DAN GRADA SLATINE: Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Denis Ostrošić upoznao Slatinčane i goste s brojnim projektima

Povodom Dana grada Slatine polaganjem vijenaca odana počast poginulim hrvatskim braniteljima
02.09.2021.
Slatinskim osnovnoškolcima Grad Slatina osigurao besplatnu prehranu i u prvom polugodištu nove školske 2021./2022. godine
03.09.2021.
Povodom Dana grada Slatine polaganjem vijenaca odana počast poginulim hrvatskim braniteljima
02.09.2021.
Slatinskim osnovnoškolcima Grad Slatina osigurao besplatnu prehranu i u prvom polugodištu nove školske 2021./2022. godine
03.09.2021.

DAN GRADA SLATINE: Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Denis Ostrošić upoznao Slatinčane i goste s brojnim projektima

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine u povodu obilježavanja Dana grada i 724. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić upoznao je Slatinčane i njihove goste s brojnim projektima za razvoj grada, koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani, odnosno u tijeku realizacije ili u pripremi.

– Iako je na neko vrijeme djelomično zaustavio uobičajeni gospodarski i društveni život, koronavirus nas nije spriječio da i dalje radimo na realizaciji projekata za poboljšanje standarda i kvalitete života u Slatini, jer grad Slatina je oduvijek bio ponosan hrvatski grad kojeg su stvarale generacije njegovih vrijednih ljudi. 

Gradit ćemo ga i dalje, još jače i snažnije čuvajući svoju povijest, kulturu, tradiciju i ono najdragocjenije, ljude, vas, stanovnike našega Grada.

U proteklom četverogodišnjem mandatu postavljeni su strateški ciljevi za preokretanje negativnih trendova koji su desetljećima kočili razvoj grada, a s kojima uspješno nastavljamo i u novom mandatu na što sam izuzetno ponosan jer ste prepoznali nova pozitivna strujanja koja donose napredak.

Programom mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva stvaramo povoljno okruženje za djelovanje poduzetnika, razvijamo bolju poduzetničku klimu i osiguravamo preduvjete za razvoj poduzetničkih zona. Tijekom 2021. godine kroz prvi Javni poziv dodijeljeno je ukupno 750.000,00 kuna potpora male vrijednosti. Drugi Javni poziv planiran je za ovu jesen 2021. uz isti iznos sredstava.

Kroz Program mjera, također je objavljen Javni poziv za „COVID mjere“ koji se odnosio na pomoć poduzetnicima Grada Slatine čija je djelatnost bila ograničena odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske putem kojeg je dodijeljeno ukupno 80.000,00 kuna.

 Sve je to, a prema pisanju portala gradonačelnik.hr, Slatinu smjestilo među prvih 10 gradova po izdvajanju sredstava za poduzetništvo.

Aglomeracija Slatina je najsveobuhvatniji i najvrjedniji projekt ikad na području grada koji su Grad Slatina i tvrtka Komrad u suradnji s Hrvatskim vodama pokrenuli krajem 2014. godine, te je ove godine napokon započela I. faza realizacije, odnosno izgradnja pristupne ceste i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 266,5 milijuna kuna, a rekonstrukcijom postojećeg, te gradnjom novog kanalizacijskog sustava u sklopu aglomeracije riješit će se kompletna odvodnja grada Slatine i prigradskih naselja, a izgradit će se i kilometri novog vodovodnog sustava.

Poticanje investicija jedan je od naših glavnih prioriteta. Grad je razvio sedam poduzetničkih zona na 175 hektara građevinskog zemljišta te konstantno ulaže u njihov razvoj izgradnjom infrastrukture što će, uz razne druge pogodnosti kroz Program mjera razvoja malog i srednjeg poduzetništva, od kupnje zemljišta po povlaštenoj najnižoj cijeni, do oslobađanja od plaćanja komunalne naknade i plaćanja komunalnog doprinosa u prvoj fazi poslovanja, poduzetnicima omogućiti kvalitetno investiranje i u konačnici razvoj gospodarstva.

Radovi na uređenju poduzetničke zone „Turbina 2“ također su u punom jeku.

