Grad Slatina se odazvao na apel Udruge Glas poduzetnika: Traži se ukidanje pojedinih nameta obrtima i poduzećima kako bi se amortizirali gubici

Rad Udruge umirovljenika Slatina pohvalio gradonačelnik Denis Ostrošić: Grad Slatina će i dalje biti potpora radu slatinskih umirovljenika
21.02.2021.
Gradi se još jedna dionica nogostupa u slatinskoj Ulici Potočani
22.02.2021.
Rad Udruge umirovljenika Slatina pohvalio gradonačelnik Denis Ostrošić: Grad Slatina će i dalje biti potpora radu slatinskih umirovljenika
21.02.2021.
Gradi se još jedna dionica nogostupa u slatinskoj Ulici Potočani
22.02.2021.

Grad Slatina se odazvao na apel Udruge Glas poduzetnika: Traži se ukidanje pojedinih nameta obrtima i poduzećima kako bi se amortizirali gubici

Udruga Glas poduzetnika okuplja obrtnike, male i srednje poduzetnike i trenutno predstavlja preko 16.000 članova koji zapošljavaju stotine tisuća radnika. Kroz regionalni ured Virovitica ova Udruga je pokrenula kampanju i uputila apel prema svim jedinicama lokalne samouprave s područja Virovitičko-podravske županije u cilju pronalaženja konkretnih rješenja za ublažavanje gospodarske krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Nakon nedavno održane tribine na kojoj je Udruga Glas poduzetnika uputila apel županu i svim gradonačelnicima i načelnicima općina VPŽ da hitno i bez odgode ukinu pojedine namete obrtima i poduzećima ne bi li se barem malo amortizirali gubici, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta i osiguravanja plaća radnicima, radnom sastanku s predstavnicima Udruge odazvao se i Grad Slatina.

O mjerama koje jedinice lokalne samouprave mogu poduzeti kako bi se pomoglo poslodavcima i radnicima, ali i općinama i gradovima koji žive od punjenja proračuna istih, razgovaralo se na sastanku upriličenom u Gradskoj upravi Grada Slatine gdje je gradonačelnik Denis Ostrošić u nazočnosti pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada Marina Kokorića primio Zlatka Škrinjara, voditelja regionalnog ureda Glasa poduzetnika Virovitičko-podravske županije i Miju Gojevića, člana Udruge i virovitičkog ugostitelja.

– Iza nas je jedna izgubljena, ne samo poslovna godina, a od mnoštva stabala – Vladinih mjera, provedbi istih, kojekakvih ideja sa svih strana i koncepata – ne vidimo šumu – istaknuo je Škrinjar te pojasnio koji su to prijedlozi njegovog regionalnog ureda.

– Predlažemo ukidanje poreza na potrošnju za područje Virovitičko-podravske županije, smanjenje 50% prireza porezu na dohodak kroz sljedeće 4 godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje ili povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG-ove iz županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, zatim smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva minimalno do 31.12.2021. te uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad=jedna kuća (prijedlog UGP tipska kuća) – pojašnjava Škrinjar te naglašava kako birokracija i korupcija koje svi građani godinama nose na leđima, neizvjesnost i onemogućavanje rada pojedinim djelatnostima već sad imaju nepovratne posljedice, od rasta nezaposlenosti pa do sve većeg zaduživanja države i pada konkurentnosti.

– Naš je cilj stvaranje novih vrijednosti, podizanje konkurentnosti, ostvarivanje profita na tržištu, što uostalom i puni gradski, županijski i državni proračun, a najmanje što očekujemo je efikasan javni servis bez korupcije, smanjenje birokracije i digitalizaciju sustava. Stoga vjerujemo da će većina gradonačelnika, načelnika, kao i župan podržati naše prijedloge jer bi nam svima trebao biti zajednički cilj – da napredujemo i da se naša županija počne strelovito uspinjati na ljestvici razvijenosti, – zaključio je Škrinjar.

Gradonačelnik Ostrošić pohvalio je inicijativu Udruge Glas poduzetnika te istaknuo kako je Grad Slatina već poduzeo niz mjera u tom smjeru, a koje je predstavio pročelnik Kokorić.

– Program razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine za 2019. i 2020. godinu obuhvaćao je 19 mjera među kojima je kroz dva javna poziva tijekom 2020. godine dodijeljeno 900.000 kuna bespovratnih potpora kojima je bilo obuhvaćeno 78 zahtjeva poduzetnika sa slatinskog područja.  

Isto tako slatinskim poduzetnicima kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske obustavljen rad, Grad Slatina je kroz dva javna poziva raspisanim u ožujku i studenom 2020. godine dodijelio ukupno 360.000 kuna bespovratnih potpora, a bile su im na raspolaganju i mjere oslobađanja od plaćanja obveza prema gradu za razdoblje travanj – lipanj 2020. godine te mjera dodjele bespovratne potpore male vrijednosti u iznosu od 1.500,00 kuna za mjesece travanj i svibanj te 1.000,00 kuna za razdoblje studeni – prosinac, – pojasnio je Kokorić.

– Poučeni dosadašnjim interesom za sudjelovanjem u Programu, Grad Slatina će i u 2021. godini predložiti novi Program razvoja malog i srednjeg poduzetništva kroz koji će poduzetnici s područja Grada Slatine moći ostvariti razne potpore. Planirana sredstva od 1,5 milijuna kuna, uz redovne obuhvaćat će i COVID mjere kako bi slatinski obrtnici i poduzetnici što lakše prebrodili nastalu krizu, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić, te dodao kako je Grad Slatina u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Slatine i Udruženjem obrtnika Slatina prije totalnog lockdowna, pomogao njihov rad u otežanim uvjetima nabavom grijalica za terase, te zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Dodao je kako je Grad Slatina pokrenuo i kampanju kojom će Slatinčani pomoći izgradnju jedne kuće na potresom razrušenom području. Konkretno pomoć ide jednoj sedmeročlanoj obitelji iz mjesta Sibić čija je kuća dobila „crvenu“ oznaku za rušenje, a prvi korak ostvaren je otvaranjem podračuna namijenjenog posebno za tu akciju, na kojemu je do sada prikupljeno oko 100.000 kuna.
Isto tako, izglasavanjem na Gradskom vijeću, Grad Slatina je s 50.000 kuna pomogao nabavu mobilne kućice za jednu obitelj u Petrinji, a u suradnji s Lions clubom Slatina.

Na kraju sastanka gradonačelnik Ostrošić je istaknuo kako će u narednom periodu već prema mogućnostima razmotriti implementaciju i onih predloženih mjera Udruge Glas poduzetnika koje Grad Slatina trenutačno nije obuhvatio dosadašnjim programima razvoja malog i srednjeg poduzetništva.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content