Otvorena izložba “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“

U Crncu održan kolegij gradonačelnika i načelnika Virovitičko-podravske županije: Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem vratiti jedinicama lokalne samouprave
09.11.2016.
Obilježeno Martinje na slatinskom vidikovcu
12.11.2016.

Otvorena izložba “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“

SLATINA – Večer uoči znanstvenog skupa pod nazivom „Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“, župnik voćinski i dekan Slatinskog dekanata vlč. Mladen Štivin otvorio je u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina izložbu istog naslova. O životu voćinskog i slatinskog župnika Julija Bürgera, njegovu doprinosu razvoju vjerskog i društvenog života u župama u kojima je djelovao i njegovoj tragičnoj smrti kao žrtve partizanskog zločina 1944. godine govorila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak.

– Izložba fotografijama i dokumentima prati život i djelo Julija Bürgera i drago mi je da smo uspjeli kroz prikupljene materijale prikazati njegov vjerski i duhovni život, uspostavljanje dvaju samostana u Slatini, nastojanje da se što više vjernika laika uključi u život Crkve, kao i društveni život mjesta (obnova rada pjevačkog društva „Zrinski“ i osnivanje pjevačkog društva u župnoj crkvi).

Ravnateljica je istaknula da je Bürger 1923. godine dolaskom u Slatinu u crkvi zatekao samo glavni oltar sv. Josipa pa je pred njim bilo uspostavljanje vjerskog života i opremanje župne crkve. Uz njegovo ime veže se postavljanje dva oltara – Srca Isusova i Bezgrešnog začeća, nabava orgulja, nabava zvona i opremanje crkve liturgijskim i tekstilnim predmetima.

– Nadam se da  će na ovom znanstvenom skupu biti izneseni novi podaci o njegovu životu u Slatini i općenito o životu u Slatini u to vrijeme, ali također da će ovaj skup, kao i izložba, biti poticaj mladim povjesničarima, mladim stručnjacima u slatinskom kraju, da se upuste u daljnja istraživanja, jer ovo što ćemo mi ovdje reći sigurno neće biti posljednja riječ.

– Čestitam svima koji su radili na ovom projektu i zahvaljujem se na svemu što su učinili. Podržavam ih da i dalje čine ovakve stvari, kojima ćemo razotkrivati neke detalje naše povijesti i naše prošlosti, ispravljati ih i stavljati ih na prava mjesta, rekao je voćinski župnik Štivin otvarajući izložbu.

Značenje znanstvenog skupa istaknuli su gradonačelnik Ivan Roštaš i dopredsjednica Matice hrvatske Ogranak Slatina Ksenija Vujanović Juras, a svečanost otvorenja izložbe pjesmom su uveličali članovi slatinskih crkvenih zborova pod ravnanjem Darija Vrbaslije.

Nazočni su bili prvi vikar Požeške biskupije i voditelj izgradnje voćinske crkve mons. Jozo Devčić, slatinski župnici Dragan Hrgić i Nikola Jušić, vrhovna glavarica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci sestra Nives Stubičar i časne sestre Družbe iz Rijeke i Slatine, predstavnici društvenog i gospodarskog života Slatine i brojni građani.  (P. Žarković – Glas Slavonije / Foto: Marijo Kokorić)

SESTRA NIVES STUBIČAR: JULIJE BÜRGER ZASLUŽUJE BITI PROGLAŠEN BLAŽENIM

Boraveći 14 godina u Slatini, od župnika Franje Udovičića mnogo sam slušala o župniku Bürgeru, a bila sam nazočna i kad je u crkvi postavljena ploča njemu u čast. Mislim da njegov život i lik nisu dovoljno prezentirani i da će nam ovaj znanstveni skup mnogo toga otkriti. Vjerujem da ćemo steći nova znanja o njegovu životu i da će, ako Bog da, biti proglašen blaženim. Mislim da to zaslužuje jer niti jedna žrtva ne ostaje bez ploda, a plodovi sigurno se već vide u ovoj župi, jer tu cvjeta i raste vjerski život, rekla je vrhovna glavarica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova sestra Noves Stubičar.

no images were found

Skip to content