U Crncu održan kolegij gradonačelnika i načelnika Virovitičko-podravske županije: Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem vratiti jedinicama lokalne samouprave

Nastavljeni radovi u Strossmayerovoj
07.11.2016.
Otvorena izložba “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“
11.11.2016.

U Crncu održan kolegij gradonačelnika i načelnika Virovitičko-podravske županije: Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem vratiti jedinicama lokalne samouprave

Na poziv obnašateljice dužnosti župana Sanje Bošnjak u Crncu je održana sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije na kojoj su prisustvovali njen zamjenik Igor Pavković, gradonačelnici i načelnici s područja županije, pročelnici županijskih i gradskih upravnih odjela, ravnatelji županijskih institucija.

Na sjednici se raspravljalo o mjerama ruralnog razvoja, aktualnostima u natječajima za dodjelu bespovratnih sredstava te o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem.

Prezentaciju o mjerama ruralnog razvoja održala je ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, posebno se osvrnuvši na provedbu tipa operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta te 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

– Želja mi je da ovakvi kolegiji, u svim našim općinama i gradovima, postanu stalna praksa s obzirom na specifičnosti županije. Na ovom kolegiju posebno smo se osvrnuli na mjere ruralnog razvoja koje su raspisane, odnosno koje će biti raspisane u dogledno vrijeme, a na koje će naše općine prijaviti projekte. Prošli smo kroz tematiku vezanu za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, prijedlog novog Zakona za gospodarenje otpadom, ukratko kroz sve ono s čime se susreću jedinice lokalne samouprave, a mi kao Virovitičko-podravska županija možemo pomoći – kazala je obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak.

Bilo je govora i o gorućem problemu hrvatskog sela – raspolaganju državnim zemljištem.

– Prije desetak godina išao je prvi prijedlog zakona da poljoprivrednim zemljištem upravljaju Jedinice lokalne samouprave. I to je bilo dobro i učinkovito. Nažalost, prije nekoliko godina, u vrijeme vladavine SDP-ove koalicije, donesen je novi zakon da to radi Agencija za poljoprivredno zemljište. To se pokazalo kao loša odluka. Agencija nije učinkovita, ne prepoznaje probleme na terenu. Natječaji za poljoprivredno državno zemljište izlaze 2017. godine i ovaj gorući problem treba hitno rješavati. Krenula je inicijativa putem koje će općine dati svoj prijedlog da se upravljanje poljoprivrednim zemljištem vrati na upravljanje jedinicama lokalne samouprave, uz suradnju ili kroz svojevrsni nadzor samih županija – zaključila je obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak. (vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

no images were found

Skip to content