Gradonačelnik Ostrošić za HRT: Slatina je dio Slavonije
11.10.2017.
U tijeku su pripreme za proslavu 26. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade
12.10.2017.

Donacija prijatelja iz Francuske

Jučer je u slatinski Crveni križ stigla vrijedna humanitarna donacija francuskih udruga Fraternite Catalogne Croatie i Medicine Aide et Presence (MAP) iz grada Perpignana. To je već 3. tegljač ove godine za slatinsko-orahovački kraj, a od 1992. bilo ih je više od 100-tinu.

Istovaru je nazočio i gradonačelnik grada Slatine Denis OSTROŠIĆ koji se upoznat s dosadašnjim donacijama, te  se od srca zahvalio donatorima.  „Francuski donatori pokrivaju one segmente skrbi za potrebite koje lokalna samouprava ne može podmiriti jer nema dovoljno sredstava, niti se takve donacije kod nas prikupljaju. To su uglavnom medicinski kreveti, sanitetski materijal i druga pomagala koja su od iznimne važnosti za sve nepokretne bolesnike ovoga kraja“ – rekao je gradonačelnik. 

 Svih ovih godina pomoć u Francuskoj prikupljaju brojni volonteri koji ne štede svoga vremena i goriva da darovanu pomoć prikupe, sortiraju, uskladište i ukrcaju u kamione. Novac za transport prikuplja se prodajom antikviteta, kolača i iz vlastitih džepova. Mnogi od njih su o vlastitom trošku boravili u  Slatini i bili smješteni kod nas u skromnim uvjetima u Crvenom križu Slatina. Iz naše «baze» posjetili su i poslali donacije za potrebite u  Osijeku, Iloku,  Vukovaru, Donjem Miholjcu, Viljevu, Orahovici, bolnicama u Našicama i Virovitici, te Bosanskoj Posavini tijekom rata. Posebno ih raduje posjeta domovima  korisnika, uglavnom višečlanih obitelji na području bivše slatinske općine. Više od 300 medicinskih kreveta podijeljeno je i kruži slatinskim krajem „mijenjajući“ korisnike već 20 godina.

Svoj doprinos dali su i prigodom izbjegličke krize 2015.  kao volonteri u kampu Opatovac, te donacijom sanitetskog materijala za izbjeglice sa srednjeg Istoka.

U ovom humanitarnom poslu svojim nesebičnim zalaganjem (trošeći svoje vrijeme i novac) posebno se ističu Josett ROIG i Ivica PERKOVIĆ (rodom iz Orahovice) sa suprugom Carmen , voditelji udruge Fraternite Catalogne Croatie, te liječnik u mirovini Pierre CHOLLAT-NAMY, predsjednik udruge Medicine Aide et Presence.  Za ovu humanitarnu „misiju“u Hrvatskoj  darovali su bezbroj sati svoga slobodnog vremena, novca, ali i zdravlja. Ustrajat će sve dok ih zdravlje bude služilo, a jedina nagrada im  je da nekom potrebitom pomognu i olakšaju brige i patnje.

no images were found

Skip to content