GD CK Slatina: Uključimo marginalizirane u zajednički život

Gradonačelnik Ivan Roštaš sa suradnicima položio vijence u povodu Dana neovisnosti
08.10.2013.
Na maratonu Vukovar-Tovarnik blagoslovljena zastava Glasnika istine
09.10.2013.
Gradonačelnik Ivan Roštaš sa suradnicima položio vijence u povodu Dana neovisnosti
08.10.2013.
Na maratonu Vukovar-Tovarnik blagoslovljena zastava Glasnika istine
09.10.2013.

GD CK Slatina: Uključimo marginalizirane u zajednički život

Uključimo marginalizirane u zajednički život Naziv je to projekta kojeg je proveden na širem slatinskom području. Zajednički su ga proveli mladi iz slatinskog Crvenog križa i mladi iz engleske udruge Living life iz grada Eastbourne-a. Projekt je financiran sredstvima EU u iznosu od 7.700 eura, a dobiven je na natječaju kojeg je raspisala Agencija za mobilnost mladih i programe EU. U projektu je naizmjenično sudjelovalo 20-ak mladih iz Slatine predvođeni voditeljicom projekta Maricom Štrbak i 12 mladih osoba iz Engleske koje je vodio mentor Mick Trott. Smještaj i prehrana za sudionike organizirani su u prostoru Crvenog križa Slatina.

Projekt je zamišljen tako da se pomogne marginaliziranim članovima zajednice, posebice onima u udaljenim brdskim selima koji nemaju redovnu prometnu vezu sa Slatinom. To su bile starije i nemoćne osobe srpske nacionalnosti u selima Gornji Meljani, Sekulinci, Mačkovac, Hum, a pomognute su i obitelji s puno djece u selima Vraneševci i Čađavački Lug. Posao se sastojao od bojanja prostorija i stolarije, te cijepanja i unošenja drva u drvarnice. Također se bojala stolarija u područnoj osnovnoj školi u Humu, a pomoglo se i u obnavljanju budućeg centra Kluba urbane kulture (KUK) u slatinskim vinogradima. Podijeljene su i jabuke koje su mladi sami ubrali na bivšoj karauli u Kapincima, zajedno sa simboličnim poklonima za 100- tinjak starih osoba.

Osim radnog dijela bilo je puno zabave i razmjene iskustava u večernjim satima, kako u Crvenom križu, tako i u slatinskim kafićima. Kuhala su se nacionalna engleska i hrvatska jela, učile pjevati pjesme na oba jezika, posjetio se park prirode Jankovac, rijeka Drava, sudjelovalo se na ispraćaju mladenke u selu Josipovo, pozivani su na druženje u domovima slatinskim sudionika i još puno toga.

Ovakve aktivnosti duboko su dirnule sve sudionike, jer se mnogi prvi put susreli sa teškim životnim uvjetima u kojima žive stari ljudi i obitelji s puno djece. Snimljena je i jedna radio emisija, a sudionicima su podijeljen majice s logom projekta i zahvalnice. Po povratku proradili su Facebook, Skype i ostali moderni komunikacijski alati. Dio mladih obećalo je doći u Slatinu u predbožićno vrijeme sa poklonima za djecu brojnih obitelji. Svi željno očekuju sličan projekt bilo u Slatini, bilo u Engleskoj jer ovo je samo početak dugotrajne veze mladih iz dvije prijateljske zemlje. (vj)

Skip to content