„Ovce koje piju more“ stigle u Slatinu – posjetite izložbu u Zavičajnom muzeju

Slatina kom d.o.o. započeo dostavu edukativnih letaka zajedno s namjenskim vrećicama u boji
02.06.2019.
Izvješće o visini troškova izbora i načinu njihova korištenja
04.06.2019.
Slatina kom d.o.o. započeo dostavu edukativnih letaka zajedno s namjenskim vrećicama u boji
02.06.2019.
Izvješće o visini troškova izbora i načinu njihova korištenja
04.06.2019.

„Ovce koje piju more“ stigle u Slatinu – posjetite izložbu u Zavičajnom muzeju

Izložba fotografija imena „Ovce koje piju more“ otvorena sredinom svibnja na Višnjici u sklopu Fra Ma Fu festivala u gostima, jučer je, kako je bilo i najavljeno, preseljena u Zavičajni muzej Slatina gdje ju je u nazočnosti direktora festivala Gorana Gazdeka i autora izložbe Stanka Ferića, za slatinsku publiku otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić.

Srdačnom dobrodošlicom goste je pozdravio kustos Srđan Đuričić i upoznao nazočne s nekoliko osnovnih informacija o izložbi koja se sastoji od Ferićevih fotografija organiziranih u formi diptiha, triptiha i poliptiha te pokazuju prirodne ljepote kornatskih otočja, njihovu rustičnost i ljupku jednostavnost, ujedno su dokumentarnog i edukativnog karaktera, lišene umjetničkog popravljanja i nadopunjavanja.
Potom je riječ prepustio Goranu Gazdeku koji je pozdravljajući prisutne u ime utemeljitelja festivala; Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice i Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, govorio o Fra Ma Fu festivalu, njegovom značenju za Slavoniju gdje njezine običaje i prirodno blago sjedinjuje s ostalim nacionalnim ljepotama Hrvatske.
Predstavio je i autora izložbe čija su poveznica s festivalom upravo Kornati, budući da je Virovitičanin Franjo Martin Fuis čije ime festival nosi, začetnik turističke reportaže, a jedna od njegovih prvih reportaža koje je napisao bila o Kornatima. Ferić je novinar iz Šibenika koji je radio gotovo za sve tiskane medije u Hrvatskoj, bio ratni reporter, a danas prati sve teme na svom području i šire, ono što je posebno su njegove reportaže kojima prati prirodne ljepote Hrvatske.

O izložbi je govorio sam autor te ju predstavio kao dokumentarnu i funkcionalnu jer je prikaz reportaže koja kroz priču o “ovcama koje piju more”, zapravo otkriva Kornate i o njima donosi jedno sasvim novo viđenje. Kornati su jedno skriveno blago u kojemu su najvažniji ljudi – Kornatari, predivni, ponosni, plemeniti koji su ustvari stvorili ovakve Kornate kakve mi danas poznajemo, a u što se i sam uvjerio svojim dolaskom i privremenim životom na Kornatima. Osim u naseljenost otočja, Ferić se uvjerio da ovce ne piju morsku vodu, te je svojim fotografijama prikazao naselja i obitelji koje žive u njima, njihove običaje i način života, te se osim turizmom bave i uzgojem ovaca, ugostiteljstvom, ribarstvom, prodajom voća i povrća…

Otvarajući izložbu, zamjenica slatinskog gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, između ostaloga, i ovom je prigodom zahvalila autoru izložbe koja je uz Fra Ma Fu festival omogućila spoj plave i zelene Hrvatske na ovom području, odnosno Općine Murter i Grada Slatine koji će suradnju razvijati i ubuduće, te najavila nova zajednička druženja i aktivnosti povodom Dana grada Slatine.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content