Gradonačelnik Ivan Roštaš predao na korištenje Spomen sobu Domovinskog rata

Svečano otvorena nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”
18.05.2013.
Zahvala biračima Ivana Roštaša
18.05.2013.
Svečano otvorena nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”
18.05.2013.
Zahvala biračima Ivana Roštaša
18.05.2013.

Gradonačelnik Ivan Roštaš predao na korištenje Spomen sobu Domovinskog rata

U dvorištu zgrade Starog kotara u Slatini svečano je otvorena Spomen soba Domovinskog rata. Među brojnim uzvanicima svečanosti su prisustvovali Ivan Roštaš gradonačelnik Grada Slatine, Tomislav Tolušić župan Virovitičko-podravske županije, Marija Maračić predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina, Dragica Šuvak ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina…

Na svečanosti gradonačelnik Roštaš predao je Mariji Maračić ključeve prostorija i potpisao sporazum prema kojim su Grad Slatina, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina i Zavičajni muzej Slatina, na inicijativu Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina, uz pomoć Virovitičko-podravske županije, zajednički kao partneri pripremili projekt „Spomen soba Domovinskog rata“. Grad Slatina kao vlasnik poslovnog prostora u zgradi Starog kotara, dao je Udruzi na trajno korištenje uređeni prostor za postavljanje stalne izložbe „Slatinski kraj u Domovinskom ratu“, u cilju promicanja i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. Zavičajni muzej Slatina pružat će stručnu i tehničku pomoć u oživotvorenju stalnog postava u Spomen sobi i trajno će skrbiti o njenom održavanju.

Projekt uređenja Spomen sobe predstavila je ravnateljica muzeja Dragica Šuvak, koja je naglasila da je muzej od 2009. godine doživio svoj najsjajniji razdoblje ponajviše zahvaljujući Gradu Slatini i gradonačelniku Roštašu. Gradonačelnik Roštaš zahvalio se županu Tolušiću na sufinanciranju realizacije projekta, te napomenu da je suradnja s braniteljskim udrugama neophodna da žrtva koja je dana u Domovinskom ratu ne bude zaboravljena. Župan Tolušić pohvalio je suradnju s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata i podržao ustrajnost i napore koje Marija Maračić ulaže u očuvanje sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Marija Maračić zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, te dodala da su srca roditelja poginulih branitelja ispunjena jer znaju da će za trajno sjenčanje ostati uspomena na poginule branitelje. Ovim je završena prva etapa projekta koji je sadržavao rekonstrukciju i adaptaciju prostora. U druga etapa obuhvaća osmišljavanje i realizaciju stalnog postava izložbe, koja će kao glavne elemente sadržavati fotografije poginulih branitelja i prikaz ratnog puta 136. slatinske brigade. (slatina.hr)

Skip to content