Održani „Dani turske kulture u Slatini“

Gradonačelnik posjetio tvrtke Honel Slatina i Drvo-trgovina d.o.o.
20.04.2018.
U Slatini otvorena izložba „Jesen u Kapadokiji“
21.04.2018.

Održani „Dani turske kulture u Slatini“

Ovoga tjedna u Slatini su održani „Dani turske kulture“ koji su započeli projekcijom turskih filmova u Art dvorani slatinskog kina i putopisnim predavanjima o Turskoj koja su pripremili Udruga Motiv i OŠ Josipa Kozarca Slatina. Posljednjeg dana održavanja programa Slatinu je posjetio Haşim Koç, koordinator-ataše Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu u pratnji asistenta-tajnika u TIKA-i Anesa Hasanovića koji je ujedno bio i u ulozi prevoditelja.

Goste su u Gradskoj upravi dočekali gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, zamjenici gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić i Bojan Plantak, predsjednik slatinskog Gradskog vijeća Dario Vrbaslija, privremeni pročelnici Grada Upravnog odjela za razvoj Marin Kokorić i Stručne službe Krunoslav Šarabok te ravnateljica slatinskog Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak. Nakon izraza dobrodošlice domaćini su goste kratko upoznali sa Slatinom kroz šetnju do Industrijsko-obrtničke škole gdje su ih uz ravnatelja Mladena Graovca i djelatnika škole, dočekali i ravnatelji SŠ Marka Marulića Darko Špoljarić, OŠ Josipa Kozarca Ksenija Vujanović Juras, GŠ Milka Kelemena Antonio Brzica, DV Zeko Sanela Valpovac, direktorica Turističke zajednice Vanja Lazić, predstavnica Pučkog otvorenog učilišta Ana Šnjarić, volonterke Udruge Vretenac Slatina Silvija Mađarić i Julijana Pavlešić, te predsjednica Udruge Jaglac Orahovica Đurđa Šimatović i tajnica Milica Vejić.

Tom prigodom je g. Haşim Koç pogledao radionice zanimanja krojač i frizer, nakon čega su učenici sekcije konobar pod mentorstvom Gorana Ivezića poslužili domjenak koji su pripremili učenici zanimanja kuhar predvođeni prof. Blaženkom Kovač.

Potom su predstavnice udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina i Jaglac Orahovica u razgovoru s gradonačelnikom Ostrošićem i g. Haşimom Koçom predstavile rad svojih udruga u nadi razvoja buduće suradnje. 
S ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama u Slatini Udruga Vretenac jedan je od partnera u projektu Europskog socijalnog fonda (ESF), Faza I. – Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici, a nositelj projekta je Udruga Jaglac iz Orahovice.
Cilj projekta ESF je poboljšanje kvalitete života odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, njihovim obiteljima, kao i stručnjacima koji rade s osobama s intelektualnim teškoćama.

Ispred SŠ Marka Marulića predstavnike Grada Slatine i TIKA-e dočekala je zamjenica ravnatelja Ljiljana Matošević koja ih povela u kratak obilazak škole. Delegacija je potom nastavila šetnju Slatinom do Dječjeg vrtića Zeko gdje je predstavljen projekt otvaranja logopedskog kabineta u sklopu vrtića.
Projekt proširenja Gradske knjižnice i čitaonice Slatina predstavila je ravnateljica Ana Knežević, nakon čega su gosti i domaćini obišli i slatinsko Kino.

Zadnja postaja šetnje Slatinom bio je Zavičajni muzej gdje je upriličen tursko-hrvatski program prijateljstva, te je nakon kratkog uvoda ravnateljice Dragice Šuvak, g. Haşim Koç otvorio izložbu fotografija „Jesen u Kapadokiji/Kapadokya’da Sonbahar“ koje je snimila autorica Andrea Berković  iz Zagreba.
Otvorenje izložbe svojim su nastupima uveličali učenik 6. razreda klavira GŠ Milka Kelemena, Mislav Premužić i profesori Melita Manjkas Bacinger i Josip Jagušić, te plesnom točkom učenici 3. razreda OŠ Josipa Kozarca pod vodstvom učiteljice Ankice Horvat.

Program je nastavljen putopisnim predavanjem Andree Berković i predavanjem  prof. Dragice Šuvak na temu „Posuđenice iz turskog jezika u hrvatskom govoru“.
Dani turske kulture u Slatini završili su druženjem uz hrvatske i turske slatkiše, čaj i kavu pod nazivom „Slatki zalogajčići“ gdje su posjetitelji mogli kušati uz originalnu tursku baklavu i slastice koje je pripremila Slastičarna „Tena“.

Na kraju ovaj susret u Slatini ocijenili su gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i koordinator-ataše TIKA-e Haşim Koç.

„Tijekom ovog lijepog druženja razgovarali smo o projektima, mogućoj suradnji i prije svega jednom nastavku komunikacije koja će vjerujem u idućih nekoliko godina doista zaživjeti jer smatramo da smo se jedni drugima predstavili na doista sjajan način. Isto tako zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, ali prije svega predstavnicima TIKA-e koji su omogućili u kratkom vremenu da ovi Dani turske kulture u Slatini koji su jedini ili vrlo rijetki u široj regiji, zapravo prerastu u nešto puno više. Otvorili smo puno priča vezanih i za druge razine kao što su sport, glazba ili film što će se razvijati u budućoj suradnji.“- rekao je gradonačelnik Ostrošić.  

„Ovo je početak jednog jako lijepog prijateljstva i novih projekata, ali ono što je najbitnije je nadasve da smo stekli jedno novo prijateljstvo.
Mi smo potpuno uvjereni da će ova suradnja biti 100% realizirana, znači da je ovo tek početak dugogodišnje suradnje. U planu je n
abava nove multimedije za Zavičajni muzej Slatina što je prvi korak ove suradnje, a zatim i projekt opremanja logopedskog kabineta u vrtiću, za koje vjerujem da će biti odobreni od strane Glavnog ureda TIKA-e u Ankari.“ – zaključio je g. Haşim Koç.(www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content