Saksofonist Goran Jurković i pijanist Danijel Detoni oduševili slatinsku publiku

UKLA Slatina održalo redovnu godišnju Skupštinu – Ipak se isplatilo
10/05/2018
Javna nabava – “Rekonstrukcija ceste za Golenić”
15/05/2018

Saksofonist Goran Jurković i pijanist Danijel Detoni oduševili slatinsku publiku

Od 2011. godine glazbena škola Milka Kelemena Slatina u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske organizira koncerte vrsnih glazbenih umjetnika iz Hrvatske s ciljem prije svega učenicima glazbene škole predstaviti vrhunsku glazbu i umjetnike koji su također svoju karijeru započeli s osnovnom i srednjom glazbenom školom, te završili Akademiju te na neki način postali uzor koji bi ukoliko se nastave baviti glazbom isto tako mogli doseći, naglasio je na početku jučerašnjeg koncerta ravnatelj GŠ Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica pozdravljajući mnogobrojne posjetitelje među kojima i predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Daria Vrbasliju, ujedno i predstavnika Turističke zajednice Grada Slatine koja je pokrovitelj Glazbene škole te osigurava poklone koje škola daruje gostujućim umjetnicima.

Kroz svih sedam godina održavanja koncerata upečatljivo je ime vrhunskog hrvatskog saksofonista Gorana Jurkovića koji je u Slatini nastupao s različitim ansamblima.
Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a te Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH, a osim u Hrvatskoj nastupao je u mnogim zemljama svijeta.
Djeluje kao komorni glazbenik u dva kvarteta saksofona, Mobilis i Papandopulo s kojima je i snimio četiri izuzetno uspjela nosača zvuka. Suosnivač je Tria GIG, ansambla koji je prošle godine snimio svoj prvi nosač zvuka.
Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.
Radi kao nastavnik saksofona u glazbenoj školi Jastrebarsko gdje je pokrenuo iznimno uspješnu Školu saksofona u Jaski, proljetni seminar za učenike i studente saksofona koji već dulje od desetljeća privlači mlade saksofoniste iz Hrvatske i susjednih zemalja, a jučer je održao i seminar za učenike Glazbene škole Milka Kelemena kojima je podijelio niz vrijednih savjeta.

Slatinskoj publici sinoć se po prvi puta s kolegom Danijelom Detonijem imao priliku predstaviti cjelovečernjim koncertom te približili saksofon koji je relativno mlad instrument, no kako je rekao, u zadnjih desetak godina upravo u suradnji s kolegama proširuje se repertoar za saksofon.

Goran Jurković i Danijel Detoni suradnju su započeli uspješnim koncertom na Izlogu suvremenog zvuka u Zagrebu 2014. godine te u svom radu posebnu  pažnju posvećuju originalnim kompozicijama za saksofon i klavir ne zanemarujući pritom  ni glazbu minulih stoljeća.

Pijanist Danijel Detoni također je dobitnik mnogobrojnih nagrada, a nastupao je s mnogim domaćim i svjetskim umjetnicima.
Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim glazbenikom 2008. godine. Od 2009. podučava klavir, a od 2015. i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Koncert su započeli skladbom Edvarda Griega, Sonata za violončelo i klavir u a- molu, op.36 Allegro agitato u obradi za bariton saksofon Gorana Jurkovića, na čiju je inicijativu nastala i sljedeća kompozicija, dA-Da minijature za tenor saksofon i klavir Gordana Tudora.

Potom je pijanist Danijel Detoni izveo Impromptu u As-duru, op.142, br.2 i Impromptu u f-molu, op.142, br. 4 Franza Schuberta, jednog od skladatelja Prve bečke škole i jednog od najvećih majstora pjesme.

Koncert je nastavljen skladbom Dubravka Detonia, Danijelovog 82-godišnjeg oca, Eppur si mouve, za alt saksofon i klavir koja je publiku podsjetila na suvremenu avangardnu glazbu maestra Kelemena.

Izvrstan koncert ova dva vrsna umjetnika završen je skladbom Dariusa Milhauda, Scaramouche koji je zamišljen kao scenska glazba i postoji u nekoliko autorovih verzija, no slatinskoj su publici predstavili najčešću za alt saksofon i klavir, Vif, Modéré i Brazileria, Mouvment de Samba.

Na kraju se ravnatelj škole Antonio Brzica zahvalio umjetnicima s nadom daljnje uspješne suradnje, kao i publici na odazivu uz poziv na koncerte u okviru Glazbenog tjedna koji započinje 21. svibnja.(www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content