Novi upravitelj župe bl. Ivana Merza u Slatini

Koncert AD GLORIAM BRASS
10.05.2013.
Otvoreni XVIII Dani Milka Kelemena
10.05.2013.
Koncert AD GLORIAM BRASS
10.05.2013.
Otvoreni XVIII Dani Milka Kelemena
10.05.2013.

Novi upravitelj župe bl. Ivana Merza u Slatini

U nazočnosti mons. Ivana Devčića, izaslanika biskupa požeškog u službu župnika župe bl. Ivana Merza u Slatini uveden je prečasni Nikola Jušić u nedjelju 19. kolovoza 2012. na ingauracijskoj sv. Misi u 9,00 sati. Polaganjem svečane prisege prečasni Jušić postao je drugi upravitelj ove mlade slatinske župe osnovane 22.06.2003. godine dekretom požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića.

Župa je osnovana na sam dan posjeta blagopokojnog pape Ivana Pavla II. Banja Luci i proglašenja blaženim sluge Božjega Ivana Merza (1896-1928).  Time ova župa postaje prva župa u Hrvatskoj i svijetu koja za svoga zaštitnikaima  novoproglašenog blaženika. Do podjele prvotne slatinske župe sv. Josipa na dva djela došlo je do zbog gotovo dvostrukog povećanja broja vjernika nakon Domovinskog rata. Od predratnih 5.000 broj rimokatolika na slatinskom području zbog dolaske brojnih stradalnika rata  iz Bosne i Vojvodine porastao je na 9.000. Prvi župnik vlč. Ivica Razumović preuzeo je upravljanje župe u kolovozu 2007. i od tada okuplja svoje vjerničko stado u adaptiranoj dvorani nekadašnjeg disko kluba – Trećeg rajona, dok se ne izgradi nova bogoslužna zgrada. Vlč. Razumović istog 19. kolovoza preuzeo je upravljanje nedalekom župom Presvetog Trojstva u čačincima. Prvom župniku Ivici vjernici župe bl. Merza od srca se zahvaljuju na uloženom trudu i ljubavi. Taj tihi i samozatajni svećenik ostat će nam u trajnoj lijepoj uspomeni. Na oproštajnoj večeri gradonačelnik Ivan Roštaš zahvalio se na njegovom nesebičnom doprinosu u ime svih građana  Slatine.  Tim povodom poklonio mu je sliku s motivom grada slatinskog umjetnika Josipa Jurkina.

 

U propovijedi mons. Devčić podsjetio je vjernike na svjetli primjer mladog hrvatskog i katoličkog intelektualca Ivana  Merza koji  je svojim primjerom i potpunim predanjem Bogu svjedočio i privačio brojne mlade svog vremena za ideale bogoljublja, domoljublja i čovjekoljublja. Iako je umro mlad u 32. godini uspio je svoj apostolskim žarom kroz Hrvatski orlovski savez (HOS) usmjeriti i odgojiti brojne katoličke naraštaje k istinskom vjerničkom duhu. Jedna od njegovih predanih i  bliskih suradnica bila je i Marica Stanković (1900-1957) koja je u Slatini službovala kao učiteljica od 1926-1930.  Kao organizatorica vjerskog života i odgojiteljica ženske mladeži (kroz katoličke udruge Orao i Križari) puno je pretrpjela od komunističkih vlasti, te je zbog posljedica teške 5-to godišnje robije (1948-53) u prislinoj izoliranosti umrla na glasu svetosti.

Prečasni Nikola Jušić rodio se 6. prosinca 1953. na području Pleternice u mjestu Buk. Službovao je u više župa naše biskupije, a k nama dolazi iz župe Kaptol. Toliko je prirastao srcu svojim kaptolskim župljanima da ga je njih 20- tak prošle nedjele došlo u Slatinu još jednom pozdraviti i sudjelovati na sv. Misi s njime u njegovoj novoj župi. Kao iskusni graditelj crkvenih objekata (bio je ravnatelj Doma pape Ivana Pavla II. – doma za umirovljene svećenike i siromašne učenike u Požegi) potrudit će se da naša župa izađe i svojih katkombi i sagradi svoju materijalnu crkvu na slatinskom sajmištu. Istovremeno će nastojati još više izgrađivati nas vjernike kao duhovnu crkvu kroz razne karitativne i druge župske zajednice. Možemo reći da je trošak za izvedbeni projekt gotovo u potpunosti isplaćen, a potrebne dozvole ishodovane. Radovi na  pripremi i izgradnje nove crkve mogli bi početi na proljeće. Ako se budu čekala bolja vremena da se sakupi sav potreban novac nikada se neće krenuti s izgradnjom jer sva su vremena ista, postoje samo ljudi s više ili manje otvorenim srcima za davanje.

 

Poželimo novom župniku Nikoli puno Božje razboritosti i ljubavi da nas kao vjernike uspješno vodi k vremenitoj i vječnoj sreći. Molimo za njega, budimo mu suradnici u njegovim materijalnim i drugim pothvatima i prihvatimo ga otvorena srca kao oca, brata i svećenika.

 

Vlatko Jelenčić

Skip to content