Grad Slatina sufinancira kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka

Spektakl „Festival kose-sunce Slavonije u vašoj kosi“ na Pustari Višnjica
04.03.2019.
Registar ugovora
06.03.2019.
Spektakl „Festival kose-sunce Slavonije u vašoj kosi“ na Pustari Višnjica
04.03.2019.
Registar ugovora
06.03.2019.

Grad Slatina sufinancira kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka

Uz brojne projekte i infrastrukturne aktivnosti, Grad Slatina u 2019. godini ozbiljno pristupa i problemu skrbi za napuštene životinje, ali i području skrbi za one životinje koje imaju skrbnika. Novi Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu 26. 10. 2017. godine te je uz mnoge pozitivne novosti među kojima se svakako ističe zabrana ubijanja životinja u skloništima donio i veće kazne za neodgovorne skrbnike propisao i niz obveza jedinicama lokalne samouprave. Grad Slatina je donio Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa na području grada Slatine kojom je propisao trajnu sterilizaciju i kastraciju pasa, a istu skrbnik može i odbiti uz pisanu izjavu. 

Grad Slatina će zato u 2019. godini sufinancirati sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka u vlasništvu građana koji imaju prebivalište na području grada Slatine u iznosu od 50% cjelokupnog troška sterilizacije i kastracije za jednog psa ili mačku po vlasniku u razdoblju od danas, 6. ožujka do 6. travnja 2019. godine, za što je u svom proračunu za 2019. godinu izdvojio 12.000 kuna.
Preduvjet za sterilizaciju i kastraciju pasa je taj da je pas mikročipiran i upisan u sustav Lysacan. Razliku cijene do punog iznosa sterilizacije ili kastracije pasa ili mačaka, snosit će skrbnik životinje.

Ovom mjerom želi se potaknuti posjednike životinja da brinu o reprodukciji svojih kućnih ljubimaca (sprečavanje nekontroliranog razmnožavanja, briga za potomke svojih kućnih ljubimaca), a sama metoda kvalitetno dovodi do kontrole populacije pasa i mačaka te učinkovito doprinosi kontroli i smanjenju broja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka.

Akcija će se realizirati putem veterinarskih organizacija koje djeluju u Slatini i s kojima je potpisan Ugovor o suradnji.

Zainteresirani vlasnici kućnih ljubimaca mogu se obratiti veterinarskim organizacijama radi sterilizacije njihovih kućnih ljubimaca do 6. travnja 2019. godine ili do isteka proračunskih sredstava za tu namjenu.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content