Sjećanje na prve članove ZNG-a
08.08.2015.
Koncert Ave Maria u Župnoj crkvi Sv. Josipa
11.08.2015.

Glasnici istine istrčali maraton Čavoglave-Knin

U povodu Dana pobjede i 20.  obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Oluja“ udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije”Glasnici istine”organizirala je Memorijalni maraton Čavoglave -Knin u dužini od 38 km. Prije samog maratona sudjelovali su na Svetoj Misi u Čavoglavama kojom prigodom im je u prepunoj crkvi Hrvatskih mučenika u Čavoglavama, fra Ilija Mikulić blagoslovio novu zastavu Udruge. Fra Ilija Mikulić poslije mise ugostio  je maratonce te ih upoznao o samoj crkvi Hrvatskih mučenika ,njenoj gradnji, o Čavoglavama te o svemu zanimljivom za Čavoglave. Glasnike istine je obradovao susret u Čavoglavama sa Mladenom Škivinom, župnikom Voćinskim te prijateljima Krešom Štimcem i Ivicom Đuzel. Glasnici istine kao pravi ambasadori Virovitičko-podravske županije predstavili su fra Iliji i mještanima Čavoglava županiju i mjesta odakle dolaze. Posebno Glasnike čini sretnim što su upoznali fra Iliju sa velečasnim Mladenom Škivinom te se nadaju njihovoj odličnoj suradnji. Prije starta Pavo Tutenov u ime članova udruge uručio je poklone svom domaćinu. Između ostalih poklona Glasnici istine poklonili su fra Iliji knjigu Miroslava Gazde “Zločin za koji nitko nije odgovarao” koja govori o strašnim srbočetničkim zvjerstvima 1991. godine u podpapučkim mjestima bivše općine Podravska Slatina-u Voćinu, Četekovcu, Balincima, Čojlugu i Humljanima. Svoje svjedočanstvo ove knjige fra Iliji iznio je Ivica Đuzel čiji je otac bio žrtva srbočetničkog zvjerstva.
Nadalje, fra Iliju su upoznali i o tradicionalnom Hodočašću policije,vojske i branitelja Gospi Voćinskoj 13.prosinca a velečasni Mladen Škivin u ime župe Voćin i Pavo Tutenov u ime ZŽ HVIDR- a VPŽ (prenjevši pozdrav Nenada Križića predsjednika županijske Hvidre i glavnog organizatora hodočašća) pozvali su ga na hodočašće. Nakon riječ zahvale fra Ilija je blagoslovio maratonce te ih skupa s velečasnim Škivinom ispratio na maraton put Knina.
Na uzavreloj cesti po iznimno velikoj vrućini maratonce je “nosila”podrška zvukova sirena mnogobrojnih motora i automobila kao i podrška mještana u selima kroz koja su prolazili. Na ulazu u Knin maratonce su sustigli motoristi koji su krenuli iz Čavoglava u 16. sati. Praćeni kolonom od više stotina motorista maratonci su vidno iscrpljeni ušli u Knin  oko 17.30. U Kninu ih je dočekao Stipe Jarloni iz ureda gradonačelnice grada Knina te ih u njeno ime pozdravio. Po završetku maratona i obilaska Knina uputili su se u Split u Loru-luku Hrvatske ratne mornarice na noćenje. Drugog dana 06.08 bili su gosti na Poljudu kod NK Hajduka gdje ih je dočekao bivši igrač i nekadašnji kapetan tog kluba Srđan Andrić. Pozdravnim riječima dobrodošlice Andrić je iskazao divljenje maratoncima na istrčanom maratonu po velikoj vrućini prenijevši pozdrave uprave kluba. I Srđan Andrić i sam NK Hajduk pokazali su svoju”veličinu”ugostivši umorne Glasnike.

Vođeni djelatnikom Hajduka obišli su klupske prostorije, a omogućen im je bio izlazak i na travnjak Poljuda. Sama mogućnost obilaska svega i svih prostorija na Poljudu je oduševila maratonce čineći ih počašćenim. Na kraju gostovanja na Poljudu u ime udruge zahvalio se Goran Špehar koji je posjet i uspio organizirati preko osječanina Petra Krpana ,proslavljenog bivšeg nogometaša. Na kraju posjeta Poljudu, Srđan Andrić uručio je zahvalnice sudionicima maratona Čavoglave-Knin. Uslijedilo je neizostavno kupanje u moru te emotivno ispunjeni povratak kući. Na povratku obilazak crkve Hrvatskih mučenika u Udbini te u ranim jutarnjim satima 07.08 dolazak u Slatinu.
Riječi Pave Tutenova dovoljno govore “..dali smo maksimum sebe….ubili smo se”…

Na maratonu Čavoglave-Knin- sudjelovali su; Slatinčani Goran Draksler, Željko Nikolić i Pavo Tutenov,
Orahovčani:Miroslav Mikovuković i Ivica Marinić  te Goran Špehar iz Našica, Zlatko Milošević iz Nove Bukovice te Ivan Medved iz Kozica i Darko Dolovski iz Dobrovića.
Glasnici istine su neizmjerno zahvalni svima koji su pomogli oko odlaska za Čavoglave kao i svima koji su pomogli na bilo koji način.
Zahvaljujemo gradu Slatini, općini Čađavica, Nenadu Križiću i ZZ HVIDR-a VPŽ, Športskoj zajednici Virovitičko-podravske županije, gospodinu Holeru Krešimiru Žagaru, Marku Marković, Pekari Pecolaj, kavani Elida, Caffe baru Bolero te veliko hvala dožupanici Sanji Bošnjak i županu Tomislavu Tolušiću.
Na kraju veliko hvala dvojici nepoznatim nam(sada poznatim) koji su nam svojom donacijom omogućili večeru u Kninu: Perić Zdravku iz Karlovca i Gudelj Ivanu iz Viteza.

no images were found

Skip to content