Projekt VPŽ za izgradnju sirane pomaže očuvanju farmi i ruralnog prostora

Održani kolegiji ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja VPŽ
01.10.2013.
Pripreme LAG-a Marinianis za IPARD natječaj
01.10.2013.
Održani kolegiji ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja VPŽ
01.10.2013.
Pripreme LAG-a Marinianis za IPARD natječaj
01.10.2013.

Projekt VPŽ za izgradnju sirane pomaže očuvanju farmi i ruralnog prostora

Europska unija do ožujka 2015. ukida mliječne kvote – farme može spasiti lokalna potrošnja

Hrvatska ima oko 900 farmi koje proizvode više od 100.000 litara mlijeka, a mali, koji bi trebali biti čuvari sela, propadaju

EU od ožujka 2015. ukida mliječne kvote. To znači da e Irska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Danska, Franscuska i Poljska postati regionalni centri mlijeka, a ostale zemlje, ne poduzmu li nešto, a među njima je i Hrvatska, postat će uvoznice mlijeka u prahu, poručili su jučer iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka i Otvorenog ureda nakon Europske konferencije o mlijeku koja je u organizaciji EK održana u Bruxellesu. Direktor Otvorenog ureda Damjan Bogdanović kazao je da će ukidanje kvota u EU dovesti do troškovnog udara i daljeg pada broja farmi jer RH velikima ne može konkurirati količinama.

Naša je šansa stoga diverzifikacija proizvodnje kroz sir, školsko mlijeko i slično kojom bi se stimulirala domaća proizvodnja i lokalna potrošnja, mlijeku dala dodana vrijednost, ali i očuvao ruralni prostor, koji je sve više u fokusu EU. Hrvatska nema ni 900 farmi koje proizvode više od 100.000 litara mlijeka godišnje te je sigurno da u EU nismo predodređeni za velike proizvođače nego za čuvare ruralnog prostora. Nužne su konkretne mjere opstanka pri čemu se očekuje veći angažman naših europarlamentaraca u EU, ali i aktivnija uloga resornog Ministarstva poljoprivrede. (večernji list)

Virovitičko-podravska županija ima lokacijsku dozvolu za izgradnju sirane

Podsjetimo, Virovitiko-podravska županija planira u skoroj budućnosti izgraditi siranu koja bi okupila značajne proizvođače mlijeka s područja Virovitičko-podravske županije i kroz izgradnju, uređenje i opremanje pogona omogućila proizvođačima mlijeka da u suradnji sa županijom prerađuju vlastito mlijeko. Na taj način bi mlijeko i mljekarski proizvodi s područja naše županije postali konkurentniji na tržištu. Cilj ovog projekta je razvijanje i unaprjeđivanje proizvodnje i prerade mlijeka na području Virovitičko-podravske županije.

Plan je napraviti siranu koja će dnevno moći preraditi ukupno 10.000 litara mlijeka, a krajnji proizvodi sirane biti će svježi, meki i tvrdi sir. Otvaranjem sirane osiguralo bi se i desetak novih radnih mjesta. Cilj tehničko-tehnološkog projekta je izgradnja, uređenje i opremanje objekta za preradu mlijeka kapaciteta prerade od 10.000 litara dnevno, koji bi morao imati oko 900m² na dvije etaže. (vpz.hr)

Skip to content