Projekt je vrijedan gotovo 16 milijuna kuna, obuhvaća izgradnju zapadne i istočne prometnice, izgradnju kompletne javne rasvjete u zoni te njeno krajobrazno uređenje. Stavljanjem ove poduzetničke zone u funkciju stvorit će se ključni preduvjet za buduća ulaganja u proizvodna i uslužna postrojenja, stimulirajući rast zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za dobivanje građevinske dozvole za izgradnju javne rasvjete uz izgrađenu ulaznu cestu u PZ Turbina 3, kao i izrada Glavnog projekta za dobivanje građevinske dozvole za izgradnju prometnica koji obuhvaća cestu, nogostupe i oborinsku odvodnju. Istodobno je u izradi i projektna dokumentacija za izgradnju vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava.

Iskorištavanjem europskih fondova Grad Slatina ulaže i u turističku infrastrukturu. Tako je u lipnju ove godine završen projekt „EPIcentar Sequoia Slatina. Ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo 21 milijun kuna.

Projektom su uređene i opremljene dvije zgrade, jedna kao posjetiteljski centar u s restoranom i kuhinjom, suvenirnicoma, hostelom te polivalentnom konferencijskom dvoranom i druga kao interpretacijski centar s dvije radioničke dvorane te stalnim izložbenim postavom. Također uređene su poučne staze i dječje igralište. Uspostavom posjetiteljskog centra i inovativnom prezentacijom edukativnih sadržaja, na održiv način povećat će se privlačnost prirodne baštine Slatine većem broju posjetitelja i time potaknuti društveno gospodarski razvoj.

Grad Slatina nastavlja s uređenjem samog središta grada pa je izrađen Glavni projekt za revitalizaciju parka i rekonstrukciju pješačkih staza i dječjeg igrališta u Parku 136. slatinske brigade za što je dobivena i građevinska dozvola.

Izrađen je i Glavni projekt za rekonstrukciju nerazvrstane ceste s istočne strane gradske uprave na Trgu sv. Josipa. U pripremi je podnošenje zahtjeva za dobivanje građevinske dozvole.

U tijeku je izrada Glavnog projekta za dobivanje građevinske dozvole za I. etapu uređenja prostora Turističko-rekreacijskog kompleksa (TRK) jezero Javorica, koja obuhvaća izgradnju pješačko-biciklističkih staza duljine 3 km, parkirališta, dječjeg igrališta, sportskog igrališta s tribinama, javne rasvjete i druge prateće infrastrukture.

Tvrtka Komrad d.o.o. paralelno izrađuje projekt vodovoda za prostor uz jezero Javorica, koji je sastavni dio budućeg vodovoda za Ivanbrijeg i Golenić.

Završnom konferencijom u studenom prošle godine zaključena je „Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina“ vrijedna gotovo 5,5 milijuna kuna, a već je spremna  sva potrebna dokumentacija za prijavu na natječaj (čim bude otvoren), projekta „Energetska obnova zgrade Hrvatskog doma Slatina“.

Grad Slatina je u svibnju sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade potpisao Ugovor o sufinaciranju vezanom za „Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića“ u vrijednosti od 436.000 kuna, a ukupna vrijednost projekta iznosi preko 3 milijuna kuna. Kako bismo osigurali nužno potrebne kapacitete za smještaj djece rane i predškolske dobi, projektirana je dogradnja zgrade jaslica, za smještaj dvije jasličke skupine u prizemlju zgrade te dva ureda  i multifunkcionalna dvorana u potkrovlju zgrade.

U tijeku je izrada Izmjena i dopuna Idejnog projekta i Elaborat zaštite okoliša za Izmjenu i dopunu Lokacijske dozvole za proširenje odlagališta komunalnog otpada Radosavci, a u svrhu rastavljanja projekta na sljedeće etape:

– proširenje odlagališta,

– reciklažno dvorište,

– te sanacija i zatvaranje proširenog dijela odlagališta komunalnog otpada

Od aktualnih gradski projekata izdvojio bih radove uređenja i asfaltiranja 6 dionica gradskih ulica i isto toliko novih dionica nogostupa.

U narednom periodu planira se „Izgradnja pješačke staze u ulici Petra Zrinskog u Gornjem Miholjcu“ za što je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno ukupno 175.000,00 kuna.

