Otvoreni „Dani indijske kulture u Slatini“

Završna konferencija projekta STILL u Szigetvaru
13.09.2018.
Slatina se uspješno predstavila na Lobbi Partiju u mađarskom Szentlőrincu
15.09.2018.
Završna konferencija projekta STILL u Szigetvaru
13.09.2018.
Slatina se uspješno predstavila na Lobbi Partiju u mađarskom Szentlőrincu
15.09.2018.

Otvoreni „Dani indijske kulture u Slatini“

Danas su u Slatini svečano otvoreni „Dani indijske kulture u Slatini“ koje je Grad Slatina organizirao u suradnji s Veleposlanstvom Republike Indije u Zagrebu, Industrijsko-obrtničkom školom Slatina i Pučkim otvorenim učilištem Slatina, a u sklopu obilježavanja Dana grada Slatine.

Prvi kontakt s indijskim Veleposlanstvom ostvarila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac tijekom ovogodišnjeg Viroexpa, gdje se razgovaralo o mogućnosti prikazivanja indijskih filmova u slatinskom kinu, odnosno da se dio zagrebačkog festivala Bollywood prenese u Slatinu, te je u suradnji s Gradom Slatinom organiziran prvi susret s veleposlanikom Republike Indije u Hrvatskoj Sandeepom Kumarom u travnju kada je i dogovoreno održavanje manifestacije „Dani indijske kulture u Slatini“.

Svečanost je započela sadnjom drveta mira/prijateljstva u školskom dvorištu Industrijsko-obrtničke škole Slatina koja danas odgaja i obrazuje učenike u 9 obrazovnih područja u ukupno 16 razrednih odjela s 240 učenika.

Brojne goste, ravnatelje slatinskih škola, predstavnike javnih ustanova, te zaposlenike i učenike Industrijsko-obrtničke škole pozdravili su ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Mario Klement i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je tom prigodom rekao:
„Slatina i županija su na ovogodišnjem Viroexpu s ovim kontaktom kao i mnogim drugima otvorili još jedna vrata prema nama. Slavonija ima puno potencijala i ja se toplo nadam da i Slatina može ostvariti ono što je svima nama bitno, a to je uz pravu komunikaciju ulaz stranog kapitala.
Bitno je da imamo podršku i županije i ministarstava i da je ova kulturna razmjena pravi put i pravi način kako krenuti dalje i u ekonomskom smjeru koji će donijeti neke nove mogućnosti.“
.

„Dane indijske kulture u Slatini“ otvorio je veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj, njegova ekselencija Sandeep Kumar .
“Od prošlog boravka u Slatini sve vrijeme govorim o učenicima u Slatini koji su izuzetno talentirani i koji su tijekom predavanja o indijskoj ekonomiji postavljali vrlo inteligentna pitanja. Drago mi je što sam se imao prilike upoznati s pragmatičnim vodećim ljudima Grada Slatine i županije, kao i s ravnateljima slatinskih škola i ustanova koji su zajedničkim angažmanom organizirali ovu manifestaciju kako bi se u Slatini predstavila indijska kultura.
Ovo što smo danas učinili je povijesni čin, posadili smo drvo mira koje predstavlja mir, integritet i ljubav. U tri godine koliko boravim u Hrvatskoj uvjerio sam se da je to najsigurnija i najintegritetnija zemlja, a Slatina je upravo dobar primjer svega toga. Zahvaljujem svima koji su pomogli organizirati ove Dane indijske kulture jer za nas je to izuzetno važno, da izađemo iz Zagreba, da dođemo i ovdje u Slavoniju jer Hrvatska nije samo Zagreb nego svi gradovi i županije koji su u Hrvatskoj.“ –
rekao je veleposlanik Kumar.

Svečanost je nastavljena vrlo bogatim programom u sklopu kojega je plesna umjetnica Ana Jug predstavila tradicionalni indijski ples, nakon kojega su posjetitelji mogli vidjeti demonstraciju joge pod vodstvom prof. Svjetlane Dupan.

Indijski veleposlanik Kumar potom je predstavio i otvorio izložbu „Gandi“  koju su u holu škole postavili djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina.

U sklopu umjetničke radionice učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina zanimanja krojač i frizer, pod vodstvom svojih mentorica Natalije Vidak, Danice Tot, Spomenke Prša, Paule Kukuljević i Kornelije Zubčević pripremili su vrlo zanimljivu prezentaciju indijske odjeće, nakita i frizura, a učenici zanimanja kuhar i konobar uz pomoć svojih mentora Blaženke Kovač i Gorana Ivezića predstavili su tradicionalna jela indije u školskom praktikumu.

Tom je prigodom vlasnik vinarije Stari Podrum Ivan Halas upoznao veleposlanika Kumara s pričom o pjenušcu „Slatinski biser“ koji je ujedno dobio na dar.

Veleposlanika Kumara ponovno su oduševili učenici Industrijsko-obrtničke škole koji su za njega izradili prigodni poklon uz pomoć CNC glodalica i 3D printera. Radi se o vrlo neobičnoj lampi koja kroz svjetlo projicira fotografije s motivima Slatine koju su izradili učenici zanimanja CNC operater čiji je mentor Vedran Runje. Za kompletno modeliranje, od ideje do konačne izrade prototipa, učenici su utrošili ukupno 80-tak sati rada.
Ovu inovativnu skulpturu na dar su dobili i gradonačelnik Denis Ostrošić te zamjenik župana Mario Klement.

Program u sklopu „Dana indijske kulture u Slatini“ nastavlja se sutra kada će domaćin biti Pučko otvoreno učilište Slatina.
U Art dvorani s početkom u 19 sati održat će se prezentacija fotografija iz Indije koju je pripremila prof. Svjetlana Dupan pod nazivom „Putopisna razglednica – Zašto volim Indiju“.
Od 20:00 na rasporedu je projekcija indijskog filma „Hawaa hawaai“

I u danima koji će uslijediti od 15. do 18. rujna s početkom u 20 sati posjetitelji slatinskog kina moći će u Art dvorani pogledati indijske filmove.

U okviru programa „Dana indijske kulture u Slatini“ zainteresirani građani Slatine moći će ponešto naučiti o indijskoj kulturi i kroz radionice joge koje prof. Svjetlana Dupan i Udruga AUM pripremaju u prostoru Udruge KRIK u ponedjeljak 17. rujna i ponedjeljak 24. rujna.

U utorak 18. rujna u Dječjem vrtiću Suncokret održat će se radionica joge za svu djecu Slatine s početkom u 10 sati.

Kroz ova brojna događanja Slatinčani će imati priliku upoznati običaje, tradiciju i kulturu Republike Indije.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content