Održana završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade POU i Knjižnice“

Slatinčani obilježili Dan sjećanja na herojski grad Vukovar i Škabrnju
18.11.2020.
Aglomeracija Slatina – stigla nova oprema i vozila za redovito održavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje
20.11.2020.

Održana završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade POU i Knjižnice“

Danas je u Hrvatskom domu u Slatini održana završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina“ uz visoke standarde zdravstvene zaštite prema preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na samom početku konferencije sve nazočne pozdravio je slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je istaknuo kako je cijelu priču Grad Slatina započeo izradom projektnog prijedloga za spomenuti projekt u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine, a koji je nominiran na Javni poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a svrha mu je poduprijeti provedbu mjera energetske obnove u zgradama javnog sektora koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije.

– Nakon jaslica i vrtića Zeko, te zgrade Gradske uprave, ovom konferencijom zatvaramo još jednu energetsku priču u Slatini, te se od srca zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Drago mi je da smo gotovo u roku uz zakašnjenje od samo dva mjeseca zbog situacije s koronavirusom uspjeli realizirati ovaj veliki projekt koji je obuhvaćao vrlo zahtjevne zahvate kojima je ispunjen cilj, te smo osim zaista reprezentativnog estetskog izgleda ove ljepotice u srcu grada dobili i zgradu kojom smo ostvarili i energetsku učinkovitost.
Ovim projektom smo očuvali ovaj prostor i omogućili ne samo ovoj generaciji Slatinčana nego i brojnim drugima da i dalje koriste usluge Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice kao što su to velikim naporima ravnateljica Danijele Fabric Fabijanac i Marije Cindrić te njihovih djelatnika mogli i za cijelo vrijeme trajanja radova na čemu im se od srca zahvaljujem, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te najavio kako se u narednom periodu planira uvesti novo radno vrijeme Knjižnice koja bi tako bila na usluzi svojim korisnicima tijekom cijeloga dana i subotom.

Uz predstavnike gradskih institucija konferenciji su nazočili i gradski pročelnici  Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok, a prezentaciju o provedbi cijelog projekta održala je Mirela Prlić, viša stručna suradnica za gospodarstvo, financijsko poslovanje i administraciju pri Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine koja je bila zadužena za upravljanje projektom i administraciju.

Podsjetila je da je zgrada izgrađena 1950. godine, a kako bi se očuvao novouređeni interijer zgrade nužna je bila temeljita obnova, te su izvedeni vrlo obuhvatni građevinski i strojarski zahvati, kojima su bila očekivana znatna poboljšanja, odnosno uštede toplinske energije od 80,97 % i toplinske primarne energije od 61,56 %, te ušteda u emisiji CO² od 60,83 %.

Nakon energetske obnove očekivanja su i više nego ispunjena te je zgrada iz energetskog razreda E prešla u visoki B energetski razred.

Projekt energetske obnove čija je provedba trajala 26 mjeseci, obuhvatio je građevinske zahvate, odnosno zamjenu krovišta i vanjske stolarije, te postavljanje toplinske izolacije vanjskih zidova, stropova i podova prema negrijanom prostoru, te strojarske zahvate u sklopu kojih je obavljena rekonstrukcija ventilacije s rekuperatorima zraka i djelomična rekonstrukcija plinskog sustava grijanja i hlađenja zgrade.

Projekt energetske obnove je osim građevinskih radova također uključivao stručni nadzor građenja, energetski pregled i certificiranje zgrade nakon energetske obnove zgrade, upravljanje projektom te promidžbu i vidljivost.

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a ukupna vrijednost projekta je 5.459.931,88 kn. Iznos prihvatljiv za financiranje je 5.256.044,38 kn, te će od tog iznosa EU sredstvima biti financirano 3.174.617,87 kn, dok je razliku pokrio Grad Slatina vlastitim sredstvima.

Na kraju se s nekoliko riječi na realizaciji ovog projekta zahvalila v. d. ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Marija Cindrić te izrazila zadovoljstvo novouređenim prostorom cijele zgrade u kojoj je energetskom obnovom osim uštede energije, a samim tim i troškova, osiguran i sigurniji i kvalitetniji rad djelatnika kao i boravak korisnika.
(www.radioslatina.hr)


Završna konferencija projekta


Zgrada prije energetske obnove


Radovi


Zgrada nakon energetske obnove

 

 

Skip to content