Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Slatini započelo projekcijom dokumentarno-igranog filma “Bogdanovci između zvijezda”

Gradonačelnik obišao Zimsku službu Slatina koma
16.11.2022.
7. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine zakazana za petak, 25. studenog
17.11.2022.
Gradonačelnik obišao Zimsku službu Slatina koma
16.11.2022.
7. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine zakazana za petak, 25. studenog
17.11.2022.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Slatini započelo projekcijom dokumentarno-igranog filma “Bogdanovci između zvijezda”

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kao i sve žrtve Domovinskog rata ove je godine u Slatini započelo besplatnom projekcijom dokumentarno-igranog filma “BOGDANOVCI IZMEĐU ZVIJEZDA” kojim je Pučko otvoreno učilište Slatina uz podršku Grada Slatine počastilo svoje sugrađane.

Program je započeo intoniranjem hrvatske himne i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata minutom šutnje.
Potom je sve nazočne pozdravila ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac istaknuvši kako je predstavljanje dokumentarnih filmova, knjiga i/ili svjedočanstava sudionika Domovinskog rata, odnosno onih koji su najzaslužniji za slobodu i neovisnost naše domovine, postalo tradicija koju s velikom čašću organizira slatinsko Pučko otvoreno učilište.

Tom se prigodom zahvalila na svoj dosadašnjoj pomoći u organizaciji Gradu Slatini i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, a osobito predsjedniku ZUiČ HVIDR-a Slatina i predsjedniku Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mati Bubašu i mladom povjesničaru prof. Dini Matazu koji su pomogli večerašnju projekciju.

Film “Bogdanovci između zvijezda” nastao je prema scenariju i priči zadnjeg zapovjednika Bogdanovaca Vinka Žanića-Goge, a na osnovu izjava branitelja koji su sudjelovali u ratnim događanjima u selu Bogdanovci pokraj Vukovara 1991. godine.
Za izvrstan prikaz događaja za vrijeme rata zaslužan je redatelj i producent filma Stipe Majić – Pipe koji je također prisustvovao predstavljanju istoga u Slatini te tom prigodom istaknuo kako je simboličko i stvarno značenje naslova filma prikaz dviju strana.

– Pod znakom zvijezde su nas napadali i životno ugrožavali, da bi nam na kraju zvijezde pokazale pravi put iz pakla rata uništenih Bogdanovaca, – naglasio je Stipe Majić koji je i sam bio branitelj Vukovara, te ukratko predstavio ovaj dokumentarni film sa igrano-filmskim elementima koji opisuje stanje u selu Bogdanovci tijekom 40 dana obrane sela u kojemu je 1991. godine stanovništvo bilo gotovo 100% hrvatsko.

Nakon kratkog opisa predratnog stanja, film detaljno prikazuje otpor srpskoj agresiji u gotovo nemogućim uvjetima. Mnogi branitelji su zarobljeni, odvedeni u logore, mnogi su ubijeni. Veći dio branitelja zajedno s civilima u sumrak napušta selo i kroz tzv. kukuruzni put odlazi u proboj prema Vinkovcima.
Film je uspio dočarati mali dio onoga što se tada događalo, uz stvarne svjedoke toga vremena, a osim branitelja, policajaca i civila iz Bogdanovaca, iskaze za film dali su i stručnjaci, odnosno povjesničari, političari i novinari, tako da je film ispričan ne samo kroz perspektivu „iznutra“, već i „izvana“, pojasnio je Majić.

Dodao je kako je i ovaj, njegov već sedmi film podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom.

– Kada pitate židove zašto toliko progovaraju o holokaustu odgovorit će vam otprilike ovako: „Ako ne progovaramo, zaboravit će se. Ako se zaboravi, ponovit će se.“ i upravo na tom tragu uz ovaj film ja sam napravio filmove „Bitka za Vukovar“, „Srce Vukovara“, „Glavu dole, ruke na leđa“, „Otkrhnuti od toga dana“, „Ispod radara“ i „Bitka za Dubrovnik“, – rekao je redatelj Majić prije same projekcije te se zahvalio svim posjetiteljima na dolasku.

S nekoliko riječi obratio se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić zahvalivši se redatelju Stipi Majiću na dolasku, a čiji je ovo drugi film koji Slatina ima priliku pogledati. Isto tako je istaknuo kako bi bilo dobro i češće, tijekom godine, a ne samo u prigodi ovakvih obljetnica pogledati filmove koji svjedoče o zbivanjima tijekom Domovinskog rata, jer o tim temama premalo znamo, osobito mlade generacije kojima će u nasljeđe ostati ovakvi uradci kako bi zajedno sačuvali istinu od zaborava.

– Ovaj film nije samo zbog Dana sjećanja jer naša je obveza kroz predstavljanje filmova s tematikom Domovinskog rata pokazati kako žrtva svih onih koji su se borili za našu slobodu i neovisnost nije bila uzaludna.
Ovakve projekcije najmanje su što možemo učiniti za sve one koji su bez razmišljanja bili spremni položiti svoje živote, zdravlje i sudbinu na oltar domovine za slobodu svih nas i na taj način im reći hvala, – zaključila je ravnateljica Fabric Fabijanac prije same projekcije filma „Bogdanovci između zvijezda“.

Predstavljanju filma uz već spomenute nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić sa suradnicima, članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica predvođeni predsjednikom Tomom Grahovcem, predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matom Bubašem, te predstavnici gradskih i županijskih ustanova kao i učenici i učitelji slatinskih srednjih škola.

Posjetitelji su nakon projekcije filma isti mogli nabaviti na DVD-u po cijeni od 50 kuna, a prikupljena sredstva bit će utrošena za izradu novog filma Stipe Majića koji će progovarati o doktorima i medicinskim sestrama za vrijeme Domovinskog rata.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavlja se sutra, 17. studenog s početkom u 18 sati kada će se počast svim žrtvama Vukovara i Škabrnje, poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim žrtvama Domovinskog rata odati paljenjem lampiona i molitvom ispred Križa u Parku 136. slatinske brigade.

Potom će slatinske navijačke skupine tradicionalnom bakljadom točno u 18 sati i 11 minuta (što simbolizira datum godišnjice) obojiti slatinsko nebo crvenom bojom u čast svih poginulih branitelja i civila koji su živote utkali u Lijepu našu.

Od 18:30 sati u crkvi sv. Josipa bit će služena sveta misa za žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Prije paljenja lampiona ispred Križa u Parku 136. slatinske brigade, lampione će duž ulica grada upaliti učenici slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, te Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole, a pozivaju se i građani da upale lampione u prozorima svojih domova jer – Vukovar i Škabrnju nikad ne smijemo zaboraviti!

U 21 sat u Slatini će ispred Spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Parku 136. slatinske brigade zastati ultramaratonci koji će u organizaciji Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ istrčati 4. Memorijalni ultramaraton Virovitica-Vukovar pod nazivom „Glasnici istine Za Vukovar“.

Na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u petak, 18. studenog, Grad Slatina u suradnji s Udrugom HVIDR-a Slatina i Zajednicom udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije organizira besplatan odlazak u Vukovar.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content