Gradonačelnik Roštaš održao sastanak sa koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata

Otvoreno javno nadmetanje za prodaju građevinskih parcela u Poduzetničkoj zoni Turbina 1 Slatina
30.06.2016.
Održana inicijalna radionica “Strategija razvoja poduzetništva grada Slatine”
05.07.2016.
Otvoreno javno nadmetanje za prodaju građevinskih parcela u Poduzetničkoj zoni Turbina 1 Slatina
30.06.2016.
Održana inicijalna radionica “Strategija razvoja poduzetništva grada Slatine”
05.07.2016.

Gradonačelnik Roštaš održao sastanak sa koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata

Na zahtjev koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa područja Grada Slatine dana 29.lipnja 2016.godine  u maloj vijećnici gradske uprave Grada Slatine  održan je sastanak predsjednika svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa područja Grada Slatine sa gradonačelnikom Ivanom Roštašem.

Sastanku su prisustvovali predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatine Marija Maračić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Slatine Dragica Mlakar, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Slatina Mato Bubaš, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Slatina Ivan Selenić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora  grada Slatine Vlado Međumurac, predsjednik  Kluba hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Nova Bukovica Darko Meter,  predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije Branko Mihoković, predsjednik Udruge Maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“  Pavo Tutenov, predsjednik Udruge veterana vojne policije Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije Dragan Lacković gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš i pročelnik ureda gradonačelnika Grada Slatine Radenko Pavić.

Tom prilikom koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata uručila je gradonačelniku sljedeće zaključke:

  1. Osuđujemo govor predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine VPŽ Mladena Kulića na svečanoj sjednici Županijskog Vijeća SNM u Slatini 17. lipnja 2016. godine, u kome su iznesene brojne neistine o položaju Srba u Hrvatskoj: da je u 2. svjetskom ratu na području Virovitičko-podravske županije pobijeno oko 10.000 Srba, da je oko 10.000 Srba protjerano u Srbiju ili na prisilni rad u Njemačku, da je smanjenje broja Srba posljedica 2. svjetskog rata i uništavanja takozvane NDH, a zatim i početkom 90-ih godina u vrijeme građanskog rata etničkim čišćenjem. Navedene neistine predstavljaju govor mržnje i vrijeđaju sve hrvatske branitelje pa od Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije tražimo da se jasno i nedvosmisleno ogradi od neprihvatljivih stavova koje zastupa predsjednik Vijeća Mladen Kulić.
  2. Na istoj sjednici neprihvatljive stavove pune mržnje iznio je i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatine i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitičko-podravske županije Vladimir Jurić. Aludirajući na kardinala bl. Alojzija Stepinca, Jurić je rekao da je za njega „jeres“ proglašavati svetim ratnog zločinca pa želi vjerovati „da neće doći do trgovine u kojoj će taj postupak završiti kako je krenuo“. Za Jurića je socijalizam „imao ljudsko lice, imao je jednu vrlo pozitivnu notu“ i smatra „da bi se takav trebao vratiti u nekim elementima“. Od Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatine i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista VPŽ tražimo da se jasno i nedvosmisleno ograde od stavova koje zastupa njihov predsjednik Vladimir Jurić.
  3. Zamjenik župana VPŽ Igor Pavković na konstituirajućoj sjednici Vijeća SNM u Slatini 17. srpnja 2015. godine iznio je nedopustivim da u Slatini ni jedno dijete ne pohađa nastavu na bilo kojem obliku srpskog jezika i kulture te da u gradu nema kulturnog djelovanja Srba. Takve zahtjeve smatramo nezakonitim i tražimo od obnašateljice dužnosti župana Sanje Bošnjak i gradonačelnika Slatine Ivana Roštaša da nam iznesu stav Županije i Grada Slatine u pogledu prava građana srpske nacionalnosti u Slatini.
  4. Na svečanoj sjednici Županijskog Vijeća SNM 17. lipnja 2016. godine predstavljena je knjiga Jelene Radošević Oči pamte, koja predstavlja iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu pod krinkom književnog djela. Tražimo od Vijeća SNM da na području grada Slatine onemogući događanja bilo koje vrste u kojima je zastupljen govor mržnje, u kojima se neistinito prikazuju ili zataškavaju događanja tijekom Domovinskog rata i u kojima se narušavaju dobrosusjedski odnosi pripadnika hrvatskoga naroda i nacionalnih manjina na području grada, a od gradonačelnika Ivana Roštaša tražimo da uskrati prostorne i organizacijske mogućnosti za održavanje takvih djelovanja.

no images were found

 

Skip to content