Rad Udruge umirovljenika Slatina pohvalio gradonačelnik Denis Ostrošić: Grad Slatina će i dalje biti potpora radu slatinskih umirovljenika

Godišnji financijski izvještaj Grada Slatine za 2020. godinu razina 22 i razina 23
20.02.2021.
Grad Slatina se odazvao na apel Udruge Glas poduzetnika: Traži se ukidanje pojedinih nameta obrtima i poduzećima kako bi se amortizirali gubici
22.02.2021.
Godišnji financijski izvještaj Grada Slatine za 2020. godinu razina 22 i razina 23
20.02.2021.
Grad Slatina se odazvao na apel Udruge Glas poduzetnika: Traži se ukidanje pojedinih nameta obrtima i poduzećima kako bi se amortizirali gubici
22.02.2021.

Rad Udruge umirovljenika Slatina pohvalio gradonačelnik Denis Ostrošić: Grad Slatina će i dalje biti potpora radu slatinskih umirovljenika

Početkom svake godine članovi Udruge umirovljenika Slatina imaju prigodu gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića upoznati s aktivnostima u prethodnoj i planovima za novu godinu, no ovoga puta, zbog pridržavanja epidemioloških mjera, na razgovor je došao samo predsjednik Vladimir Domić koji mu je prenio srdačne pozdrave svih slatinskih umirovljenika, odnosno njih 204 koliko ih je učlanjeno u udrugu.  

Arhivska fotografija

Ova vrijedna udruga prošlu je godinu u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine započela vrlo intenzivno pokrenuvši projekt pod nazivom „Zlatne sedamdesete“ financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku vrijedan preko 79.000,00 kuna.
S ciljem uključivanja starijih osoba u društveni život zajednice te unapređenja njihovog znanja i vještina, u sklopu projekta pokrenut je niz kreativnih, edukativnih, zabavnih i sportskih aktivnosti koje je koordinirala voditeljica projekta Nikolina Mažar.

Arhivska fotografija

Tako su slatinski umirovljenici nastavili s aktivnostima koje su u 2019. provedene vrlo uspješno, te su sudjelovali na raznim tribinama, uglavnom o zdravlju koje su vodili slatinski liječnici i medicinske sestre, zatim edukativnim predavanjima među kojima se, u suradnji s Udrugom mladih Krik Slatina našla informatička radionica s ciljem povećanja informatičkog znanja i osposobljavanja članova Udruge za samostalno korištenje računala u njihovim svakodnevnim aktivnostima, a održano je i nekoliko kreativnih radionica među kojima je posebnu pozornost polučila radionica šivanja koja je uz znanje usvojeno na radionicama kukičanja, pletenja, oslikavanja svile i slično, obogatila vještine slatinskih umirovljenica.

Arhivska fotografija

Ovaj je projekt pokrenuo lavinu kojom su brojni članovi započeli zdrav način života, te su uz primjenu savjeta o zdravoj prehrani počeli redovito dolaziti na radionice tjelovježbe gdje su uz članicu Udruge, Jadranku Grbac, bacc. physioth., poseban program vježbi za njih osmislili vanjski stručni suradnici, odnosno zaposlenici Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Slatina.

Osim zdravog tijela treba održavati i zdrav duh, stoga su u projekt uključene i  redovne aktivnosti udruge među kojima je literarno-dramska sekcija i književni klub, te brojne društvene igre, sportski susreti, proslave i izleti.

Na žalost, veliki dio planiranih aktivnosti tijekom 2020. nije realiziran zbog situacije s koronavirusom, te je voditeljica projekta u suradnji s vodstvom udruge svoju energiju preusmjerila na intenzivnu pomoć umirovljenicima kod nabave kućnih potrepština, namirnica, lijekova i sl.

Uz brojne napore zbog situacije vezane uz pandemiju koja se pokazala izrazito opasnom za umirovljeničku populaciju, slatinski su umirovljenici, uz restrikcije i pridržavanje propisanih mjera, uspješno završili projekt “Zlatne sedamdesete”, te krenuli s provedbom svojevrsnog nastavka istog koji financira Ministarstvo rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike u iznosu od 72.000 kuna, a koji će trajati dvije godine, 2021.-2022.

Arhivska fotografija

Kako bi se kvalitetno provodile sve spomenute aktivnosti, uz sredstva iz projekta, potporu Grada Slatine i razne donacije, Udruga intenzivno radi na uređenju svojih prostorija i okoliša u Kolodvorskoj ulici u Slatini i nabavi potrebne opreme. Tako su između ostaloga uređene prostorije za vježbanje i dnevni boravak, ugrađena su nova ulazna vrata, a zahvaljujući donaciji Grada Slatine od 5.000 kuna započelo se i sa zamjenom dotrajale stolarije koja je ugrađena 60-tih godina. Za sada su zamijenjena dva prozora novima, od kojih jedan s roletom koju je donirao slatinski obrt PVC stolarija Marjanović.

