GRAS organizirao Okrugli stol „Zaposli se i ti!“

Dječji forumi Mladost i Osmijeh predstavili Slatinu na Susretu Dječjih foruma Hrvatske
27.08.2018.
OBAVIJEST GRADA SLATINE – Obrazac Upitnika za građane za sudjelovanje u izradi Proračuna Grada Slatine za 2019. godinu
28.08.2018.
Dječji forumi Mladost i Osmijeh predstavili Slatinu na Susretu Dječjih foruma Hrvatske
27.08.2018.
OBAVIJEST GRADA SLATINE – Obrazac Upitnika za građane za sudjelovanje u izradi Proračuna Grada Slatine za 2019. godinu
28.08.2018.

GRAS organizirao Okrugli stol „Zaposli se i ti!“

  

 

 

U organizaciji Gradske razvojne agencije Slatine danas je u Velikoj vijećnici Hrvatskog doma u Slatini održan Okrugli stol vezan uz projekt „Zaposli se i ti!“, a kojemu su ispred Grada Slatine prisustvovali pročelnici, Stručne službe Krunoslav Šarabok i Upravnog odjela za razvoj Grada Marin Kokorić, kao i predstavnici gradskih ustanova i većih gospodarskih subjekata.

U rad Okruglog stola uključili su se ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Virovitica Hrvoje Belobrk, direktorica tvrtke Zlatna nit d.o.o. Ljiljana Rabik i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

Okrugli stol bila je prva u nizu aktivnosti spomenutog projekta ukupne vrijednosti 723.442,80 kn, a koji je u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru Poziva “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“.
Supotpisnici Ugovora su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava RH i Hrvatski zavod za zapošljavanje, a partner Gradske razvojne agencije Slatine u ovom projektu je Grad Slatina.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice GRAS-a Teodore Fišer, projekt „Zaposli se i ti!“ predstavio je djelatnik GRAS-a Denis Kufner koji je kao cilj naveo osnaživanje ranjivih skupina na lokalnom tržištu rada i njihovo povezivanje s lokalnim poduzetništvom, a sukladno Strategiji razvoja ljudskih potencijala VPŽ.
Aktivnostima u okviru projekta omogućit će se osobama suficitarnih zanimanja prekvalifikacije za ona zanimanja koja su potrebna slatinskom poduzetništvu, odnosno osposobljavanje mladih za samostalno poduzetništvo.
Isto tako projektom je predviđeno i osnivanje Job cluba gdje bi se održavale radionice osnaživanja socijalnih vještina kako nezaposlenih tako i učenika da ih se pripremi za tržište rada. Dakle projektom se s jedne strane želi nezaposlenim osobama pružiti priliku osnaživanja kompetencija i konkurentnosti u traženju posla, a s druge strane poduzetnicima omogućiti zapošljavanje educiranih i osposobljenih radnika.

Prema najavama u projektu će sudjelovati ukupno 85 pripadnika ciljanih skupina koji će se educirati za web dizajnera i šivača gornjišta obuće.
Održat će se radionica i kviz znanja „Poduzetnik i poduzetništvo“ i radionica „Komunikacijske i organizacijske vještine“.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac tijekom Okruglog stola govorio je o programima škole kojima se nastoji pripremiti učenike za tržište rada gdje je istaknuo kako je, uz slab odaziv učenika osnovnih škola unatoč stipendijama koje im se nude a kasnije i stalan posao budući se radi o traženim zanimanjima na tržištu rada, jedan od većih problema nedostatak licenciranih pravnih subjekata kod kojih bi učenici trebali osigurati realizaciju praktičnog dijela nastave.
Isto tako spomenuo je problem u samom školskom sustavu gdje škola da bi otvorila osposobljavanje učenika novog zanimanja potrebnog na tržištu rada mora osigurati novi nastavni kadar jer sustav za sada ne prati mogućnost brze prekvalifikacije profesora sa sličnim strukovnim kvalifikacijama.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Virovitica Hrvoje Belobrk govorio je o poticajnim mjerama za zapošljavanje i samozapošljavanje za koju se u ovoj godini pokazao izuzetan interes s odličnim novim idejama.
Zavod za zapošljavanje bilježi pad nezaposlenosti i porast zaposlenosti, kako na području cijele Virovitičko-podravske županije tako i na području grada Slatine gdje je trenutno 5,3% stanovništva nezaposleno. Bilježi se i mjesečni porast novih radnih mjesta od 9-13 što čini pozitivan trend ali nažalost još uvijek nedovoljan.

Direktorica tvrtke Zlatna nit d.o.o. Ljiljana Rabik naglasila je problem nalaženja kvalificiranih radnika za određena specifična (obrtnička) zanimanja koja sustav ne prati od početka školovanja, niti se ta zanimanja promoviraju niti cijene u društvu. Istaknula je i poteškoće prekvalifikacije radnika koji gube interes ostati ovdje i odlaze van za većom zaradom.

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić spomenuo je između ostaloga problem trenutno niske cijene rada, a na kojemu će se morati poraditi na državnoj razini i to u svim segmentima zapošljavanja te da će se kroz kurikularnu reformu u dogledno vrijeme dobiti jedan kvalitetan sustav u kojemu neće biti manjka kvalificiranog kadra.
„U sljedeće 3-4 godine Slatina bi mogla postati jedno ogromno gradilište u koje će biti uloženo, ako se sve posloži, oko 400 milijuna kuna u svim segmentima i tada će nam ukoliko se nešto ne promijeni problem biti nedostatak radnika.
Grad Slatina podupire ovaj projekt s nadom da će ga ciljane skupine ljudi znati prepoznati i iskoristiti na dobrobit svih.“ – zaključio je gradonačelnik Ostrošić. (www.radioslatina.hr)

Skip to content