Obavljena je rekonstrukcija javne rasvjete u bloku ulica Školska – Dravska u Slatini vrijedna 562.000,00 kuna.

Uređeno je parkiralište smješteno iza Javne vatrogasne postrojbe Slatina, a izgrađen je i kolno-pješački most preko vodotoka Čađavice u Gornjem Miholjcu.

U sklopu projekta „Živjeti zdravo“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu kojega se provode akcije „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, Grad Slatina je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pomogao izgradnju hodačke staze i uređenje prostora opremljenih spravama za vježbanje pored slatinskih osnovnih škola.

Grad Slatina je ovoga ljeta između ostaloga pozornost usmjerio ka uređenju triju vrlo popularnih ali nažalost devastiranih slatinskih izletišta koja su smještena u šumskim predjelima na periferiji grada.

U sklopu ciklusa uređenja mjesnih domova na području grada Slatine i prigradskih naselja u proteklom jednogodišnjem razdoblju obnovljen je dom, odnosno zgrada Trećeg rajona u Slatini, potom i Društveni dom u Kozicama gdje je u tijeku izrada Glavnog projekta za dobivanje građevinske dozvole za njegovu punu rekonstrukciju i nadogradnju.

Grad Slatina dobio je i Odluku o odabiru projekta „Rekonstrukcija sportsko-rekreacijskog centra Sladojevci od strane Upravnog odbora LAG-a „Marinianis“ za dodjelu potpore u iznosu od 730.000,00 kuna.

U završnoj fazi su radovi na rekonstrukciji društvenog doma u Radosavcima čija je vrijednost 870. 000 kn.

Isto tako Grad Slatina je započeo projekt „Uređenja društvenog doma u Novom Senkovcu“ uređenjem vanjske fasade i donje etaže ukupne vrijednosti 585.000 kuna, dok je uređenje gornje etaže planirano za iduću godinu.

Kada je riječ o prigradskom naselju Novi Senkovac, Grad je pokrenuo projekt uređenja budućeg Parka Senkovac koji je kroz otvorene natječaje kandidiran prema dvama ministarstvima, a u suradnji s Udrugom HVIDR-a Slatina koja će park uz pomoć Grada Slatine urediti i privesti svrsi.

Sve to zaokružit će jednu lijepu priču s tvrtkom NutriS d.o.o. koja je baš u Novom Senkovcu odlučila uložiti privatnu investiciju od 220 milijuna kuna, te otvoriti tvornicu za preradu boba i proizvodnju biljnih proteina.

To je  prva tvornica u prehrambenom sektoru koja se gradi na slatinskom području od osamostaljenja Hrvatske i Domovinskog rata, i prva takva tvornica u Europi.

Pokrenuli smo i akciju “Grad Slatina – Pomoć stradalim obiteljima u potresu”. U sklopu ovoga projekta Grad Slatina će uz pomoć svojih sugrađana, institucija, udruga i tvrtki sagraditi kuću sedmeročlanoj obitelji u mjestu Sibić pored Petrinje,

Temeljem odluke Gradskog vijeća donirano je i 50.000 kuna pa je u suradnji s Lions clubom Slatina koji je osigurao još 25.000 kuna, nabavljena mobilna kućica opremljena za stanovanje i dana na korištenje šesteročlanoj obitelji Sliško iz Petrinje.

U suradnji s Požeškom biskupijom, Grad Slatina je donacijom od 150.000 kuna omogućio početak gradnje kapele u Donjim Meljanima, a s istim iznosom planira sufinancirati izgradnju kapele u Bakiću čije je projektiranje planirano u idućoj godini.

Uz redovita sredstva kojima Grad Slatina svake godine prati i pomaže rad sportaša, odnosno sportskih klubova na slatinskom području koji su uključeni u Zajednicu sportskih udruga Slatina, ove godine po prvi puta sufinancira rad s mladim sportašima u sportskim klubovima.

