CK Slatina otvorio privremenu senzornu sobu za rad s djecom s poteškoćama u razvoju

Slatinsko Gradsko vijeće usvojilo Plan gospodarenja otpadom Grada Slatine za razdoblje 2017-2022.
31.03.2018.
Savjetovanje s javnošću u vezi nacrta prijedloga Odluke o stipendiranju učenika i studenata Grada Slatine
04.04.2018.

CK Slatina otvorio privremenu senzornu sobu za rad s djecom s poteškoćama u razvoju

Gradsko društvo Crvenog križa Slatina jučer je u svojim prostorijama organiziralo predavanje „Senzorna integracija u svakodnevnom životu“ namijenjeno svim zainteresiranima, stručnim suradnicima u odgoju i obrazovanju, a posebno roditeljima. Predavanje u privremenoj senzornoj sobi u prostorijama slatinskog Crvenog križa održala je radna terapeutkinja Marija Grgić, voditeljica Kabineta za procjenu i poticanje razvoja – Sretno dijete iz Virovitice koja je jedini radni terapeut u radu s djecom rane intervencije na području Virovitičko-podravske županije i šire okolice te pokriva područje od Koprivnice, Đurđevca do Orahovice, odnosno do Daruvara. Putem prezentacije upoznala je nazočne kako prepoznati disfunkciju senzorne integracije u svakodnevnom životu, koji su to znakovi i simptomi koji se mogu prepoznati tijekom igre s djecom od najranije dobi.
„Kada se prepozna problem treba se obratiti stručnjaku iz područja rane intervencije bio to radni terapeut, fizioterapeut, edukacijski rehabilitator ili logoped ali koji dobro poznaje teoriju i praksu senzorne integracije, da pouči roditelje, napravi procjenu i da se krene u tretman koji treba biti intenzivan, barem 1-2 puta tjedno. Cilj je osposobiti pojedinca ili skupinu ljudi za maksimalno funkcioniranje u aktivnostima svakodnevnog života koje podrazumijevaju samozbrinjavanje, produktivnost i slobodno vrijeme te da se djeluje timski, što uključuje sve spomenute stručnjake, roditelje i cijelu obitelj, ali i da sredina u kojoj se djeluje to prepozna.“-rekla je terapeutkinja Grgić.

Nazočne je pozdravio ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić te istaknuo da je inicijativa osnivanja Centra za djecu s poteškoćama u razvoju postojala već prije 15-tak godina, a dobivanjem zgrade stare škole u Kozicama koju je CK Slatina obnovio vlastitim sredstvima u iznosu 25.000,00 kn, stvoreni su uvjeti za otvaranje takvog centra koji će biti fokusiran na djecu od rođenja do sedme godine života. Tako će se ova privremena senzorna soba (uz dodatak nove opreme) trajno preseliti u prostore stare škole u Kozicama u koju će moći dolaziti sve zainteresirane grupe koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju.

Oprema za senzornu sobu u vrijednosti oko 100.000,00 kn dar je donatora iz engleske udruge LIVING LIFE iz Eastborne-a čiji će predstavnici Mick i Lyn Trott s još nekoliko članova udruge do 11. travnja svakodnevno u terminu od 14 do 16:30 raditi s djecom i prenijeti roditeljima svoja znanja i iskustva u radu s djecom s poteškoćama u razvoju kroz igraonicu senzorne sobe, a uz pomoć Denisa Cukora koji je kao roditelj djevojčice koja ima potrebu za senzornim integracijama dao potporu ovom projektu, ali i kao suradnik slatinskog Crvenog križa u svojstvu prevoditelja. Nazočnima se obratila i Lyn Trott te ih upoznala s radom Udruge LIVING LIFE koja već dugi niz godina kroz razne projekte, a uz pomoć baptističkih crkava grofovije East Sussex, volontera i prijatelja pomaže mnogima koji su u potrebi. „Cilj je da se u Kozicama postavi stalna senzorska soba, a u dogledno vrijeme i senzorski vrt te da se nabavi pokretna senzorska soba koja bi se mogla odvesti onoj djeci koja ne mogu doći u senzorsku sobu u Kozicama.“-rekla je Lyn.

„Prošle je godine započelo jedno putovanje pod sloganom „Zajedno možemo“ koje je na kraju suradnjom Grada Slatine, Kabineta za procjenu i poticanje razvoja Sretno dijete Virovitica i Crvenog križa Slatina urodilo zajedničkim projektom te je pokrenuta inicijativa osnivanja Centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Važnost ovakvog projekta je stvaranje jedne baze koja bi se dalje nadograđivala zajedničkim radom. Bitno je uključiti cijele obitelji u taj proces gdje se omogućuje da dijete pokaže ono najbolje što može pa i djeca s poteškoćama, a Grad Slatina će svakako dati svoju pomoć i podršku.“- rekla je  pozdravljajući nazočne zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić.

CK Slatina priprema još jedno predavanje u svojim prostorijama koje će održati magistra logopedije Iva Huber na temu „Rana intervencija – uloga logopeda“. Predavanje će biti u subotu 7. travnja s početkom u 10:30.(www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content