Rezultati najavljene mini porezne reforme: Slatina će izgubiti oko 1 do 1,5 milijuna kuna

Završna konferencija projekta ”Za bolje sutra i život kakav zaslužuju”
27.10.2014.
Održana Županijska konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti
28.10.2014.

Rezultati najavljene mini porezne reforme: Slatina će izgubiti oko 1 do 1,5 milijuna kuna

Prema najavama iz Ministarstva financija Vlada Republike Hrvatske je odlučila izmijeniti Zakon o porezu na dohodak, odnosno povećati iznos neoporeziva dijela plaće, čime bi se proračunski prihodi smanjili za oko dvije milijarde kuna. Ta sredstva ne ostaju u proračunu, već se gotovo cijeli iznos koristi za financiranje jedinica lokalne samouprave. Usvoje li se tzv. mini porezna reforma, jedinice lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj mogle bi biti u gubitku oko 2 milijarde kuna, iznos na koji su računali u projekcijama svojih proračuna. Stoga ne čudi što se tome protive čelnici županija, gradova i općina, te čak i prijete ustavnom tužbom.
– Te dvije milijarde kuna općine, gradovi i županije ulagali su u komunalnu infrastrukturu, gradnju škola i bolnica, a sada toga neće biti – komentirao je porezne promjene predsjednik Zajednice hrvatskih županija, ujedno i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.
I predstavnici Udruga općina RH izražavaju negodovanje jer sve to, tvrde, ide preko leđa lokalne samouprave.
– Problem je u visokocentraliziranoj državi koja uvijek profitira više nego lokalna samouprava, a tako je i u ovom slučaju. Zemlje Europske unije imaju povrat sredstava u lokalne samouprave od 25 do 60 posto i stoga je krajnje vrijeme da sjednemo i razgovaramo o tome kako sačuvati ruralne sredine – naglasio je na jednom skupu Udruge općina njen predsjednik, lukački načelnik Đuro Bukvić, dodavši da se Udruga nastojati izboriti za sudjelovanje u donošenju proračuna, ali i drugih zakona koji se tiču lokalne samouprave. Tvrdi da nisu bitni župani, načelnici i gradonačelnici, već su bitni stanovnici tih županija, gradova i općina.

Prema riječima pročelnice za financije Vesne Grbac u Virovitici bi u sljedećoj proračunskoj godini imali 1,5 do 2 milijuna kuna manje sredstava ili smanjenje proračuna od 7,5 do 9 posto. Kada Zakon stupi u primjenu, tvrdi pročelnica Grbac, morat će načiniti rezove prvenstveno tamo gdje je dano mogućnost da grad financira, a ne tamo gdje mu je obveza.
U Upravi Grada Slatine su izračunali da će izgubiti oko 1 do 1,5 milijuna kuna, a namjeravaju ih nadoknaditi kroz program mjera štednje i racionalizacije poslovanja svih korisnika proračuna. Razliku je moguće dijelom nadomjestiti i povećanjem efikasnosti naplate potraživanja iz proteklih razdoblja, a bude li potrebe, i povećanjem prireza sa 6 na 12 posto.
U orahovačkoj Gradskoj upravi su izračunali da bi u gradsku blagajnu stiglo 1,1 milijun kuna manje, a taj će se manjak odraziti na sve korisnike proračuna.

Na području Virovitičko-podravske županije djeluje 13 općina i 3 grada. Mini porezna reforma u apsolutnim iznosima različito bi pogodila određene sredine, no sasvim je izvjesno da bi izvorni prihod (stavka porezi) smanjili za desetak i više posto. U Općini Čačinci to je smanjenje za oko 200.000 kuna. Načelnik Mirko Mališ tvrdi da zbog toga neće stati započeti projekti, ali da će se to smanjenje podjednako odraziti na sve ostale korisnike proračuna. U Općini Crnac bit će u proračunu manje oko 75.000 kuna. Prema riječima načelnika Mate Damjana neće se dirati u školstvo, zdravstvo, socijalu…, nego će se reducirati projekti ili smanjiti postotak sudjelovanja općine u projektima komunalnog karaktera. Općina Voćin će na stavci poreza na dohodak imati manje gotovo 200.000 kuna. Prema riječima načelnika Predraga Filića neće se zbog toga dirati u socijalnu komponentu (srednjoškolci i studenti), ali će to itekako utjecati na smanjenje investicija. Slično je i u Zdencima gdje će u proračunu biti manje oko 80.000 kuna. Načelnik Tomislav Durmić vjeruje da neće morati dirati u socijalu.
Načelnik Mirko Rončević kaže da će Općina Čađavica prihodovati oko 400.000 kuna manje, što će se odraziti na davanja namijenjena općinskoj Vatrogasnoj zajednici, Crvenom križu, školi, te za prijevoz i stipendije.

Općina Sopje imat će umanjene prihode za oko 220.000 kuna. Prema riječima načelnika Josipa Granjaša takav udar na jedinice lokalne samouprave osjetit će se kroz smanjenje sredstava za infrastrukturu, jednokratne socijalne pomoći te druga davanja. Nova Bukovica i Mikleuš imat će manje prihode za oko 100.000 kuna. Prema riječima načelnika Željka Vencla smanjenje će se osjetiti u segmentu sufinanciranja rada civilnog društva, a u Mikleušu će se, prema riječima načelnika Milana Dundovića, manjak prihoda očitovati u smanjenju davanja za izravna sufinanciranja te provedbu projekata. Prema riječima načelnika Đure Bukvića u Općini Lukač u sljedećoj se godini očekuje smanjenje prihoda za oko 400.000 kuna, a što će svakako utjecati na smanjeno financiranje rada udruga, izradu EU projekata.

U Općini Suhopolje, kako ističe načelnik Marijan Brlek, trenutačno se radi na projekciji proračuna za 2015. godinu, a smanjenje prihoda očekuje se za oko milijun kuna, što će se odraziti također na proračunske korisnike, tj. smanjenje sredstava za rad udruga.
U Gradini će prema riječima načelnika Dražena Peića za 200.000 kuna morati smanjiti sredstva udrugama pa će od sada još teže funkcionirati. Smanjenje sredstava odrazit će se i na provođenje započetih, ali i pokretanje novih projekata.

Načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler očekuje manjak prihoda od 160.000 do 200.000 kuna, a to će utjecati na sve proračunske korisnike, naročito rad udruga.
Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić predviđa smanjenje prihoda za 1,5 do 2 milijuna kuna, a taj manjak će i kod njih utjecati na sve proračunske korisnike te smanjenu mogućnost izrade dokumentacije za EU projekte.

Ukupno bi, dakle, općine mogle u svojim proračunima imati manjak nešto veći od 5 milijuna kuna, a samo u tri grada oko 4,6 milijuna ili sveukupno gotovo 10 milijuna kuna. Doda li se tome da će u Virovitičko-podravskoj županiji uprihodovati po toj osnovi oko 2 milijuna kuna manje, utoliko će biti umanjena i njena mogućnost da pokrije potrebe korisnika županijskog proračuna, odnosno da pomogne općinama i gradovima na svom području…. (www.icv.hr, kp, zc, mru)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu

Skip to content