„Roditelji na zadatku“ okupili se na tribini

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović posjetila Slatinu
10.04.2019.
Savjetovanje s javnošću u vezi nacrta prijedloga Odluke o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada Slatine i stjecanju stvarnih i drugih prava u korist Grada Slatine
12.04.2019.

„Roditelji na zadatku“ okupili se na tribini

Savez DND Hrvatske uključio je Slatinu u projekt “Roditelji na zadatku”.

Tako se večeras u Hrvatskom domu u Slatini u okviru spomenutoga projekta održala javna tribina pod nazivom “Pomoć roditeljima u psihosocijalnom odgoju djece”.

Javna tribina privukla je publiku u čijem sastavu su prevladavali pedagoški djelatnici i sami prvenstveno roditelji,bake, djedovi ali i drugi zainteresirani roditelji koji su htjeli dobiti pokoju smjernicu u roditeljstvu.

Predsjednica slatinskog DND-a Snježana Pačarić pozdravila je sve prisutne, kako publiku tako i predavačice na tribini, te prije početka tribine pozvala tajnicu Saveza DND-a Hrvatske Snježanu Krpes da se ispred provoditelja projekta”Roditelji na zadatku” obrati prisutnima.

Nakon uvodnih riječi organizatora, započela je tribina pod vodstvom jedne od predavačica, novinarke Višnje Biti. Ova cijenjena novinarka već četrdeset godina uspješno radi svoj posao obavljajući ga na radiju, televiziji, novinama. Ona je i književnica.Govorila je na temu “Kako i zašto učiti o medijima”.

S obzirom na temu tribine istaknula je da roditelji trebaju kritički razmišljati o svojoj odgovornosti, spomenula je pitanje društvenih mreža,blogova i svemu onome čemu se naša djeca izlažu odlaskom na internet. Svakako treba razgovarati s djecom, upoznati ih sa svim rizicima i imati pod kontrolom njihova djelovanja na društvenim mrežama da se ne bi dogodile neželjene situacije.

Višnja Biti jedna je i od članova stručnog ocjenjivačkog suda za Lidrano i kaže da je ova manifestacija pravo bogatstvo dječjeg stvaralaštva, tu oni pokazuju svoj talent, svoju kreativnost i daleko su od mobitela, tableta, kompjutora…..

Slatinska profesorica psihologije Ksenija Vujanović -Juras pričala je o „Izazovima roditeljstva danas“.

Na početku je iznijela simpatičnu definiciju roditeljstva prema kojoj je obitelj skupina ljudi koja se vole i brinu jedni za druge.

Pričala je o tome postoji li uspješno roditeljstvo, mogu li i trebaju li djeca cijelo vrijeme biti sretna, o cilju roditeljstva, kako na razvoj djeteta utječe njegova prirodna sredina.

Dobar roditelj prije svega treba biti jako strpljiv. Bezuvjetna roditeljska ljubav je jako bitna.U odgoju su potrebni šaka znanja, more ljubavi i ocean strpljivosti, neki su od zaključaka izlaganja psihologinje Vujanović –Juras, koji su zasigurno jako bitni za svakog roditelja.

Mr.sc., dr.med., pedijatrica i subspecijalist gastroenterologije Marija Hegeduš – Jungvirth svoje predavanje na temu “Rast, razvoj i prehrana djece” počela je pričom od samoga početka djetetova života, dakle još od fetalnoga razdoblja, preko dojenačkog i perioda maloga djeteta sve do odrasle dobi.

Od izuzetne važnosti je ulagati u taj period. Bitno je okruženje u kojem dijete odrasta, prehrambene navike, tjelesna aktivnost i redukcija sjedilačkog ponašanja, iznijela je među ostalim ova iskusna liječnica.

Posljednja je govorila mag. psihologije Ana Raguž o “Odgoju djeteta u 21. stoljeću – pratimo li korak?”.

Naglasak je na izazovima roditeljstva u današnje vrijeme.Veliku količinu vremena djeca provode pred kompjuterom, TV-om…općenito raznim ekranima, što izravno utječe na spavanje, hranjenje, proizvod je agresivnog ponašanja i teškoća pažnje.

Djecu ne treba kažnjavati, ne govoriti mu ne, ne tući ih, nego ih usmjeriti na miran i strpljiv način da bi se postiglo željeno, samo su neke kratke crtice ovog zanimljivog predavanja.

Na kraju su prisutni popunili anketu o tribini koju im je pripremio organizator, a imali su prilike i postaviti pitanje o roditeljstvu na koje će im odgovor dati stručni suradnici Saveza DND-a Hrvatske, te će se moći i pronaći na stranici spomenute organizacije.

Bilo je ovo jedno poticajno predavanje koje nas samo može pogurati u pravome smjeru da bismo bili još bolji roditelji.
(www.radioslatina.hr)

 

Skip to content