Ogranak Matice hrvatske Slatina obilježava 50. obljetnicu osnutka: U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“

EPIcentar ugostio Županijsko stručno vijeće iz geografije
25.06.2021.
Održani 1. sportski susreti umirovljenika grada Slatine
27.06.2021.
EPIcentar ugostio Županijsko stručno vijeće iz geografije
25.06.2021.
Održani 1. sportski susreti umirovljenika grada Slatine
27.06.2021.

Ogranak Matice hrvatske Slatina obilježava 50. obljetnicu osnutka: U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“

Ogranak Matice hrvatske Slatina ove godine obilježava 50. obljetnicu osnutka Ogranka Matice hrvatske u Slatini.
Program obilježavanja započeo je u četvrtak, 24. lipnja svetom misom za preminule članove Matice hrvatske u crkvi sv. Josipa u Slatini koju je predvodio slatinski župnik, vlč. Dragan Hrgić.
Sinoć je u Zavičajnom muzeju u Slatini svečano otvorena izložba imena „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“.

Na samom početku posjetitelje je pozdravio te članovima slatinskog Ogranka Matice hrvatske čestitao 50. obljetnicu, ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, a potom im je dobrodošlicu zaželjela predsjednica Ogranka MH Slatina Zorica Varga te se zahvalila Gradu Slatini i Zavičajnom muzeju Slatina, osobito kustosu Srđanu Đuričiću na izuzetnoj suradnji i potpori pri realizaciji brojnih programa u muzejskom prostoru gdje se, kako je naglasila, Matičari osjećaju kao kod kuće i upravo se ovaj prostor, koji odiše patinom slatinske prošlosti i koji čuva sve ono vrijedno iz njezine kulturne baštine, znanosti, školstva, sporta…, učinio najboljim mjestom za obilježavanje ove velike obljetnice.

– Naš Ogranak koji je osnovan 27. lipnja 1971. godine i ove godine slavi 50. obljetnicu. Prigoda je to prisjetiti se naših djedova, očeva, braće, sestara i inih, koji su s hrvatskim barjacima i hrvatskom pjesmom uveli Slatinu u jednu od najstarijih kulturnih ustanova u Hrvata, Maticu hrvatsku koja od 1842. godine pod imenom Matica ilirska, a od 1874. godine Matica hrvatska, sve do današnjih dana štiti i promiče narodni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva. 
Slatina je postala poznata diljem Lijepe Naše prije 50 godina, upravo održavanjem našeg velebnog skupa na kojemu se okupilo oko 5.000 ljudi, a ova je izložba postavljena u spomen na te naše prethodnike i na sve one koji su je voljeli, branili i živjeli za Maticu i s Maticom u srcu, kako bi se prisjetiti njihovih i naših početaka, vrijednog rada i zajedničke suradnje, – istaknula je predsjednica Varga naglasivši kako će slatinski Ogranak Matice hrvatske tijekom cijele godine različitim programima obilježavati ovu veliku obljetnicu.

O koncepciji izložbe govorio je njezin autor, kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić koji je istaknuo kako je suradnja Ogranka Matice hrvatske u Slatini i Zavičajnog muzeja neraskidivo vezana od 1991. godine te su ostvareni brojni zajednički programi.

– Budući da izložba, kako govori i sam naziv „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“ obuhvaća vrlo dugačko razdoblje bio je pravi izazov sublimirati djelovanje Matice na ove dvije prostorije. Osnovna ideja izložbe je prikazati povijesni presjek kao i važne godine, 1971.-u kada je osnovan Ogranak i 1991.-u kada je održana obnoviteljska skupština Ogranka.
Jedan dio izložbe kroz Matičine dokumente, fotografije, tiskovine, zapisnike, spomenice i povelje prati kronološki slijed tih događanja, dok je drugi posvećen djelovanju i angažmanu Ogranka na svim poljima društvenog, kulturnog i prosvjetnog života zajednice, – pojasnio je kustos Đuričić.

Tako posjetitelji mogu vidjeti pregled svih predsjednika koji su vodili Ogranak, te se upoznati s njegovim radom  i djelovanjem.
Vrlo je važna tematska cjelina nakladništvo gdje su izložena izdanja nakladničkog niza Slatinske male biblioteke. Uz to posjetitelji mogu vidjeti spomen ploče koje je Ogranak postavio u komemoraciju važnih događaja povijesti Matice ali i naših zavičajnika.
Odnos mladih i Matice vidljiv je kroz djelovanje Ogranka u obliku nagrađivanja najučenika, programa koncerata mladih slatinskih glazbenika, te nagrađivanje kroz literarni natječaj „I dok je srca bit će i Kroacije“.

Izložbu je potom otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je tom prigodom Matičarima također uputio srdačne čestitke na 50. obljetnici osnutka.

– Dragi Matičari sve vas pozdravljam u ime Grada Slatine koji je u proteklih 50 godina pratio Maticu hrvatsku, i moralno i financijski, a podrška će vam biti svakako i u narednom razdoblju.
Ovo je zaista povijesni trenutak za grad Slatinu kojim obilježavamo vezu zlatnih 50 godina između Slatinčana i Matice hrvatske, i kojim se prisjećamo tih teških godina za sve Hrvate. Na ovaj način odajemo počast svima onima koji su sudjelovali u radu Matice hrvatske, te čuvamo sjećanja kako bi njihov rad ostao zauvijek zabilježen za prošlost ali i budućnost jer ovo što Matica nosi i kroz Biblioteku i rad s mladima je nešto što je izuzetno vrijedno, – naglasio je gradonačelnik Ostrošić otvarajući izložbu.

Otvorenje izložbe upotpunio je glazbeni trenutak Dražena Čižeka uz klavirsku pratnju Domagoja Androša.

U sklopu obilježavanja 50 godina Ogranka Matice hrvatske u Slatini središnja svečanost će se održati sutra u Hrvatskom domu u Slatini s početkom u 10 sati programom imena „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content