Hrvatski časnički zbor Slatina i Glasnici istine obilježili 24. godišnjicu oslobođenja brdskog dijela slatniskog kraja

Mladi vatrogasci dobili poklone za Božić
19.12.2015.
KUD “Dika” Slatina održao Godišnji koncert u kino dvorani POU Slatina
21.12.2015.
Mladi vatrogasci dobili poklone za Božić
19.12.2015.
KUD “Dika” Slatina održao Godišnji koncert u kino dvorani POU Slatina
21.12.2015.

Hrvatski časnički zbor Slatina i Glasnici istine obilježili 24. godišnjicu oslobođenja brdskog dijela slatniskog kraja

U povodu 24. obljetnice oslobođenja brdskog dijela slatinskog kraja Hrvatski časnički zbor Slatina je već tradicionalno organizirao motorizirano – pješačku hodnju pravcem borbenog djelovanja postrojbi 136. slatinske brigade. Na startu u Slatini časnici na čelu sa ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade, Josipom Černijem, odali su počast i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim suborcima u Parku 136. brigade. Ove godine motorizirano –pješačka hodnja održala se u pravcu djelovanja Sladojevci-Radosavci-Kusonje-Mačkovac-Voćin.

U sklopu obilježavanja obljetnice oslobođenja brdskog dijela slatinskog kraja održan je i 9. memorijalni maraton od Četekovca do Voćina u dužini od 17 kilometara. Na maratonu su sudjelovali članovi udruge Glasnici istine-Hrvatski maratonci i njihovi gosti iz Zagreba, Osijeka, Josipovca, Nove Gradiške, Orahovice, Pakraca, Slavonskog Broda i Kutine. Start je bio kod Spomen obilježja na mjesnom groblju u Četekovcu gdje su paljenjem svijeća maratonci odali počast svim poginulim i nestalim Hrvatskim braniteljima te se prisjetili nevinih žrtava srbočetničkog pokolja u mjestima Balinci, Četekovac i Čojlug izvršenog 4. rujna 1991 godine.

Po dolasku u Voćin maratonce su dočekali članovi Časničkog zbora te zamjenik načelnika općine Voćin, Krešimir Dorić, koji im se obratio prigodnim riječima. Nakon dočeka polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima te prosinačkim žrtvama 1991. godine u srbočetničkom pokolju.

Nakon odavanja počasti u Voćinu, svi sudionici hodnje i maratona, su se uputili u Vatrogasni dom u Četekovac, gdje je održan domjenak. Na domjenku su se okupljenima prigodnim riječima obratili predsjednik vijeća općine Mikleuš, Zvonko Šantić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Slatina Vlado Međumurac, te Josip Černi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade.

Ratni zapovjednik 136. Josip Černi u obraćanju časnicima istaknuo je važnost isticanja zasluga slatinskih i orahovačkih branitelja i pripadnika 136. brigade u akcijama 1991. godine. Također je naglasio važnost organiziranja okruglog stola na razini cijele županije u svrhu određivanja konkretnih zasluga postrojbi.

Na kraju su dodijeljene zahvalnice sudionicima memorijalnog maratona za sudjelovanje i uveličavanje obilježavanja 24. obljetnice oslobođenja brdskog dijela slatinskog kraja.

no images were found

Skip to content