Održana završna konferencija projekta Pomoć “nevidljivim” građanima

Sanja Bošnjak predsjednica Partnerskog vijeća za područje Virovitičko-podravske županije
18.02.2016.
“LokoVez” – predstavljen inovativni model financijskih potpora za udruge
18.02.2016.

Održana završna konferencija projekta Pomoć “nevidljivim” građanima

U četvrtak, 18. veljače, u restoranu „Višnjica“ održana je završna konferencija projekta Pomoć „nevidljivim“ građanima kojeg je provodila Udruga osoba sa invaliditetom Slatina. Projekt se provodio uz financijsku pomoć Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske od sredine kolovoza 2014. godine do sredine veljače 2016. godine. Partneri na projektu su bili LAG Marinianis i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, a vrijednost projekta je bila preko 220 tisuća eura.

Ciljevi projekta bili su poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenost osoba s invaliditetom i starijih i nemoćnih osoba pružanjem tzv. “user friendly” usluga, odnosno prilagođenih korisniku u zajednici. Time je olakšan samostalan život korisnika, poboljšala se njihova mobilnost, senzibilizirala lokalna zajednica za problematiku osoba s invaliditetom i smanjila nezaposlenost. Projekt Pomoć „nevidljivim“ građanima osnažio je korisnike koji su dodatnim vlastitim angažmanom, uz organiziranu podršku, samostalno živjeli u svome domu i okruženju bez potrebe smještaja u ustanove ili udomiteljstva.

Tijekom projekta je pružena pomoć ukupno 1394 osobe to jest u prosjeku 93 osobe mjesečno. Zaposleno je 12 osoba čija zadaća je bila pomoći starim i nemoćnim osobama i osobama sa invaliditetom. U sklopu projekta koji se provodio na širem slatinskom području kupljen je i novi kombi koji je prilagođen za prijevoz osoba sa invaliditetom.

Predsjednica Udruge osoba sa invaliditetom Slatina, Anđelka Zelenka, pojasnila je koje prednosti su ovim projektom ostvarene za korisnike projekta:“Značajno je što u zalasku, u jeseni svoga života, imaju dostojanstven život u svojoj kući. Da žive po vlastitim pravilima, po vlastitom odabiru uz dodatnu podršku.“ Također je naglasila da projekt za Udrugu nije završio i da treba tražiti nove natječaje i prilike kako da se projekt pomoći starijim i nemoćnim osobama i osobama sa invaliditetom nastavi.

no images were found

Skip to content