Budući da Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Dika“ Slatina već dugi niz godina, od samog osnutka 1967. godine, nema vlastiti prostor, već za probe koristi dvoranu Vatrogasnog doma, na korištenje su od Grada dobili dvije novouređene prostorije za adekvatno čuvanje njihovog „blaga“, koje je Grad uz sufinanciranje nabave narodnih nošnji, kompletno opremio, a pomogao je i uređenje garderobe slatinskog kina koja se nije mijenjala od 1956. godine.

Sve u svemu, Slatina je danas grad napretka uz brojene projekte koji su održivi, kojima će se otvoriti nova radna mjesta, te građanima učiniti život ljepšim i ugodnijim, ali isto tako zaustaviti proces iseljavanja i potaknuti trend povratka.

Uz redovito sufinanciranje udžbenika odnosno pomoćnih nastavnih sredstava osnovnoškolcima, studentskih stipendija u visini 1000 kuna, te potpore darovitim učenicima srednjih škola i studentima, studentima koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja, kao i sportskih stipendija srednjoškolcima i studentima s područja Slatine, Grad Slatina sufinancira i prijevoz vlakom redovitim studentima kako bi u konačnici mogli putovati vlakovima HŽ-a besplatno.

Tu je i potpuno opremljeni prostor Kampusa na lokaciji bivše uprave nekadašnje Drvne industrije Gaj koji iščekuje svoje prve izvanredne studente ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Treba naglasiti isto tako da Grad Slatina sufinancira kupnju ili gradnju prve nekretnine mladim obiteljima sa slatinskog područja s 10.000,00 kuna.

Umirovljenicima s najnižim mirovinama do 2.000,00 kuna u prigodi blagdana Uskrsa i Božića Grad je darivao uskrsnice, odnosno božićnice dok je korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi i korisnicima prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji odobrena jednokratna novčana pomoć.

Tijekom travnja ove godine Grad Slatina je kupio kuću u Kolibaševoj ulici u Slatini u vrijednosti 75.000 kuna te ju ustupio na korištenje obitelji Horvat i tako joj osigurao životne uvjete dostojne svakog čovjeka.

Budući da je gradski projekt „Slatino, zaželi!“ koji se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, pri kraju, nadam se da će se on dobiti i svoj opravdani nastavak te da će se 21 zaposlena žena i dalje moći skrbiti o stotinjak korisnika starije životne dobi s područja Grada.

Grad Slatina uspješno  komunicira sa slatinskim poduzećima i obrtnicima, te mjesnim odborima i stanovnicima prigradskih naselja koji kroz male komunalne akcije putem našeg modela participativnog budžetiranja neposredno odlučuju o aktivnostima u svome okruženju, a redovita je i kvalitetna komunikacija i sa svim institucijama, udrugama, klubovima i građanima s područja Grada, županije, ali i šire s prijateljskim gradovima i općinama u Hrvatskoj i izvan nje. Grad u potpunosti podupire i prati i sve aktivnosti brojnih braniteljskih udruga s područja Grada Slatine i županije.

Iako su zbog koronavirusa otkazane brojne manifestacije, Slatina ni ove godine nije odustala od Slatinskog ljeta i nedjeljnih glazbenih događanja, te tradicionalne proslave Dana grada uz bogat program koji će potrajati sve do 12. rujna, a tada se već s nestrpljenjem iščekuje Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena u listopadu.

Uz brojne sportaše, velike i male, koji ostvaruju vrhunske rezultate na natjecanjima, od rukometa, preko hrvanja, taekwondoa i nogometa do atletike, Slatina, Grad prijatelj djece, i ove se godine može podičiti najboljim učenikom Virovitičko-podravske županije kojega će Grad Slatina kao i ostale uspješne učenike slatinskih škola, zbog situacije s koronavirusom umjesto na kraju protekle, nagraditi za koji dan odnosno početkom nove školske godine.

Uz želju da zajedničkim radom stvorimo bolju budućnost, u ime Grada Slatine, svog zamjenika i svih suradnika kao i u svoje osobno ime, svim građanima grada i prigradskih naselja čestitam Dan Grada Slatine, 1. rujna, uz obilje uspjeha u privatnom i poslovnom životu te daljnji prosperitet i razvoj Grada u zajedništvu! Slatina u srcu! – rekao je gradonačelnik Ostrošić u svom govoru na svečanoj sjednici.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content