DMK – Duo Karša i baletni ansambl HNK Osijek 30. svibnja u Slatini

Za 15 projekata, Virovitičko-podravske županije, 13 općina i Grada Slatine, dodijeljeno 4.600.000,00 kuna, doznajte što će se graditi
21.05.2019.
Izmjena dokumentacije – Otvoreni postupak javne nabave „Usluga izrade glavnog projekta za pribavljanje građevinske dozvole za rekonstrukciju upravne zgrade Grada Slatine” EV. BROJ: 30/19.
22.05.2019.
Za 15 projekata, Virovitičko-podravske županije, 13 općina i Grada Slatine, dodijeljeno 4.600.000,00 kuna, doznajte što će se graditi
21.05.2019.
Izmjena dokumentacije – Otvoreni postupak javne nabave „Usluga izrade glavnog projekta za pribavljanje građevinske dozvole za rekonstrukciju upravne zgrade Grada Slatine” EV. BROJ: 30/19.
22.05.2019.

DMK – Duo Karša i baletni ansambl HNK Osijek 30. svibnja u Slatini

U sklopu predprogramskih događanja ovogodišnjeg jubilarnog 25. festivala Dani Milka Kelemena, u četvrtak 30. svibnja u slatinskoj kino dvorani s početkom u 20 sati, nastupit će Duo Karša i baletni ansambl HNK Osijek. Koreografiju potpisuje Vuk Ognjenović.

Ulaz je slobodan.


PROGRAM KONCERTA

1. KELEMEN: Stupovi neba (1986.) Renata Karša

2. DEBUSSY: Petite Suite, L. 71

En bateau

Cortège

Menuet

Ballet

Klavirski duo Karša

3. I. ČAJKOVSKI: Suita iz baleta Orašar, op. 71a (arr. E. Langer)

Minijaturna uvertira

Ples Šećerne vile Laura del Carmen Velasco Farrera

Kineski ples Anja Bašnec, Lucija Firi

Ples sviralaSara Epifany Erceg, Helena Horvat, Laura del Carmen Velasco Farrera

Arapski ples Lucija Horvat, Vuk Ognjenović, Snježana Horvat, Lucija Firi, Mariana Kuna, Ivona Pruti

Koračnica

Ruski ples (Trepak)Vanja Dušić, Danijel Novoselac, Vuk Ognjenović

Valcer cvijeća – Anja Bašnec, Sara Epifany Erceg, Lucija Firi, Snježana Horvat, Helena Horvat, Lucija Horvat, Mariana Kuna, Ivona Pruti, Laura del Carmen Velasco Farrera, Vanja Dušić, Danijel Novoselac, Vuk Ognjenović

Klavirski duo Karša


RENATA KARŠA (rođ. STOČKO) rođena je u Vinkovcima gdje započinje glazbeno obrazovanje. Nastavlja ga u Osijeku pritom osvajajući nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima (Varaždin, Sarajevo). Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s izvrsnim ocjenama, a zatim i magistrirala u klasi prof. Pavice Gvozdić.

Održala je recitale u svim većim glazbenim središtima Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Osijek), nastupala je u sklopu međunarodnih festivala Dani Milka Kelemena, te Hvarskih ljetnih priredbi, a koncertirala je i u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Sloveniji. Nakon nastupa na jednom od najvećih i najprestižnijih pijanističkih natjecanja – XIII. Chopinovom natjecanju u Varšavi, solističkim recitalom rezerviranom za najistaknutije mlade pijaniste završila je međunarodni IX. Memorijal „Darko Lukić“ u Osijeku.

Višestranost njenog umjetničkog djelovanja ogleda se u brojnim solističkim koncertima i nastupima uz pratnju orkestara (Društveni orkestar HGZ-a, orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Osječki komorni orkestar), te u komornim sastavima i umjetničkoj suradnji s mnogim uglednim glazbenicima (G. Končar, K. Nakazawa…). Snimala je za potrebe radija i televizije, a od 2014. godine je i službeni korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku. Na XV. Danima Milka Kelemena 2009. godine dojmljivom izvedbom Kelemenove Teme s varijacijama oduševila je prisutnog skladatelja zasluživši u više navrata njegov poziv za nastup na tom uglednom međunarodnom glazbenom festivalu koji u protekla dva desetljeća okuplja vrhunske glazbenike iz cijeloga svijeta.

Godine 2006. sa suprugom Ivanom Karšom osniva klavirski duo, a iz ove dugogodišnje suradnje osim bogatog repertoara proizlaze i sjajna umjetnička ostvarenja na brojnim koncertima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) 2010. godine osvojili su 3. nagradu i brončanu medalju, a posvećenost ovom vidu komornog muziciranja rezultira i vlastitom redakcijom notnog izdanja Sonate in Fa za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića objavljenom u travnju 2017.

Klavirskom pedagogijom počela se baviti u glazbenim školama u Zagrebu i Osijeku, a u razdoblju od 2003. – 2007. bila je voditeljica Stručnog vijeća učitelja klavira za šire područje Slavonije. Osim kao nastavnica klavira, surađujući s gudačkim odjelom Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku i kao korepetitor studenata pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu, ostvarila je brojna dostignuća u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku zaposlila se 2007. godine, a trenutno je u zvanju umjetničke savjetnice na Akademiji za umjetnost i kulturu.


