Potresom oštećena i zgrada Hrvatskog doma u Slatini

Slatinski Ličani posjetili gradonačelnika Slatine
11.02.2021.
Humanitarna akcija za učenicu OŠ Eugena Kumičića Slatina: Matei je potrebna hitna i skupa operacija
12.02.2021.
Slatinski Ličani posjetili gradonačelnika Slatine
11.02.2021.
Humanitarna akcija za učenicu OŠ Eugena Kumičića Slatina: Matei je potrebna hitna i skupa operacija
12.02.2021.

Potresom oštećena i zgrada Hrvatskog doma u Slatini

Potres koji je velikom snagom pogodio cijelu Hrvatsku 29. prosinca 2020. godine, osim velikih razaranja na području Banovine zadesio je u manjoj ili većoj mjeri i druge gradove pa tako i Slatinu.

Naime, na starijim zgradama uslijed djelovanja potresa dogodila su se znatna oštećenja koja su bila osobito vidljiva na zgradi Hrvatskog doma u Slatini u kojoj prostor koriste tvrtka Komrad i razne udruge, a u njoj je smještena i Glazbena škola Milka Kelemena.

Kako bi se sanirala nastala šteta s ciljem osiguravanja sigurnog boravka svih dionika koji koriste taj prostor, Grad Slatina je odmah reagirao te je osigurao sredstva kojima se, nakon izrade elaborata kojim je Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Željka Šaponje utvrđena šteta uslijed djelovanja potresa na građevini, pristupilo saniranju iste.

Budući da je zgrada Hrvatskog doma izgrađena krajem 19. stoljeća i izvedena je kao zidana konstrukcija, s temeljima od opeke NF, zidovima prizemlja, kata, potkrovlja i tavana također od opeke NF, s drvenim međukatnim konstrukcijama, s drvenim krovištem izvedenim po sistemu „visulje“ pokrivenim biber crijepom preko letava bez daščane oplate, te nema ugrađene protupotresne elemente, odnosno ukrute kao što su: armirano betonske ploče, stupovi ili zidovi, te armirano betonski temelji i serklaži, a uslijed velike težine zgrade, u što ulazi kompletna njena konstrukcija, namještaj na podovima, oprema, ljudi, te djelovanje snijega i vjetra, prilikom potresa nastala je dosta velika potresna poprečna sila u podnožju zgrade.
Ta se poprečna sila raspoređuje po etažama, na način da je najveća na gornjim etažama, a prema tlu se smanjuje, te su utvrđene brojne pukotine na zidovima, stropovima i temeljima, znatno veće od 0,3 mm.

Upravo iz tog razloga etaža potkrovlja je bila najkritičnija, a oštećenja su bila vidljiva i u prizemlju, te na katu.

Za vrijeme izvođenja radova na sanaciji nastale štete Glazbena škola je premjestila učionice iz potkrovlja u prostorije koje su smještene na prvom katu i prizemlju zgrade, a osim vlastitih na korištenje su im svoje prostorije ustupili slatinski Ogranak matice Hrvatske i Udruga pčelara Lipa čijim se članovima u ime svih profesora i učenika Glazbene škole zahvalio ravnatelj Antonio Brzica, kao i Gradu Slatini i gradonačelniku Denisu Ostrošiću na brzom reagiranju, tako da je sanacija odrađena u vrlo kratkom roku, a nastava se od 8. veljače ponovno održava u potkrovlju zgrade.

Prilikom obilaska prostora Glazbene škole Milka Kelemena gradonačelnik Ostrošić je istaknuo kako se ovom sanacijom željelo osigurati da učenici i profesori mogu nastaviti svoj rad u sigurnom okruženju, no da je ovoj zgradi hitno potrebna kompletna obnova.

– Sva potrebna dokumentacija za projekt energetske obnove zgrade Hrvatskog doma u Slatini je spremna, no zbog situacije s pandemijom Covid-19 mogućnost za prijavu na natječaj očekujemo tek od 2022. godine na dalje. Nadamo se da će biti što prije kako bi, uz energetsku obnovu zgrada Gradske uprave, Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice te Dječjeg vrtića Zeko, Slatina dobila još jednu energetski obnovljenu zgradu koja će osim brojnih ušteda energije i stvaranja sigurnijeg i kvalitetnijeg boravka zaposlenika i posjetitelja u prostorima iste, dati i jednu novu, ljepšu vizuru Slatine, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.  

– Tijekom povijesti ova je zgrada imala razne namjene ali nikada nije bila namijenjena za školu. Nakon ovog potresa svima bi nam u fokusu trebalo biti što skorije preseljenje Glazbene škole u nove prostore u kojima će se omogućiti sigurna i još kvalitetnija nastava, jer naša djeca u Slatini i oklici i djelatnici škole to doista zaslužuju s obzirom na uspjehe koje postižu u svome marljivom radu, – zaključio je ravnatelj Brzica.
(www.radioslatina.hr)

Foto: Nakon potresa

Foto: Nakon sanacije

Skip to content