Građanska inicijativa ”Kruh naš svagdašnji” Udruge PRO VITA 4+

U 55 godina Slatinčani darovali 14.000 litara krvi i spasili tisuće života
07.01.2014.
Jamstveni programi HAMAG INVESTA
08.01.2014.

Građanska inicijativa ”Kruh naš svagdašnji” Udruge PRO VITA 4+

Udruga PRO VITA 4+ provela je tijekom prosinca 2013. građansku inicijativu „Kruh naš svagdašnji“ s ciljem očuvanja tradicionalnih vještina pravljenja i pečenja kruha, te dizanih kolača u krušnoj peći. Inicijativu vrijednu 20.100 kuna sufinancirali su Zaklada Slagalica iz Osijeka s 15.000 kn, Grad Slatina s 2.000, Crveni križ Slatina s 2.700 i OPG Popović s 400 kuna. Oko 130 sudionika kroz 7 interaktivnih radionica dobilo je priliku uključivanja u provedbu aktivnosti. Nositelji praktičnog aktivnosti bila su Kristina Milković i Slaven Majer za pripremu i pečenje pizza, te Andreja Gučanin za pripremu bosanskih pita krumpiruše i sirnice. Kako bi se sve aktivnosti realizirale uključeno je i dodatnih 13 volontera.

Prostor oko zgrade Nevladinih organizacija u Slatini više puta ispunjavali su pomalo već zaboravljeni mirisi pečenoga kruha i kolača iz krušne peći. Dječja lica su se ozarila kada su svojim ručicama mijesila kruščiće. Razvila se mašta pa su nastali i razni ukrasi od tijesta kako bi svaki kruščić postao jedinstven. Pravo veselje je nastalo ispred krušne peći kada su djeca i mladi s pravim pizza majstorom Slavenom s više ili manje uspjeha valjali tijesto i nadjevali pizze koje su zatim u slast pojeli. Kroz inicijativu sudionici su posjetili 92 starije i nemoćne osobe.

Inicijativom je omogućeno djeci i mladima da na trenutak posvjedoče i pokušaju praktično usvojiti „tajnu“ pripreme hrane od brašna i tijesta kako su to radile njihove bake. Ovakvo nesvakidašnje iskustvo možda će nekoga od njih i usmjeriti prema odabiru profesije, a možda će netko od njih postati „čuvar“ i promotor tradicije pečenja kruha i kolača u krušnoj peći. (kn)

Skip to content