GLOBE skupina OŠ Eugena Kumičića Slatina putuje na državno natjecanje

FOTO: Festival Fra Ma Fu urodio prijateljstvom Slatine i Murtera
13.05.2019.
Potpisan ugovor s izvođačem radova za provedbu projekta „Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice Slatina“
14.05.2019.

GLOBE skupina OŠ Eugena Kumičića Slatina putuje na državno natjecanje

GLOBE skupina Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina, koja se tijekom cijele školske godine bavi opažanjem i mjerenjem promjena u okolišu na više mjernih mjesta u Slatini te zabilježene promjene unose u Globe bazu podataka na internetu čije je sjedište u Americi, svojim su se znanjem i najnovijim projektom plasirali na državno natjecanje GLOBE škola.

Upravo je to bila glavna tema jučerašnjeg sastanka u Gradskoj upravi Grada Slatine na kojemu su učenice ove Globe skupine Anđela Vašiček, Sara Škiljić i Ena Knežević u pratnji svoje mentorice Rajke Avirović Gaća, predstavile gradonačelniku Denisu Ostrošiću i pročelniku Stručne službe Krunoslavu Šaraboku svoj rad i projekt imena „Slatinska sekvoja zaslužuje naklon“ budući da je iznimno važna suradnja učenika i škole s Gradom i lokalnom zajednicom.
U sklopu projekta učenice su istraživale uvjete u kojima sekvoja raste u Slatini, svakodnevno mjerile temperaturu zraka, tlak zraka, temperaturu tla i količinu oborina i usporedili ih s uvjetima u kojima je njeno prirodno stanište u Sierra Nevadi.

Njihov projekt je zainteresirao gradonačelnika Ostrošića tim više što ima dodirnih točaka s gradskim projektom EPIcentar Sequoia Slatina te je kroz vrlo konstruktivan razgovor dogovorena buduća suradnja na idućem projektu gdje bi Globe skupina istraživala biološke uvjete i zdravlje samoga drveta sekvoje u suradnji s Biološkim odsjekom Pedagoškog fakulteta u Osijeku.
Na kraju je gradonačelnik Ostrošić uz čestitke na ostvarenim uspjesima izrazio potporu Grada Slatine prigodom odlaska na državno natjecanje GLOBE škola koje će se održati u Zagrebu od 15. do 17. svibnja u OŠ Marije Jurić Zagorke gdje će učenice osim natjecanja u znanju, tzv. orijentacijskog natjecanja, predstaviti i svoj istraživački projekt „Slatinska sekvoja zaslužuje naklon“.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content