Javni poziv na suzbijanje ambrozije

U najavi natječaj za obnovu poljoprivrednog potencijala koji je oštećen uslijed šteta nastalih elementarnom nepogodom
01.08.2017.
Nestašica pitke vode u slatinskim prigradskim naseljima
02.08.2017.

Javni poziv na suzbijanje ambrozije

Slatinsko gradsko komunalno redarstvo redovito prati stanje na javnim zelenim površinama i privatnim obrađenim i zapuštenim parcelama, i poduzima mjere iz svoga djelokruga za suzbijanje ambrozije kao najviše rasprostranjenog alergena, ali i svakoga drugog alergenog korova i bilja na slatinskom gradskom i prigradskom području.

Problem pojave ambrozije znatno je širi i mora ga se rješavati temeljito i slojevito, sveobuhvatnim mjerama koje počesto nisu jednostavne, kao ni jeftine.

U proteklom ovogodišnjem razdoblju rasta, a sada već i započetoga cvjetanja ambrozije (poznate i pod nazivima limundžik i partizanka) Grad  Slatina poduzima ono što je svakoj lokalnoj samoupravi u zakonskoj obvezi i proračunsko-financijskim mogućnostima.

Slijedom obveza koje proizlaze iz primjene vrijedeće Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije donesene po resornom ministarstvu Republike Hrvatske  – na svim gradskim parcelama, ali i javnim zelenim površinama kao općem dobru u javnoj uporabi, već u lipnju  mjesecu ove godine košnjom kroz Program javnih radova nastojalo se neutralizirati rast i umnažanje stabljika ambrozije. To će se činiti i ubuduće, košnjom javne površine u Poduzetničkoj zoni „Trnovača“, javne i gradske površine u zonama „Turbina 1“ i „Turbina 2“, u Poduzetničkoj zoni „Mala privreda“ te  u Poduzetničkoj zoni „Kućanica-Medinci“. Radi se o ukupnoj površini od nekoliko desetaka hektara zemljišta na slatinskom području koje svake godine iznova i uporno prorasta ambrozijom te na kojima ju Grad Slatina kao jedinica lokalne samouprave već godinama sustavno uništava.

Od građana se očekuje i pozivamo ih na to da na svojim zemljišnim parcelama, vrtovima i voćnjacima također pojačano i bez odlaganja uništavaju ovu za mnoge osjetljive osobe vrlo neugodnu i iritantnu alergenu biljku.

Oko Akumulacijskoga jezera Javorica uskoro će se obaviti redovita kampanja košnje pripadajućih većih površina i obale od strane Hrvatskih voda VGI „Karašica-Vučica“ iz Donjeg Miholjca, a redovito se kosi i oko stambenih blokova u gradu, oko staroga rukometnog igrališta, oko nekadašnjega nogometnog igrališta i po svim površinama na javnim dječjim igralištima i oko njih.

Privatne parcele, kao i zemljišta u vlasništvu raznih pravnih subjekata  također podliježu  obvezi preventivnog i naknadnog uklanjanja temeljem  navedene Naredbe, a nadzor nad njezinom primjenom provodi i slatinski gradski komunalni redar, koji na saznanja o pojavi ambrozije reagira po službenoj dužnosti, ali i po dojavama građana, kao što je to obvezna činiti i poljoprivredna inspekcija (članak 5. Naredbe Ministarstva).

Slatinski Upravni odjel za gospodarenje prostorom, u suradnji s gradskim Vlastitim  pogonom, pored drugih poslova na ljetnom održavanju javnih zelenih površina, na neutralizaciji ambrozije trenutačno ima angažirane osobe zaposlene po ovogodišnjem Programu javnih radova Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje te pripadajuća sredstva i opremu.

Upravni odjel za gospodarenje prostorom
PROČELNICA
Vesna Klement, dipl. ing. građ.

Skip to content