Koncertom Cantus Ansambla 26. međunarodni glazbeni festival DMK zatvorio svoja vrata

Stipendije Grada Slatine – Natječaj otvoren do 30. studenog 2020.
16.10.2020.
I. Izmjena Dokumentacije o nabavi – Otvoreni postupak javne nabave “Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone „Turbina 2″ u Slatini” EV. BROJ: 31/20″
20.10.2020.
Stipendije Grada Slatine – Natječaj otvoren do 30. studenog 2020.
16.10.2020.
I. Izmjena Dokumentacije o nabavi – Otvoreni postupak javne nabave “Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone „Turbina 2″ u Slatini” EV. BROJ: 31/20″
20.10.2020.

Koncertom Cantus Ansambla 26. međunarodni glazbeni festival DMK zatvorio svoja vrata

Hrvatska scena suvremene glazbe nezamisliva je bez Cantus Ansambla pa tako i Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena.
Prošle je godine 25. jubilarno izdanje čast imao otvoriti upravo ovaj Ansambl, a ove godine je zablistao na svečanom zatvaranju.

Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena postao je jednim od najznačajnijih umjetničkih događanja u Hrvatskoj i koji je svoje mjesto našao u rasporedu nastupanja vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena kojemu je festival posvećen.

– Zaista možemo svi biti ponosni ovdje u Slatini što se naš maestro Kelemen rodio baš u našem gradu i time nam dao svoju ostavštinu na čuvanje te promicanje njegovog lika i dijela, – rekao je predsjednik festivalskog odbora DMK Antonio Brzica kojemu je nakon što je pozdravio publiku među kojom se našao i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, pripala čast rezimirati ovogodišnji festival koji je obilovao raznovrsnošću programa za koji je bilo zaslužno Programsko vijeće u sastavu: profesori Berislav Šipuš, Goran Končar, Zdravko Šljivac i Antonio Brzica, te počasna predsjednica festivala Jadranka Srdoč.

Uz sve njih posebno se zahvalio svim umjetnicima te onima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnjeg Festivala koji se održavao u vrlo iznimnim i posebnim uvjetima s obzirom na epidemiju koronavirusom, odnosno Uredu predsjednika RH Zorana Milanovića koji je bio glavni pokrovitelj festivala, zatim Gradu Slatini, Ministarstvu kulture, Virovitičko-podravskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Slatine, te sponzorima među kojima se uvelike ističe Udruženje obrtnika Slatina.

Zahvalio se potom župnicima slatinskih župa sv. Josipa i bl. Ivana Merza, vlč.  Draganu Hrgiću i vlč. Nikoli Jušiću, kao i ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijeli Fabric Fabijanac na ustupljenom prostoru i odličnom domaćinstvu koncerata i drugih programa.
Zahvala je otputovala i članovima slatinske Udruge HVIDR-a koji su vrlo odgovorno pomagali u provedbi epidemioloških mjera na pojedinim koncertima

te Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina koja je sudjelovala u osmišljavanju i  izradi suvenira Festivala koji je izvrsno prihvaćen od svih gostiju.

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina po drugi puta je bila glavni suorganizator pa je zahvala otputovala i svim njezinim djelatnicima, kao svima koji su medijski pratili ovaj festival, a posebno publici bez koje cjelokupni program ne bi imao smisla.

Program je osmišljen još prije same pandemije koja je nažalost poremetila cjelokupnu realizaciju te su bila otkazana dva događaja, Okrugli stol u suorganizaciji Ogranka Matice Hrvatske Slatina i klavirski recital pijanista Ivana Vihora. Bio je predviđen i nastup moskovskog Ansambla za suvremenu glazbu koji je također izostao.

Od samog otvorenja Festivala 9. listopada bogatstvo programa najavljeno je izvrsnim nastupom Gudačkog kvarteta Sebastian, a niz vrhunske domaće glazbe nastavljen je nastupima Katedralnog zbora Chorus Angelicus i Kvarteta Papandopulo. Maestralnu večer imena „Kelemen i Jazz“ pripremili su Matija Dedić, Zvjezdan Ružić i Goran Končar čiju su interpretaciju mogli pratiti i posjetitelji društvenih mreža jer se za prijenos uživo pobrinula Turistička zajednica Grada Slatine.
Osim izvrsnih koncerata ovogodišnji festival DMK najavljen je izložbom imena „Kelemenov pozdrav svijetu“ koju je pripremio Zavičajni muzej Slatina, a donio je i po jednu opernu i baletnu predstavu, tako da se slatinskoj publici predstavila Opera Pannonica – operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, te Baletni ansambl HNK iz Osijeka, a svečana završnica Festivala pripala je Cantus Ansamblu za suvremenu glazbu koji vodi prof. Berislav Šipuš.

Gost na svečanom zatvaranju DMK bio je i glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban koji se također obratio s nekoliko riječi.

– Lik i djelo Milka Kelemena su važni za vaš grad i vašu županiju ali isto su tako važni za Hrvatsko društvo skladatelja. Naime, on je naš najistaknutiji član i najistaknutiji hrvatski skladatelj koji je prije svoje smrti prenio svoja autorska prava na Hrvatsko društvo skladatelja s idejom da se jednog dana ostvari natječaj Milka Kelemena, odnosno nagrada „Milko Kelemen“ mladim skladateljima i na taj način pomogne njihov put i razvoj, – rekao je Šaban te istaknuo kako je ova vrijedna manifestacija nažalost ove godine ograničena zbog općepoznatih mjera koje nas sve ograničavaju u životu i radu tako da je uspjeh i vrijednost što je uopće održana, još i veća nego inače.

– Nadam se da ćemo zajednički u koprodukciji i u suradnji Grada Slatine i Hrvatskog društva skladatelja sljedećih godina moći pomoći ovaj festival koji će se, nadam se, moći nastaviti održavati u normalnim uvjetima i dalje, jer Milko Kelemen i vaša sredina zaslužuju imati jedan ovako važan i ozbiljan festival, – zaključio je Šaban.

Na samom početku ove glazbene večeri posjetitelje je pozdravila prof. Sara Mojzeš te najavila Cantus Ansambl koji je Slatinu počastio izvrsnom glazbom u izvedbi deset svojih članova koje je predvodio umjetnički voditelj, prof. Berislav Šipuš.

Cantus Ansamb koji je osnovan s ciljem istraživanja, otkrivanja i predstavljanja novih te dotad neistraženih sfera Nove glazbe ove je godine pripremio program imena Foretić vs. Kelemen koji je započeo Kelemenovom skladbom „Entrances za puhački kvintet“.
Publika je potom imala prigodu čuti Klarićev Die blaue wald za 10 svirača kao i Spleen za bas klarinet gdje je solistički briljirao član Ansambla Danijel Martinović, a uslijedila je skladba Silvija Foretića Kvartet za bolja vremena.

Svaku skladbu prije izvedbe, najavio je skladatelj i dirigent, Kelemenov prijatelj Berislav Šipuš koji je istaknuo kako svaka izvedba u ovom repertoaru u sebi nosi i dio teatra, a posebno teatralna bila je izvedba skladbe maestra Berislava Šipuša Ten Hotti koja je ostavljena za kraj. Tako je cjelokupnu priču koju je za slatinsku publiku osmislio prof. Šipuš svojim osebujnim glasom upotpunila gošća Cantus Ansambla, Viktorija Đurđek kojoj je pripala čast zatvoriti festival. Bilo je to iznenađenje ove prekrasne glazbene večeri koje je publika nagradila ogromnim aplauzom.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content