U prethodnih nekoliko mjeseci, Udruga je u svojim prostorijama zamijenila rasvjetu koju je sponzorirala tvrtka D&D Elmont Rasvjeta. Isto tako, uz pomoć sponzorstva tvrtke Građenje Marković postavljene su OSB ploče na jedan dio poda dnevnog boravka kako bi se i on mogao koristiti kao nadopuna prostora za održavanje aktivnosti tjelovježbe.
Između ostaloga nabavljeni su projektor i platno, dva prijenosna računala, dva šivaća stroja, sportski rekviziti, društvene igre…, a kako bi bila nabavljena ostala potrebna oprema neophodna za provedbu planiranih aktivnosti Udruga je na Natječaj Grada Slatine za financiranje programa i projekata udruga, prijavila dva projekta, te se nadaju potpori od 5.000 kuna za nabavu štapova za nordijsko hodanje i prijenosni razglas, te 15.000 kuna za provedbu projekta „Vitalnost u zlatnim 70.-im“.

– Želim se zahvaliti na svoj dosadašnjoj kao i budućoj potpori Grada Slatine koji zaista kontinuirano prati naš rad. Među rijetkim smo udrugama koje imaju takvu podršku, ne samo lokalne samouprave, već i brojnih institucija, te slatinskih obrtnika i poduzetnika, stoga od srca hvala svim našim sponzorima i donatorima, ali i svim našim članovima koji se aktivno uključuju ne samo u aktivnosti već i rad udruge, – rekao je predsjednik Domić te istaknuo kako se uz zamjenu preostala četiri prozora za što je potrebno oko 12.000 kuna, ukazala potreba zamjene dotrajalog grijanja na plinske peći u prostorijama udruge, odnosno uvođenja centralnog grijanja u vrijednosti oko 30.000 kuna, čime bi prostor udruge bio kompletno uređen. Tako bi slatinski umirovljenici imali adekvatan prostor za sigurno i kvalitetno provođenje vremena. 

Arhivska fotografija

Uputivši pohvale Udruzi umirovljenika Slatina na kvalitetnom radu i brojnim aktivnostima te nastojanjima da život svojim članovima učini što ljepšim i kvalitetnijim, gradonačelnik Ostrošić je naglasio kako će uz daljnju potporu Grada Slatine, pokušati pomoći i u realizaciji nastavka spomenutog uređenja prostora kroz suradnju s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju – TIKA pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu, a u sklopu koje se planira i nabava još dva šivaća stroja i četiri laptopa koji su prijeko potrebni za provedbu kreativnih radionica i edukacija za koje su slatinski umirovljenici pokazali pojačan interes, kojima je do sada za provedbu edukacija laptope ustupala na korištenje Gradska razvojna agencija Slatine, GRAS.

– Čestitam vam na dosadašnjem, vrlo aktivnom radu, napravili ste jako puno jer ste uz organizaciju aktivnosti zabavnog karaktera poput zabava uz ples u raznim prigodama, izleta, putovanja…, ujedno mislili i na vlastiti prostor u koji ste također ulagali. Mislim da je to jedan ogledni primjerak kako jedna kvalitetna udruga s aktivnim članstvom može puno postići, tako da ne sumnjam da će sponzora i onih koji participiraju u vašem radu biti i dalje, poput liječnika i ostalog medicinskog osoblja, socijalnih radnika i svih ostalih koji su se uključili na razne načine, od Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok do Grada Slatine. Drago mi je da je i odaziv vašeg članstva velik na sve aktivnosti koje provodite jer to je pokazatelj da sav ovaj trud zaista ima smisla, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Ova je godina i za slatinske umirovljenike izborna, a skupština koja bi trebala biti održana 24. travnja, što će ovisiti o situaciji s pandemijom, bit će ujedno i svečanog karaktera jer ove godine slatinska Udruga Umirovljenika slavi svoju 75. obljetnicu osnutka.

Kako bi javnost bila upoznata sa svim aktivnostima i zanimljivostima ove udruge, u suradnji s Radio Slatinom u ožujku ove godine planira se uvođenje radijske emisije koja bi se održavala jednom mjesečno, a u sklopu koje će slatinski umirovljenici također dobiti razne savjete kroz gostovanja zdravstvenih i drugih stručnjaka.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Udruga umirovljenika Slatina, arhivske fotografije)

Arhivska fotografija

Skip to content