna. Tako bi do kraja godine trebao stići namještaj i oprema prilagođena određenom tipu nastavnog predmeta. Između ostaloga, učionice fizike, kemije i biologije bit će opremljene suvremenim nastavnim pomagalima poput konzola za ispitivanje okoliša, laboratorijskim priborom, mjernim instrumentima, mikroskopima, zemljopisnim kartama, računalima, video kamerama, dronom i ostalom opremom.

Početkom rujna održan je zajednički sastanak na kojemu su učenicima, nastavnicima i roditeljima koji su se odazvali u velikom broju, članice Mentorske radne skupine Ministarstva znanosti i obrazovanja Nataša Ljubić Klemše i Nikolina Marinić prezentirale eksperimentalni program objašnjavajući nove pristupe učenju i poučavanju što će potaknuti razvoj učeničkih kompetencija i kritičkog mišljenja kao najveću prednost novog kurikuluma budući da će i sami učenici sudjelovati u kreiranju nastavnog programa.

Na sastanku se razgovaralo i o brojnim aktivnostima škole te projektima u narednom razdoblju koji će omogućiti nastavnicima i učenicima još kvalitetniji rad i boravak u školi.
Škola iz godine u godinu ima sve više izuzetno marljivih i darovitih učenika koji ostvaruju vrhunske rezultate, ne samo na brojnim natjecanjima nego i kasnije u životu, na što sam jako ponosan. Prepoznali smo priliku i važnost sudjelovanja u eksperimentalnom programu „Škola za život“ te na taj način novim generacijama učenika u Slatini pružili mogućnost najboljeg obrazovanja. Sudjelovanje u eksperimentalnom programu nama predstavlja izravan utjecaj na kreiranje novog obrazovnog sustava u Hrvatskoj. “ – naglasio je ravnatelj Špoljarić.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content