Počinje izgradnja Solarne elektrane Medinci

Koordinacija turističkih zajednica VPŽ održana u Slatini
03.07.2015.
Otvoreno Slatinsko ljeto 2015
05.07.2015.

Počinje izgradnja Solarne elektrane Medinci

Kako je u novije vrijeme sve snažniji naglasak na održivom razvoju, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije, tako i Virovitičko-podravska županija nastavlja ulaganje u odgojno – obrazovne institucije i u energetsku učinkovitost. Virovitičko-podravska županija radi na izgradnji prepoznatljivog imidža kao vodeća županija u kojoj će se proizvoditi „zelena energija“ što predstavlja bazu za razvoj predloženog projekta.

U ponedjeljak, 6. srpnja, u 11 sati u Poduzetničkoj zoni Medinci kod Slatine svečano će se otvoriti radovi na izgradnji Sunčane elektrane Medinci.

Izgradnja Solarne elektrane Medinci u sklopu projekta ,,Sinerot“, vrijedna je 6,4 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije. Projektom se namjerava razviti jedinstveni model spajanja korištenja obnovljivih izvora energije u sinergiji sa poljoprivrednom proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, zemljište na kojem će elektrana biti postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kupusa, paprike, tikvice i peršina.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

Elektrana je jedinstvena u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i Europi po inovativnom sustavu gradnje. Elektrana od pola megavata trenutačno je jedna od najvećih u Virovitičko-podravskoj županiji te će zasigurno poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine. (www.vpz.hr, 03.07.2015.)

Skip to content