Danas u Slatini vrlo uspješno održan sajam ”Jesen i Dani kruha 2019.”

Održana početna konferencija projekta Grada Slatine „Slatino, zaželi!“
16/10/2019
Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine vijećnici usvojili izvješća o radu gradskih ustanova i tvrtki za 2018.g.
18/10/2019

Danas u Slatini vrlo uspješno održan sajam ”Jesen i Dani kruha 2019.”

Danas je u samom srcu Slatine u Parku 136. slatinske brigade održan sajam ”Jesen i Dani kruha 2019.” koji su organizirali Grad Slatina i Turistička zajednica grada Slatine.
Nakon nekoliko pozdravnih riječi direktorice Turističke zajednice sajam je, u nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Darija Vrbaslije, prigodnim riječima otvorio dogradonačelnik Bojan Plantak te se tom prigodom zahvalio svoj djeci, njihovim majkama, bakama, učiteljima, profesorima i svima koji su se potrudili da Slatina danas zamiriši po kolačima i domaćem kruhu, ali isto tako naglasio kako je današnji dan prilika da se zahvalimo zemlji na svim plodovima i blagodatima koje nam je podarila, te da se sjetimo onih koji nemaju takvo blagostanje u kojem mi uživamo.

Kako se sajam, prema riječima direktorice Turističke zajednice Vanje Lazić, vratio svojim početcima kada su izlagači na sajmu bili samo polaznici dječjih vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola s ciljem da se u djeci potakne osjećaj za obiteljske vrijednosti i zajedništvo, jednim lijepim okupljanjem i druženjem u centru našega grada, tako su na današnjem sajmu svoje proizvode i obilje jesenskih plodova izlagali slatinski dječji vrtići Zeko i Suncokret, učenici iz 12 razrednih odjeljenja slatinske Osnovne škole Eugena Kumičića, kao i učenici PŠ Gornji Miholjac, te njihove učeničke zadruge „Zalathnuk“.
Izlagači Osnovne škole Josipa Kozarca bili učenici PŠ Donji Meljani i članovi školske zadruge „Sekvoja“. Na sajmu su se našli i učenici OŠ Davorin Trstenjak iz Čađavice, učenici OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica, članovi učeničke zadruge „Bukvica“, zatim članovi učeničkih zadruga „Slatina“ Srednje škole Marka Marulića i „Obrtnik“ Industrijsko obrtničke škole, te članovi slatinske Udruge Vretenac.

Uređenost štandova bila je i više nego na visini, zahvaljujući trudu djece, njihovih nastavnika te naravno roditelja bez čije podrške bi bilo i nemoguće organizirati ovakav događaj. Našlo se tu svo obilje koje donosi jesen, od tikvi, krušaka, jabuka, dunja, kukuruza, lješnjaka, oraha, kestenja, grožđa, vrganja, češera… zatim predmeta kojima se čuvaju narodni običaji, kao što su ćupovi, bačvice, pletene košare, ručni radovi od komušine, vjenčići od suhog cvijeća, vezeni ukrasi, ali prije svega pregršt miomirisnih kolača i pekarskih proizvoda, kiflica, pereca, vafli, makovnjača, pita… pekle su se i palačinke, a u parku se našla i kućica od kolača iz bajke o Ivici i Marici.
Župnik Župe sv. Josipa vlč. Dragan Hrgić molitvom i blagoslovom zahvalio se na svim darovima, plodovima i uspjesima izlagača i posjetitelja sajma.

Svojim su veselim glazbeno scenskim programom sajam obogatili slatinski mališani, polaznici Dječjeg vrtića Suncokret „Kišnom pjesmom“.
Dječji vrtić Zeko predstavile su skupine, Zvjezdice pjesmom „Lokva“ i Bubamare „Jesenkom pjesmom“. Pjesmu „Ja imado“ otpjevali su učenici OŠ Davorin Trstenjak Čađavica, a učenici OŠ Eugena Kumičića pripremili su igrokaz „Ples lišća“. PŠ Donji Meljani predstavila se folklornim nastupom gdje su učenici izveli splet pjesama i plesova „Sunce sija“, „Mi smo djeca vesela“ i „Ja imado jedno tele“, dok je umjetnički program završen nastupom Folklorne skupina Etno OŠ Josipa Kozarca pod nazivom „Kruška, jabuka, šljiva“.

Grad Slatina i ove je godine nagradio tri najkreativnije uređena štanda na sajmu poklon bonovima u iznosu od 200, 300 i 500 kuna.
Treće mjesto osvojili su učenici 4.c razreda OŠ Eugena Kumičića Slatina, drugo mjesto učenici PŠ Donji Meljani dok su prvo mjesto osvojili mališani Dječjeg vrtića Zeko Slatina.
Nagrade najboljima uručila je direktorica Turističke zajednice grada Slatine Vanja Lazić.
(www.radioslatina.hr)