Projekt „Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone „Turbina 2“ u Slatini“ Grad Slatina zaključio završnom konferencijom

Grad Slatina sudjelovao na 4. konferenciji Europe Goes Local u Rumunjskoj
23.05.2022.
„Doživjeti stotu“: Prva radionica nordijskog hodanja u subotu, 28.05. s početkom u 8 sati u Parku Sequoia
24.05.2022.
Grad Slatina sudjelovao na 4. konferenciji Europe Goes Local u Rumunjskoj
23.05.2022.
„Doživjeti stotu“: Prva radionica nordijskog hodanja u subotu, 28.05. s početkom u 8 sati u Parku Sequoia
24.05.2022.

Projekt „Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone „Turbina 2“ u Slatini“ Grad Slatina zaključio završnom konferencijom

Danas je u Posjetiteljsko-interpretacijskom centru EPIcentar Sequoia Slatina održana završna konferencija projekta „Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone „Turbina 2“ u Slatini“ kojom je zaključeno još jedno provedbeno razdoblje hvalevrijednog projekta za grad Slatinu.
Uvodno se s nekoliko riječi obratio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

– Realizacijom ovoga projekta otvaramo neke nove horizonte u našemu gradu, a nadam se da će tako biti i s Turbinom 3 čije uređenje slijedi.
Uređenjem ove poduzetničke zone dobili smo prije svega povezanost iste, a izgradnjom kružnog toka i povezanost sa slatinskom obilaznicom što je jako važno za rasterećenje prometa unutar samoga grada Slatine. Osim toga uz semaforizaciju na Bakićkom brdu i samoj ulici na zapadnom ulazu prema osnovnoj školi prometno smo na neki način omogućili dodatnu sigurnost za sve sudionike u prometu, osobito djecu, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te se zahvalio svima onima koji su radili i na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovoga projekta.

Potom je projektne rezultate predstavio pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić.

Cilj projekta bio je razvoj i poboljšanje kvalitete i dostupnosti infrastrukture Poduzetničke zone Turbina 2 ulaganjem u infrastrukturu kako bi se odgovorilo na izraženu potrebu za odgovarajućim smještanjem rastuće poduzetničke aktivnosti i radi privlačenja ulaganja, kao i ostvarenja popratnih očekivanih ekonomskih rezultata, odnosno jačanja proizvodne i uslužne djelatnosti, stvaranja novih radnih mjesta i umreženosti poslovnih subjekata u gradu Slatini i široj regiji.
Nakon provedenih projektnih aktivnosti vrijednost projekta iznosi 9.405.953,61 kuna, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ u visini od 5.910.973,10 kuna.

Projektom su izgrađene 4 prometnice s pješačkim stazama, ukupne duljine 1.375 metara, zatim javna rasvjeta dužine vodova 2.230 m, riješen je problem oborinskih voda samih cesta, pješačkih staza i okolnih slivova te je krajobrazno uređen okoliš cijele zone, a za sve je dobivena uporabna dozvola.

Nakon svog izlaganja pročelnik Kokorić je nazočne proveo novouređenom Poduzetničkom zonom Turbina 2 kroz kratki promotivni film u kojemu su obuhvaćene sve faze radova do same konačne realizacije projekta.

– Ono što s radošću mogu najaviti je da smo s jednom zonom završili a s drugom uskoro nadam se krećemo.
Naime, Gradu Slatini je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program podrške Gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema odobrio sredstva u iznosu od 3,5 milijuna kuna za Izgradnju infrastrukture u poduzetničkoj zoni Turbina 3, – najavio je pročelnik Kokorić te pojasnio kako je cilj projekta izgraditi prometnu infrastrukturu u poduzetničkoj zoni Turbina 3 u Slatini ukupne duljine 1800 m kako bi se stvorio preduvjet za razvoj povoljnog poduzetničkog okruženja i povećanje poduzetničkih aktivnosti, postigao održivi gospodarski razvoj te time utjecalo na povećanje radnih mjesta, smanjenje nezaposlenosti i smanjenje iseljavanja stanovništva grada Slatine čime se očekuje ukupni pozitivni učinak na cijelu lokalnu zajednicu kroz povećanje kvalitete života u Slatini.
Spomenuta investicija ukupne je vrijednosti gotovo 16.327.000,00 kuna.

– Nadam se da ćemo ovakve lijepe prizore iz Poduzetničke zone Turbina 2, uskoro gledati i u još jednoj završenoj zoni koja nam je zaista potrebna, – dodao je pročelnik Kokorić.

– Što se tiče završenog projekta uređenja PZ Turbina 2, važno je naglasiti da smo osim čuvanja prirodne baštine, sadnjom 500-tinjak stabala napravili možda i najveći hortikulturni potez u regiji. Vjerujem da će za dvije godine kada stabla stasaju ovaj prostor biti jedno zeleno, potentno područje te osim razvoja poduzetništva biti korisno i brojnim rekreativcima koji ga već sada koriste, tim više kada se urede i planirani sportski sadržaji i to ne samo ovdje već i u samom središtu grada, a koji su u fazi projektiranja do 2030. godine. Grad Slatina će se definitivno u idućim godinama širiti, a mi smo tu da sve to čuvamo i unaprjeđujemo, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(www.radioslatina.hr)

Arhivske fotografije Turbina 2

Skip to content