Načelnici Murtera i Tribunja te gradonačelnik Slatine gostovali u „Dobro jutro, Hrvatska“ – Predstavili inicijativu „1 KUĆA -1 OPĆINA/GRAD“

Čestitka gradonačelnika Ostrošića u povodu Božića prema julijanskom kalendaru
06.01.2021.
Otvoren podračun pod nazivom: “Grad Slatina – Pomoć stradalim obiteljima u potresu”
07.01.2021.
Čestitka gradonačelnika Ostrošića u povodu Božića prema julijanskom kalendaru
06.01.2021.
Otvoren podračun pod nazivom: “Grad Slatina – Pomoć stradalim obiteljima u potresu”
07.01.2021.

Načelnici Murtera i Tribunja te gradonačelnik Slatine gostovali u „Dobro jutro, Hrvatska“ – Predstavili inicijativu „1 KUĆA -1 OPĆINA/GRAD“

Na inicijativu načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova, načelnici općina Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj pokrenuli su akciju u kojoj bi svaka od općina obnovila po jednu kuću razrušenu u potresu na Petrinjskom području, dakle ukupno četiri. Odmah su se ovoj ideji priključili i gradonačelnica Supetra, te gradonačelnici Knina, Svete Nedjelje i Slatine.

Tim povodom u emisiji HRT-a „Dobro jutro, Hrvatska“ gostovali su putem skypa murterski načelnik Toni Turčinov i načelnik Tribunja Marko Grubelić, te telefonski gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić kako bi široj javnosti predstavili inicijativu „1 KUĆA -1 OPĆINA/GRAD“.

Načelnik Turčinov je istaknuo kako je inicijativa pokrenuta s ciljem da se ubrza postupak obnavljanja u potresu oštećenih objekata i to konkretno određenoj obitelji, te da se do sada ovoj akciji priključilo gotovo dvadesetak općina/gradova što je samo polazna točka jer ih je ukupno 555.

– Da ih se priključi samo njih 50 već smo puno učinili, ali ja se nadam da će odaziv biti puno veći. Mi nismo dugo čekali te smo, nakon što smo otpremili puna dva šlepera humanitarne pomoći otišli u Petrinju i Pecki gdje smo geodetski i arhitektonski snimili dvije kuće koje će se prema procjeni statičara morati srušiti i graditi ponovo, i već krećemo s izradom geodetskih elaborata i  prikupljanjem pomoći, – rekao je načelnik Turčinov.

Općina Tribunj još nije konkretno našla obitelj kojoj će obnoviti kuću, te je u narednim danima ključno pronaći obitelj s malodobnom djecom kojima je kuća u najkritičnijem stanju tako da se pomogne onima najpotrebitijima.

– Nije naglasak na naše četiri općine koje su se prve uključile u ovu akciju već da se i ostale općine i gradovi uključe jer tim ljudima tamo zaista treba pomoć i to brzo i konkretno, – naglasio je načelnik Grubelić.

Ovaj val dobrote se počeo širiti, a Grad Slatina je također već poduzeo konkretne korake te je otvorio podračun pod nazivom: “Grad Slatina – Pomoć stradalim obiteljima u potresu”.
Gradonačelnik Denis Ostrošić pozvao je sve ljude dobroga srca da podrže ovu akciju i pomognu Gradu osigurati kvalitetan topli dom jednoj obitelji s malodobnom djecom na potresom pogođenom području te se tom prilikom zahvalio svima s područja grada Slatine koji su do sada na bilo koji način pomogli, osobito članovima slatinske HVIDR-e i ostalih braniteljskih udruga koji će prvi ići na raščišćavanje one lokacije koju Grad planira odabrati do kraja ovoga tjedna.

– S općinom Murter-Kornati smo prijatelji već dvije godine i u dobru i u zlu pa tako i sada uključivši se u ovu akciju. Osim toga, odlukom Gradskog vijeća Grada Slatine donirali smo Lions Clubu Slatina 50.000 kn, a oni su potom skupili gotovo sav preostali iznos od oko 75.000 kuna, potreban za kupnju jedne dvosobne mobilne kućice za jednu obitelj koja će ovih dana biti i predana obitelji na korištenje.
Potom smo reagirali prema našem HGSS-u te smo ih opremili s opremom u vrijednosti preko 12.000 kuna, a tu je i 5.000 kuna našoj HVIDR-i čiji su članovi s pošiljkom hrane iz našeg Gradskog društva Crvenog križa bili pomoći u pokretanju pučke kuhinje u Topuskom. No najveći je projekt izgradnja, odnosno obnova kuće za jednu obitelj s malodobnom djecom.
Uz poduzetnike, udruge i same građane sa slatinskog područja već nam se javljaju i poduzetnici iz drugih krajeva. Tako nam se primjerice javila jedna tvrtka iz prijateljskog grada Svete Nedjelje koja će donirati svu potrebnu keramiku i dopremiti je na lokaciju kad za to dođe vrijeme.
Javio nam se i jedan geodetski ured iz Petrinje pa ćemo i s njima, nadam se, uspostaviti suradnju, tu su i gradske tvrtke Slatina kom i Komrad sa svojom operativom i sredstvima, a uputit ćemo i jedno cirkularno pismo svim našim partnerima i gospodarstvenicima da pripomognu tko u kojoj mjeri može.

Očekujem dobar odaziv i brzu reakciju brojnih ljudi dobroga srca koji broj podračuna “Grad Slatina – Pomoć stradalim obiteljima u potresu” mogu pronaći na službenoj web stranici Grada Slatine, – rekao je gradonačelnik Ostrošić uz još jednu zahvalu svima koji su svoju dobrotu već iskazali.

– Hvala svim načelnicima i gradonačelnicima koji su nam se pridružili kao i onima koji će to učiniti uskoro. Ukoliko je pojedina općina premala i ima skromniji proračun, nije prepreka jer će se u tom slučaju moći spojiti nekoliko njih kako bi zajedničkim snagama obnovili jednu obiteljsku kuću, a svaka je pomoć u ovom trenutku dobrodošla.
Na taj način ćemo pomoći i Vladi, te svojim primjerom nametnuti tempo da se što više kuća obnovi u prvoj polovici ove godine, – zaključio je Turčinov.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content