IVAN KARŠA rođen je 1981. godine u Osijeku. Klavir počinje učiti s dvanaest godina, a već u sedamnaestoj upisuje studij klavira na Muzičkoj Akademiji Zagreb gdje diplomira s izvrsnim ocjenama. Poslijediplomski sveučilišni umjetnički specijalistički studij za izvođače (Klavir) završava također s izvrsnim uspjehom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Đure Tikvice.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim natjecanjima (Varaždin, Sisak, Zagreb, Dubrovnik) i aktivni polaznik seminara kod eminentnih klavirskih pedagoga (Jurica Murai, Leonid Sincev, Luigi Mostacci, László Baranyay…). Na Memorijalu „Darko Lukić“ – međunarodnom susretu mladih pijanista u Osijeku, nastupao je i kao učenik i kao student.

Pedagošku djelatnost započeo je 2002. u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku gdje je osim rada u nastavi, surađivao s puhačkim i gudačkim odjelom kao korepetitor i osvojio niz najviših nagrada na natjecanjima državnog i međunarodnog karaktera. Radio je kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Zagrebu za predmet Korepeticija, a od 2007. kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Godine 2009. je uspješno prošao postupak za izbor u nastavno zvanje predavača, a od 2014. je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u zvanju višeg predavača.

Koncertira kao solist, korepetitor i član komornih sastava u zemlji i inozemstvu, te povremeno snima za potrebe radija i televizije. Službeni je korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku od 2015. godine, a redovito surađuje s orkestrom osječkog HNK. Više puta je nastupio u sklopu festivala Dani Milka Kelemena – međunarodnog glazbenog festivala koji proteklih 20 godina okuplja vrhunske glazbenike iz cijeloga svijeta. Njegov širok repertoar čine djela skladatelja od baroka do suvremenika, a na umjetnički razvoj utječe i bavljenje glazbom skladanom za klavirski duo. Od 2006. surađuje s pijanisticom Renatom Karša, a među njihovim brojnim nastupima izdvaja se osvojena treća nagrada i brončana medalja na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) u prosincu 2010. godine. Rezultat ove dugogodišnje suradnje je i vlastita redakcija notnog izdanja Sonate in Fa za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića objavljena u travnju 2017.

U suradnji s osječkim HNK, u travnju 2011. nastupa u praizvedbi hrvatske opere Sanje Drakulić „Kraljevi i konjušari“, dok su 2013. godinu obilježile sjajne izvedbe 2. Chopinovog koncerta za klavir i orkestar u f-molu u Osijeku i Vukovaru. „…Iz izuzetno nadahnute i stručne Karšine interpretacije Chopina izdvajamo: briljantne i razumljive pasaže (u solističkim kadencama u prvom stavku), tehniku i dinamiku, kao značajke interpretiranja, zatim muzikalnost i dinamičko sjenčenje u izvrsno izvedenom drugom stavku. Možemo reći – Ivan Karša bio je biser ovoga značajnog koncerta, koji ćemo pamtiti…“ Branka BAN, Glas Slavonije, 11. ožujka 2013.


BALETNI ANSAMBL HNK U OSIJEKU

Drugi po nastanku u Hrvatskoj, baletni ansambl osječkog Teatra nedavno je obilježio sto godina od prve baletne predstave HNK. Naime, 24. ožujka 1919. “točno u ½ 8 navečer” izvedene su dvije jednočinke: Leoncavallova opera “Pagliacci” (uz gostovanje čuvenog Ernesta vit. Cammarote) i “Proljetni san” (po Griegovoj “Peer Gynt” suiti) – prva cjelovita baletna predstava ostvarena domaćim snagama HNK. Nakon Domovinskog rata, ansambl prestaje s djelovanjem, te se samo godinu dana nakon zatvaranja profesionalnih radnih mjesta formira novi baletni ansambl koji sada hohorarno djeluje već punih 25 godina, u nadi za ponovnim službenim otvaranjem.

Ansambl je unazad desetak godina, pod palicom umjetničkog ravnatelja Vuka Ognjenovića, izveo niz samostalni baletnih predstava od domaćih naslova poput “Licitarskog srca” (K. Baranović) i “Petra Pana” (B. Bjelinski), do klasičnih baleta “Orašara” (P.I.Čajkovski) i “Vragolaste djevojke” (F. Hérold) ili pak posve moderne “Fortune” (autorski projekt baletana i koreografa Vuka Ognjenovića) – o nizu nastupa u operama, operetama ili mjuziklima, pa i dramskim predstavama nepotrebno je i govoriti obzirom da je bilo više desetaka premijernih naslova. Izvedbe se broje u stotinama, a samo “Orašar” do sada je izveden preko 50 puta, te je postao jednom od najgledanijih predstava u povijesti osječkog Teatra.

Solisti i ansambl HNK u Osijeku će ovaj puta nastupiti uz Suitu iz baleta „Orašar“ op. 71a Petra Iljiča Čajkovskog u izvedbi Klavirskog dua Karša.

Koreograf i redatelj Waczlaw Orlykowski

Prenio / Dinko Bogdanić uz suradnju Vuka Ognjenovića

Kostimografkinje / Ika Škomrlj, Diana Kosec-Bourek, s citatima Lea Beija

 

Skip to content