Intervju Virovitičkog lista s gradonačelnikom Ivanom Roštašem

Sastanak tima za provedbu projekta „Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Slatina-Sentlorinc-Našice“
07.06.2013.
Održan godišnji koncert Gradskog pjevačkog društva Zrinski
08.06.2013.

Intervju Virovitičkog lista s gradonačelnikom Ivanom Roštašem

Nakon uvjerljive pobjede u drugom krugu Ivan Roštaš je ostvario drugi mandat za redom na čelu grada Slatine.

* U proteklom mandatu, kao prvi neposredno izabrani gradonačelnik Slatine, realizirali ste brojne infrastrukturne projekte na području grada?
– Točno, u proteklom mandatu veliki trud i sredstva uloženi su u postavljanje infrastrukture na području Slatine s ciljem da se građanima olakša život, te da se privuku novi investitori u naš grad. Infrastrukturni projekti vođeni su u dva smjera. Jedan je postavljanje infrastrukture u vidu izgradnje i uređenja ulica i prometnica na području grada, izgradnja plinovodne i kanalizacijske mreže, postavljanje i rekonstrukcija javne rasvjete čiji su se rezultati vidjeli odmah na poboljšanju životnog standarda građana, a drugi smjer investicija bio je usmjeren prema zadovoljavanju zahtjeva koji se postavljaju prije dolaska novih investicija i početka gradnje tvornica, energana i drugih vidova gospodarske djelatnosti koji za cilj imaju otvaranje radnih mjesta. U tom smjeru išlo se pri izgradnji slatinskih poduzetničkih zona.

* Možete li nam predstaviti neke od realiziranih projekata?
– Među projektima usmjerenim na izgradnju prometnica ističu se obnavljanje kolnika na županijskim cestama na području Slatine, izgradnja druge etape spojne ceste Ivanbrijeg-Golenić, asfaltiranje ceste od Slatine do Lukavca, te kroz samo naselje, rekonstrukcija brojnih nerazvrstanih cesta, nogostupa i parkirališta na području grada. Što se tiče vodoopskrbe i odvodnje, tu bih naglasio da je izgrađen vodovod Slatina-Radosavci-Mačkovac, a novo postrojenje vodocrpilišta u Medincima pri samom je završetku. Osim u prigradskim naseljima rekonstruirana je i ulična kanalizacijska mreža u samom gradu, te sanirano i prošireno odlagalište komunalnog otpada u Radosavcima. Budućim investitorima i poduzetnicima izašli smo u susret izgradivši četiri nove poduzetničke zone na području grada, a jedna je još u izgradnji i dvije u pripremi. Važni projekti su i oni od kojih koristi imaju kako gospodarstvenici, tako i sami Slatinčani. Pri tome mislim na najveću investiciju u povijesti grada Slatine, slatinsku obilaznicu kojom je izmješten teretni promet iz grada te tako povećana sigurnost i olakšan tranzitni promet. U skladu s tim obnovljena je i državna cesta na dionici Slatina-Čađavica, u sklopu koje je puštanje u promet manje obilaznice u Medincima samo pitanje dana. Grad je osim tih infrastrukturnih projekata vodio brigu i o svim drugim potrebama svojih građana, a tu se ističu početak gradnje župne crkve Župe blaženog Ivana Merza, uređivanje zgrade Starog kotara za potrebe Zavičajnog muzeja Slatina, sanacija i uređenje mjesnih domova i prilagođavanje gradskih ustanova osobama s invaliditetom. Svakako bih među realizirane projekte uvrstio i rekonstrukciju Industrijsko-obrtničke škole koja je postala jedna od najsuvremenijih škola u Republici Hrvatskoj i izgradnju Područne škole u Kozicama. Uredili smo i raskrižje na Trgu svetog Josipa na kojemu je sada promet reguliran kružnim tokom i tako povećana sigurnost prometa, ali i uljepšan urbani izgled grada čiji simbol polako postaje i sam kružni tok.

* U novom mandatu namjeravate nastaviti s investiranjem u grad?
– Da, to je točno. Nastavit ćemo privlačiti investicije i truditi se od grada Slatine napraviti gospodarskog i kulturnog lidera regije. U pripremi je devet projekata ukupne vrijednosti 365.950.000 eura, a realizacijom bi se otvorilo više od 450 radnih mjesta. O ozbiljnosti projekata govori i nedavni posjet predstavnika tvrtke Energy 9 koji su početak gradnje energane vrijedne 20.000.000 eura najavili već za listopad ove godine, a tvrtka je pokrenula i postupak dobivanja potvrde Glavnog projekta. Uz to u planu je i realizacija novih ulaganja u Slatinu tvrtke Marinada Slatina koja je dio Eurovoće grupe. Tvrtka je prepoznala Slatinu kao plodno tlo za razvoj svoje gospodarske djelatnosti i spremna je ovdje proširiti proizvodnju. U realizaciji su i brojni drugi projekti kao što je uređenje jezera Slanac za koji je kandidiran projekt vrijedan oko 4.100.000 eura, a dobro napreduje i projekt alternativne proizvodnje jaja koji je pred fazom realizacije.

* Prema iznesenim podacima dobiva se dojam da je Slatina spremna za ulazak u Europsku uniju, a Vi optimistični u vezi s daljnjim napretkom grada.
– Veliki trud uložen je u izgradnju i realizaciju svih preduvjeta koji se postavljaju pred grad za dolazak investitora, a mi smo taj zadatak obavili na najbolji mogući način, što je ujedno i zadatak jedinica lokalne samouprave. Imamo dobru suradnju s Virovitičko-podravskom županijom i europskim institucijama, na kraju krajeva Grad Slatina je nominirana i dobila najveći broj projekata u Republici Hrvatskoj među gradovima slične veličine i spremni smo za daljnji rad i napredak. Svatko dobronamjeran vidi da je uložena bezgranična volja i zalaganje za dobrobit grada od strane mene i mojih suradnika. Pobjeda na izborima dokaz je da to prepoznaju i moji sugrađani, a dobiveno povjerenje poticaj je za daljnji rad. Nikada nisam govorio isprazne priče i davao lažna obećanja, a to ne radim ni sada. Uvijek sam uz svoj grad i tako će biti i dalje. Svjestan sam da je danas potrebno raditi znatno više za istu plaću ili dobit nego prije četiri godine, ali to nam je izazov, ne prepreka. Grad Slatina otvoren je za svakoga i svi su dobrodošli u moj tim koji su spremni žrtvovati se za dobrobit našeg grada. (icv.hr)

Intervju s gradonačelnikom Ivanom Roštašem, te s županom Tomislavom Tolušićem i ostalim gradonačelnicima i načelnicima iz Virovitičko-podravske županije može se pročitati u Virovitičkom listu.

Skip to content