“Dan eko škole” u OŠ Eugena Kumičića
07.04.2015.
Javno nadmetanje za zakup nekretnina
07.04.2015.

Milko Kelemen proslavio 91. rođendan

Skladatelj, pedagog i glazbeni pisac Milko Kelemen svojom djelatnošću svjetske reputacije stoji na čelu skupine hrvatskih skladatelja koja je u hrvatsku glazbu unijela tekovine apstraktne glazbene umjetnosti 20. stoljeća. Milko Kelemen danas je nedvojbeno i doajen hrvatske i svjetske glazbene avangarde, a ubraja se među rijetke hrvatske umjetnike koji su ostvarili briljantnu umjetničku karijeru diljem svijeta.
Milko Kelemen rođen je u Podravskoj Slatini 30. ožujka 1924. godine. Pučku školu završio je u Slatini, a gimnaziju u Virovitici. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij glasovira i kompozicije. Usavršavao se na Konzervatoriju u Parizu, na ljetnim tečajevima Accademie Chigiane u Sieni, na tečajevima za Novu glazbu u Darmstadtu, na državnoj visokoj glazbenoj školi u Freiburgu te u Siemensovu Elektronskom studiju u Munchenu.
Za svoj bogati skladateljski opus (oko 130 djela) i pedagoški rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima, među kojima su najznačajnija Europska nagrada za kulturu 2007. godine. Predsjednik Savezne Republike Njemačke Walter Scheel odlikovao ga je 1973. godine Velikim križem za zasluge Savezne Republike Njemačke (Grosses Bundesverdienstkreuz). Francuski ministar za kulturu Jack Lang odlikuje ga odličjem Chevalier des Arts et des Lettre 1980 godine. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (1984.). Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikuje ga 1995. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Nagrađen je ordenima Mađarske i Argentine. Od 1999. godine počasni je građanin grada Slatine. U povodu 90. rođendana, prošle je godine proglašen počasnim doktorom (doctor honoris causa) Sveučilišta u Zagrebu, a Virovitičko-podravska županija nagradila ga je Zlatnim grbom.
U svojoj dugogodišnjoj pedagoškoj karijeri Kelemen je bio asistent i docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Composer in residence u Berlinu, profesor kompozicije na Institutu Robert Schumann u Düsseldorfu i na stuttgartskoj Hochschule für Musik und Darstellende Kunst. Predavao je na Yale University (SAD) u New Havenu i na Université de Montréal te u Buenos Airesu, Rio de Janeiru, Osaki, Tokiju, Hong-Kongu, Bangkoku, Manili, Sydneyu i brojnim drugim gradovima diljem svijeta. Milko Kelemen je utemeljitelj, organizator i prvi predsjednik Muzičkog biennala Zagreb (1961.) i počasni predsjednik od 1981. godine.
Od 1995. godine Kelemenu u čast u Slatini se svake godine održava Međunarodni glazbeni festival “Dani Milka Kelemena” na kojemu su u proteklih dvadeset godina u glazbenim i glazbeno-scenskim programima nastupila 82 ansambla i 74 solista iz Hrvatske, sedamnaest europskih zemalja te iz Indije, Izraela, Kine, Armenije, Japana, SAD-a i Australije.
PRVI JAVNI NASTUP PRIJE SEDAMDESET GODINA U VIROVITICI
Već više od četrdeset godina Milko Kelemen sa suprugom Melom živi u Stuttgartu u Njemačkoj. Proslavljajući ove godine 91. rođendan u telefonskom nam je razgovoru rekao kako se i ovih dana prisjeća djetinjstva u Slatini i mladenačkih dana u Virovitici.
– I ja sam, kao i svaki čovjek, povezan sa svojim rodnim mjestom i dojmovima duboko urezanim u moju svijest što ostaje za cijeli život. Sjećanja na Slatinu vezana su i uz prve spoznaje o glazbi što sam je kao dječak čuo slušajući radio-aparat. To je za mene bila sasvim nova dimenzija života. U Virovitici sam išao u gimnaziju i te su godine, također, povezane uz glazbu i patera Kamila Kolba s kojim sam se poslije susretao i kod mog djeda u Iloku, a i kasnije smo se dopisivali. U našoj kući u Virovitici često su se okupljali muzičari i svirali komornu glazbu, a 1944. izvedena je i moja prva kompozicija za violinu i orgulje. Bio je to moj prvi javni nastup – prisjeća se i danas vitalni devedesetjednogodišnji Kelemen.
Uz ovogodišnji rođendan u mnogim se gradovima održavaju koncerti s djelima slavnoga kompozitora.
– Jako me vesele dva koncerta. U Rijeci je Dunja Vejzović napravila interesantan koncert na koji, nažalost, zbog moje neuropatije i jakih bolova u nozi nisam mogao doći. Dunja i njezin suprug, redatelj Christian Romanowski, povezali su četiri moje kompozicije u performance »InferNO«. Jako me zanima kakav dojam izazivaju te skladbe izvedene u nizu, a iste je večeri u riječkoj operi izvedeno djelo Igora Stravinskog »Oedipus Rex«. Stravinskog sam pozvao i doveo na drugi Muzički biennale u Zagreb, 1963. godine što je bila velika stvar jer je on bio najveći kompozitor svoga vremena.
Drugi će se koncert održati u Londonu. U svijetu sve poznatija hrvatska i njemačka pijanistica Diana Brekalo, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske, u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske praizvest će moju Sonatu oublié ili Zaboravljenu sonatu – kaže Kelemen, te dodaje kako bi rado ove godine došao u Slatinu na festival. Posebno ga zanima kako izgleda njegova donacija smještena u posebnu Zbirku Milka Kelemena u novouređenom Zavičajnom muzeju Slatina koju još nije vidio.
Pozdravite Slatinčane i Virovitičane. Nadam se da ćemo se vidjeti u listopadu i hvala svima koji su mi čestitali rođendan – poručuje iz Stuttgarta slavni skladatelj Milko Kelemen. (www.icv.hr)

Skip to content